• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetski dan pozorišta uz "Odumiranje međeda"

Autori mondo.ba Autori SRNA

Narodno pozorište RS povodom Dana pozorišta večeras će na sceni Petar Kočić izvesti "Odumiranje međeda", dok na velikoj sceni gostuje "Ljubavni život Marka Molera", predstava Udruženja za razvoj dramske umjetnosti Cvrčak.

 Svjetski dan pozorišta uz "Odumiranje međeda" Izvor: Siniša Stanić/MONDO

Tradicionalnu poruku, koja se povodom Svjetskog dana pozorišta čita u teatrima širom svijeta, a koju je ove godine napisao britanski glumac, pisac i reditelj Sajmon Mekbarni, prije početka predstave pročitaće glumac Narodnog pozorišta Rok Radiša.

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), već više od 50 godina širom svijeta obilježava se Svjetski dan pozorišta.

Na taj dan, pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i cijela svjetska pozorišna zajednica, organizuju razne teatarske manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, uvijek piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i na televizijskim stanicama na svim kontinentima.

Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto.

NOVAKOVIĆ: SITUACIJA U POZORIŠTU TEŠKA

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković smatra da je situacija u pozorišnoj umjetnosti na globalnom planu prilično teška i da su potrebna konstantna ulaganja.

Novaković kaže da teatar doživljava "metamorfoze između klasičnog i pozorišta koje treba da se prilagodi budućem vremenu".

On ističe da krupne promjene u ovoj oblasti ne mogu doći u kratkom vremenskom periodu, jer su, prije svega, potrebni obrazovani ljudi.

"Glumac nikada nije završio akademiju. Svaki dan je na početku i svaka predstava je za njega novi izazov. Reprize nema, jer je svaka predstava mala premijera i priča za sebe, što znači da u njoj svaki čovjek pojedinačno iznova daje dio sebe kako bi magijom svoje čarolije pokazao lik koji tumači", navodi Novaković.

On ocjenjuje da je stanje u kulturi u Republici Srpskoj i BiH prilično teško, jer su godinama bili zanemareni tehnički uslovi rada, te unazad 50 godina nije izgrađeno nijedno pozorište niti unesena nova stolica.

"Sa druge strane, ako uzmemo u obzir da mi, uprkos tome, funkcionišemo, radimo i da smo jedno od najaktivnijih pozorišta u regionu - ne možemo reći ni da smo nezadovoljni", naglašava Novaković.

On povodom 27. marta, Svjetskog dana pozorišta, napominje da je to prilika da se društvo podsjeti na značaj te institucije kulture na globalnom planu, ali i da se svaki pojedinac preispita može li više doprinijeti podizanju ljestvice pozorišnog izraza.

"U tom sagledavanju, i ovaj dan je šansa i mogućnost da naši posjetioci dođu, pogledaju predstavu, ali i zavire iza kulisa, te da osjete šta je pozorište i mimo onoga što vide kad se zavjesa podigne", naglašava Novaković.

MALEŠEVIĆ ČESTITAO SVJETSKI DAN POZORIŠTA

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević uputio je čestitku pozorišnim kućama u Srpskoj povodom 27. marta -Svjetskog dana pozorišta, te poručio da Srpsku čini ponosnom angažovanost i spremnost njenih pozorišnih stvaralaca da daju svoj doprinos ovom prazniku iskazujući sopstvene potencijale.

"Ti potencijali su izuzetni, što se potvrđuje i na međunarodnoj sceni, a što nas posebno raduje", naglasio je Malešević u čestitki pozorišnim stvaraocima, glumcima i drugim stručnjacima u oblasti pozorišne umjetnosti.

On je poželio publici novi doživljaj pozorišta, glumcima nezaustavljivi polet, a sve pozvao da uživaju u ljepoti stvorenog i odigranog na pozorišnoj sceni u Srpskoj.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop