• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijera "Sudbe" u Zvorniku i Bijeljini

Autor SRNA

Premijera pozorišne predstave "Sudba", glumca i reditelja Saše Ikanovića iz Bijeljine, za zvorničku publiku biće prikazana sutra, a za bijeljinsku 20. okobra, u okviru festivala "Protfest".

Pozorišnu predstavu, čiji su inserti sinoć prikazani novinarima u Zvorniku, izvode glumci Pozorišta mladih Zvornik u produkciji bijeljinskog "Studio sistema" i Pozorišta mladih Zvornik.

Ikanović je rekao da je "Sudba" njegov autorski projekat, rađen prema motivima drame "I tako svake noći" Jovana D. Mihajlovića.

"Priče je o istinitom događaju, a tekst sam adaptirao za našu scenu i prenio na našu teritoriju. Riječ je o našim sunarodnicima iz centralne Srbije u vrijeme sedamdesetih godina prošlog vijeka", naveo je Ikanović.

Prema njegovim riječima, predstava je teška i traži od glumaca ogromnu psihičku pripremu.

"U predstavi je riječ o patrijarhalnoj porodici u vrijeme sedamdesetih godina prošlog vijeka, o sinovima te porodice koji su bili različito politički opredijeljeni, o tome kako je porodici od početka do kraja proživjela `udbaški` život, šta je sve UDBA radila i šta je `udbaš` proživljavao", pojasnio je Ikanović.

Prema njegovim riječima, na sceni može da se vidi porodica u njenom formalističkom odnosu, ali i pojedinci kao ogoljene ličnosti.

"Kroz priču je upleteno mnogo ljubavnih odnosa, predstava ima puno emocija koje se iznose na scenu, scenske efekte, mnogo dinamike i mislim da ova predstava, dodavanjem nekih stvari kroz vrijeme, može da postane evergrin", ocjenio je Ikanović.

On je kao važan element ove predstave istakao i muziku, koju je radio Slaviša Stojanović, student Muzičke akademije na Univerzitetu Slobomir.

"Bilo je interesantno, samim tim što smo radili nešto što ne poznajemo i što smo morali da istražujemo, od crkvene muzike, crkvenog pojanja izvlačili smo neke elemente i motive", naveo je Ikanović.

U predstavi crkvene melodije poje bariton Miloš Vasić, učstvuje ukupno 20 izvođača od kojih je najmlađa sedmogodišnja Selena Keser, a najstariji Đorđe Deurić.

Deurić je istakao da je "Sudba" na njega ostavila izuzetno jak utisak, produbila mu emocije koje su se, možda, godinama sakrivale.

"Za mene ovo nije prvo iskustvo što se tiče rada sa profesionalnim glumcima i profesionalnim rediteljima", rekao je Deurić i dodao da mu je čast što je Ikanović izabrao Pozorište mladih Zvornik da bude okosnica njegove ekipe za pripremanje ove predstave.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop