• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teatar fest: Pozorište ostaje prostor slobode

Autor Agencije

Na 20. Teatar festu "Petar Kočić", koji će biti održan od 17. do 24. maja u Banjaluci, biće prikazano sedam predstava pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Republike Srpske.

Na ovogodišnjem festivalu publika će moći da pogleda predstave "Samo ne u Švajcarsku" Narodnog pozorišta Republike Srpske, "Moje dete" Beogradskog dramskog pozorišta, "Novo doba" Bitef teatra, "Pluća" Egzit teatra i Gradskog pozorišta Sisak, "Julije Cezar" Grad teatra Budva, Kulturnog centra Svilajnac i Narodnog pozorišta Sombor, "Čuvari tvog poštenja" Gradskog pozorišta Podgorica, te "Trudna priča" Teatra "Komedija" iz Skoplja.

Selektor Teatar festa Boris Mišković rekao je da je uvjeren da će sedam predstava odabranih za ovogodišnji festival biti u slavu pozorišta, koje je stub svake kulture, dok je kultura stub svakog društva.

Nije samo skup dobrih predstava

Mišković naglašava da festival nije samo skup dobrih predstava, već mora da ima neku zajedničku nit koja povezuje sve odabrane predstave.

"Kod predstava koje sam izabrao za ovogodišnji festival najmanji zajednički sadržalac je sloboda. U svakoj od predstava se vrlo hrabro i slobodno, na izuzetan umjetnički način, doličan pozorištu i festivalu, govori o raznim pojavama i problemima koje opterećuju današnje društvo", rekao je Mišković.

"Glas tišine, sintagma koja je moto ovogodišnjeg festivala, nije slučajno odabrana, niti na brzinu smišljena. Ona je tu kao jasan znak da se iz tišine, koja je neizbježan faktor svake pozorišne predstave, rađa preduslov svake slobode i napretka", rekao je Mišković.

On kaže da je slogan "Glas tišine" ujedno i odgovor na, ni malo slučajno, sklanjanje umjetnosti, pa samim tim i pozorišta, u stranu i njihovu estradizaciju, odnosno pokušaj da se marginalizuje i prikaže kao zabava, a ne promišljeni poduhvat za emancipaciju i edukaciju društva. Mišković ističe da nijedan političar ne voli prosvećeno društvo jer ono nije sklono manipulaciji.

"Neće im uspjeti. Nećemo im dozvoliti. Pozorište mora ostati prostor slobode, poput mašte, jer mašta je jedino na šta niko ne može da utiče", poručio je Mišković.

On navodi da će se festival, kroz svoj program i na način kako to umjetnost čini, razračunati sa besmislom revolucije, beskrupuloznošću savremenog svijeta, činjenicom da su neki djelovi društva sklonjeni na marginu, korupcijom, vlastoljubljem i drugim znanim oblicima ljudskih slabosti.

"Festival će to, u najvećoj mjeri, uraditi kroz savremeni tekst", kaže Mišković.

ŠTA SE PROŠLE GODINE DEŠAVALO NA TEATAR FESTU

Dugogodišnji i već dokazani prijatelj ove institucije kulture, ali i događaja poput Teatar festa, koji svake godine u Banjaluku donosi poseban duh jednog od najljepših umjetničkih izraza - čaroliju teatra je - je kompanija m:tel.

"Tradicionalno prijateljstvo i dobra saradnja Narodnog pozorišta RS i kompanije m:tel, nastavlja se i ove godine, sponzorstvom održavanja ovogodišnjeg Teatar festa, ali i pozorišne sezone 2017/2018", poručuju iz m:tela.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop