• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sumnjivo lice" otvorilo "Mostarsku lisku 2016"

Autor Anadolija

U Narodnom pozorištu Mostar predstavom "Sumnjivo lice" Branislava Nušića iz Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, sinoć je otvoren 13. Međunarodni festival komedija "Mostarska liska 2016.".

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović se, ne krijući zadovoljstvo prepunom dvoranom publike i činjenicom da su karte sve rasprodane, zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji 13. festivala komedije u gradu na Neretvi.

"Ovo je veliki događaj za pozorište i za kulturu u Mostaru. S ponosom mogu reći da smo okupili najbolje predstave iz regije i vjerujem da će publika apsolutno uživati", kazao je Mujkanović. "Mostarska liska", kao je naglasio, prepoznatljiv je festival u široj regiji, a na putu do toga statusa kako je istaknuo zasluge su brojnih entuzijasta.

"Ne mogu da ne spomenem osnivača Mostarske liske Ahmeta Obradovića u čiju čast i dodjeljujemo jednu od nagrada, koja se odnosi na najbolju režiju, jer je on bio redatelja i jedan od direktor Narodnog pozoršta Mostar. Takođe su velike zasluge bivše direktorice Hadžije Hadžibajramović koja je u najtežim vremenima rata okupila mostarsku mladost. A posebno moram zahvaliti Šerifu Aljiću koji je nakon rata prvi reaktivirao 'Mostarsku lisku 2004', te ju učinio međunarodnim projektom", kazao je, između ostalog, kazao Mujkanović prilikom svečanosti otvaranja 13. Festivala komedije u gradu na Neretvi, koja je obogaćena nastupom R'n'R VOD Acoustic Tria u sastavu: Vjekoslava Raspudić (vox), Orhan Maslo Oha (cajon) i Danijel Raspudić (gitara).

Otvorivši Festival, Federalna ministrica kulture i obrazovanja Zora Dujmović je, govoreći o značaju komedije u kulturnoj baštini, kazala kako je „Mostarska Liska“ jedan od tradicionalnih festivala, koji je na ponos ne samo Mostara nego i čitave BiH. Kantonalni ministar kulture HNK-a Rašid Hadžović je iskazao zadovoljstvo postojanjem ove manifestacijom, kazavši kako vjeruje da će u budućnosti zauzeti još značajnije mjesto na mapi kulturnih zbivanja.

"Ovaj festival ne samo da je potreban ovome gradu, nego nas naprosto obavezuje da stvaramo određene pretpostavke kako bi se svake godine sve više razvijao. Razloga za to je više nego dovoljno. Pored toga što je neodvojivi dio našeg kulturnog bogatstva, velika je simbolika da se festival komedije održava u Mostaru - gradu koji je poznat po liskalucima, gradu koji ima historiju svoje kulture i umjetnosti, ali i iskrenog izražaja humora kroz umjetničke forme", kazao je ministar Hadžović.

Glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina je podsjetila na značaj humora, navodeći da je stara izreka koja kaže da je "svaki dan bez smijeha - izgubljen dan", opravdana.

"Grad Mostar je poznat po 'liskalucima' i vjerujem da će Mostar održati taj duh. Nadam sa da će ovaj festival 13. iz tinejdžerstva prerasti u svoje punoljetstvo", kazala je Komadina, poželjevši dobrodošlicu svim glumcima i ljubiteljima teatra na mostarskom Festivalu komedije.

Predstava "Sumnjivo lice" Branislava Nušića, koja je prve večeri festivala mostarsku publike nasmijala do suza, je prva od ukupno sedam predstava u konkurenciji ovogodišnjeg Festivala. Za drugi dan Festivala nastupiće RI teatar Rijeka sa predstavom "Hetero parada" u režiji Bojana Lakoša, a za je 22. april najavljen je nastup Narodnog pozorišta RS iz Banja Luke sa predstavom "Urnebesna tragedija" Dušana Kovačevića u režiji Milice Kralj.

Nakon toga 23. aprila, na repertoaru je "Teferič" Derviša Sušića u režiji Aleša Kurta. Inače, predstavu igra ansambl Kamernopg teatra 55 iz Sarajeva i jedna je od najnagrađivanijih bosanskohercegovačkih predstava u protekloj godini.

Za 24. i 25. april na repertoaru festivala su predstave „Hotel Plaza“ Neila Simona i „Buba u uhu“ Georges Fejdeaua koje osim izvrsne glumačke postave, vezuje i režija Admira Glamočaka. Prvu igra ansambl Narodnog pozorišta Mostar a drugu Narodno pozorište Sarajevo. Zadnji dan takmičarskog dijela 26. aprila nastupa Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca sa izvrsnom komedijom "Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera" autora Milana Jelića u režiji Marka Misirače.

Tokom završne večeri upriličiće se i tradicionalna dodjela priznanja 'Mostarska liska', a tko će ovu prestižnu nagradu iz grada na Neretvi odnijeti, odlučiće ovogodišnji stručni žiri kojeg čine Jasna Diklić, Mirela Trepanić i Nihad Kreševljaković.

Nagrade Festivala dodjeljuje Stručni žiri i Žiri publike, i to: Velika liska - Grand Prix Festivala, nagrada za najbolju predstavu u cjelini, Velika liska – nagrada za najboljeg glumca Festivala, Velika liska – nagrada za najbolju glumicu Festivala, Velika liska Ahmet Obradović – nagrada za najbolju režiju, Velika liska – nagrada za najbolju predstavu po izboru publike, Mala liska – nagrada za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

Festival će biti zatvoren 27. aprila ceremonijom dodjele nagrada i hit komedijom “Dame biraju” Altteatra iz Sarajeva, koja se igra van konkurencije i u čast nagrađenima, a večer nakon festivala održaće veliki koncert Divanhana za koji su sve ulaznice već rasprodane.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop