• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Česi osvojili banjalučki "Zlatni kesten"

Autor SRNA

Nagrada "Zlatni kesten", koju dodjeljuje žiri Zlatne selekcije u okviru Međunarodnog festivala studentskih pozorišta "Kestenburg" u Banjaluci, pripala je predstavi "Don Kihot" ansambla "Divadlo Spektakl" iz Praga.

Žiri je u obrazloženju naveo da se ova nagrada dodjeljuje za studiozan pristup, slojevitost glumačke igre, originalnih rješenja i uvjerljivost, te dosljedno preplitanje glumačkih rješenja usaglašenih rediteljskih postupaka i efektnog scenskog pokreta.

Festival je zatvorio zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, koji je svim učesnicima zahvalio na doprinosu koji su dali da ovaj festival postane značajan događaj u Banjaluci.

"Tokom proteklih devet dana bili smo počastvovani učešćem gostiju iz BiH, Srbije, Hrvatske, Češke, Slovenije, Izraela, Litvanije, Makedonije, Južne Koreje, Italije i Crne Gore. Odigrano je ukupno 48 predstava, a vi ste svojim radom oplemenili svaku od pozorišnih scena, stalnih i onih improvizovanih, u našem gradu", rekao je Amidžić.

On je izrazio nadu da će učesnicima boravak u Banjaluci ostati u dobrom sjećanju i da će poželjeti da ponovo budu njeni gosti.

Nagradu "Srebrni kesten" dobio je Mostarski teatar mladih za predstavu "Biti ili ne biti, pitanje je sad", dok je "Bronzani kesten" žiri u čijem su sastavu bili učesnici festivala dodijelio ansamblu iz Italije za predstavu "Ne zanima me".

Članovi Direkcije festivala za najboljeg glumca proglasili su Nedav Šama iz Tel Aviva iz Izraela za ulogu u predstavi "Prima dona".

Osim zlatne, srebrne i bronzane selekcije, u okviru "Kestenburga" su predstave učesnika ocjenjivane i u Selekciji fakulteta, čiji je žiri nagradu "Plaketa kestena" dodijelio Aleksandru Ristanoviću za predstavu "Sudnica" u produkciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci.

Nagrada "Drvo kestena" žirija publike pripala je Ansamblu akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš za predstavu "Mučenici".

Uprava ovogodišnjeg festivala odlučila je da dodijeli i pet specijalnih nagrada "List kestena", koji predstavlja zvanični suvenir-simbol grada Banjaluka.

Specijalnu nagradu za antiratnu poruku dobio je "Ajna" Teatar iz Irana, a Specijalnu nagradu za režiju Davor Dokleja iz Drama studija "Dada" iz Hrvatske.

Specijalna nagrada za kolektivnu igru pripala je Fakultetu dramskih umetnosti iz Beograda, dok je Specijalna nagrada za pedagoški rad pripala profesoru na banjalučkoj Akademiji umjetnosti Željku Mitroviću i profesoru na Fakultetu dramskih umetnosti Beograd Srđanu Karanoviću.

U okviru Međunarodnog festivala studentskih pozorišta "Kestenburg", koji je počeo 26. jula i zatvoren danas, odigrano je 48 predstava pozorišta iz 15 zemalja.

U žiriju festivala bili su priznata ruska balerina i popularna holivudska glumica Sofija Aržakovskaja, srpska glumica Sloboda Mićalović i glumac Josip Pejaković.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop