• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan osnovano Narodno pozorište u Banjaluci

Autor mondo.ba

Danas je 90. godina od osnivanja Narodnog pozorišta Republike Srpske.

 Na današnji dan osnovano Narodno pozorište u Banjaluci Izvor: Printscreen

Pod imenom Narodno pozorište Vrbaske banovine ovo pozorište je svečano otvoreno 18. oktobra 1930. godine. Prostorije su mu se nalazile u okviru Sokolskog doma "Kralja Aleksandra I Ujedinitelja".

Na svečanom otvaranju Ban Svetislav Tisa Milosavljević, između ostalog je rekao:

"Pre neki dan navršena je prva godina postojanja Banovine. I u nizu preduzetih mera za bolje prosvećivanje rodoljubivih Krajišnika, posle prilično velikih teškoća, raznih dovijanja i žurnih priprema, Uprava Banovine je najzad uspela da stvori Narodno pozorište za svoju banovinu, koje u ime Božje još večeras počinje svoj blagotvorni rad.

Narodno pozorište, uopšte uzev, jedna je od najznačajnijih ustanova za vaspitavanje naroda i omladine, ono je upravo pionir kulture, umetnosti i narodne misli. I zato ja želim još večeras u ovoj svečanoj prilici da podvučem, da je Uprava Banovine pri stvaranju ove kulturne ustanove stala pre svega na gledište, da Narodno pozorište Vrbaske banovine ima da bude luča prosvete ne samo sedištu Uprave Banovine, Banjoj Luci, već i svim ostalim gradovima i varošicama iz područja Banovine, koje će ono, Pozorište, po jednom utvrđenom redu, i s vremena na vreme obilaziti.

Naše Narodno pozorište služiće, dakle, celoj Banovini kao hram, u koji će dolaziti i građani i naša dična omladina, da se napaja uzvišenim, plemenitim i najlepšim nacionalnim idejama. Tu će se nalaziti i crpeti duševna hrana i oplemenjivati srce i duša. Radi toga je ova ustanova i jedna nacionalna svetinja. Ali, ta prosvetna uloga našeg pozorišta ne mora biti na štetu po njegov najviši smer, po umetnost, pa stoga s pravom očekujemo, da se naše pozorište uvek održava na potrebnoj visini..."

Poslije svečanog govora odigrana je predstava "Hadži Loja" Branislava Nušića.

Sadašnja zgrada Narodnog pozorišta RS otvorena je 12. novembra 1934. godine pod nazivom "Dom Kralja Petra Velikog I Oslobodioca".

Izvor: "Vreme", 18. 10. 1930.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop