• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gran pri "Don Kihotu" Teatra smijeha iz Frankfurta

Autor SRNA

Predstava "Don Kihot - Telemanova priča iz snova" Teatra smijeha iz Frankfurta na Odri dobitnik je Gran prija na večeras zatvorenom 14. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Franku Zenleu iz ovog teatra, dok je nagradu za najbolje lutke dobila Stefka Kjuvlijeva u predstavi "Labudovo jezero" Dječijeg pozorišta iz Kragujevca.

Pet ravnopravnih glumačkih nagrada pripalo je Krasimiru Dobrevu za ulogu u predstavi "Mali čarobnjaci" Državnog lutkarskog pozorišta iz Varne, Ivanu Gontku za ulogu u predstavi "Don Huan" Teatra iz Nitre, Ivici Lučiću u "Devetoj ovčici" Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Saši Latinoviću za izuzetno ostvarenje u predstavi "Kako je otkriveno letenje" Pozorišta mladih iz Novog Sada, te ansamblu Mini-teatra iz Ljubljane za predstavu "Jurček i tri razbojnika".

Specijalnu nagradu za promovisanje univerzalne ideje o ljudskoj slobodi dobilo je Pozorište lutaka iz Niša za predstavu "Zlatokosa", dok je Tradicionalni turski teatar sjenki iz Istanbula dobio specijalnu nagradu za očuvanje lutkarske tradicije.

Zatvarajući festival, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će Dječije pozorište Republike Srpske, kao njegov domaćin, nastaviti da organizuje festival i da održava njegovu međunarodnu reputaciju.

"Iako je Dječije pozorište Republike Srpske podobro staro, vjerujem da se oni koji rade u njemu ne osjećaju tako jer im mladost koja ovdje dolazi daje energiju da nastave", rekao je Malešević.

Predsjednik žirija ovogodišnjeg festivala Biserka Kolevska rekla je da je bilo jako zanimljivo raditi taj posao, jer je bilo mnogo predstava koje su bile različite.

Dobitnik nagrade za izuzetno ostvarenje Saša Latinović rekao je da je predstava "Kako je otkriveno letenje", u kojoj je igrao, odlično prihvaćena i da ona predstavlja lijepu i poučnu priču za najmlađu publiku.

"Ovo je bila izuzetna prilika da vidimo jako dobre predstave iz raznih zemalja, što se ne sreće često u našem regionu", rekao je Latinović.

Festival je zatvoren predstavom "Folklorna magija" Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Na 14. međunarodnom festivalu pozorišta za djecu učestvovalo je 13 teatara iz 10 zemalja, a održane su i izložba Karađoz lutaka "Od učitelja do učenika" Tradicionalnog turskog teatra sjenki, kao i dvije radionice "Karađoz i ruke djeteta".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop