• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glumci sa Radojičićem o zakonu o pozorištu

Autor SRNA

Predstavnici Udruženja dramskih umjetnika Republike Srpske smatraju da budućim zakonom o pozorišnoj djelatnosti treba kreirati kvalitetan sistemski okvir za rad pozorišta i angažman glumaca u Srpskoj.

 Glumci sa Radojičićem o zakonu o pozorištu Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Sugestije na Nacrt zakona, koji je usvojen u februaru ove godine, glumci su predstavili narodnim poslanicima Igoru Radojičiću i Srđanu Amidžiću na sastanku održanom danas u Banjaluci.

Glumac i umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Aleksandar Stojković rekao je da se sugestije glumaca odnose na to da program rada pozorišta i repertoar moraju da kreiraju ljudi iz struke, te da stalno zapošljavanje glumaca treba biti riješeno kao u Zakonu o radu - do tri godine rada na određeno nakon čega slijedi zapošljavanje na neodređeno vrijeme.

"Nadamo se da će zakon biti izglasan u onoj verziji kako će najbolje odgovarati i ljudima koji se bave pozorištem i onima koji finansiraju i osnivaju pozorišta", rekao je Stojković novinarima u Banjaluci.

On je istakao da će Udruženje dramskih umjetnika Srpske, ukoliko zakon bude usvojen bez uvažavanja njihovih sugestija, tražiti povlačenje zakona.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da bi zakon o pozorišnoj djelatnosti trebalo da bude razmatran u Narodnoj skupštini u oktobru ove godine.

On je naglasio da formulacije u zakonu moraju biti takve da ne ugrožavaju bilo koji vid slobode umjetničkog izražavanja i djelovanja, te da omoguće i stimulišu razvoj pozorišne djelatnosti u Srpskoj.

Glumac Goran Jokić zahvalio je Radojičiću i Amidžiću za današnji sastanak kao i za podršku koju daju glumcima i razvoju pozorišne djelatnosti u Srpskoj.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop