• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren Međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2011"

Projekcijom filma "Vjetrovi promjene" Fila Maloja u nedjelju uveče otvoren je treći po redu Međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2011".

 Otvoren Međunarodni festival animiranog filma "Banjaluka 2011" Izvor: MONDO

Festival traje šest dana i u okviru njega projekcije će biti održane u sedam gradova BiH - Banjaluci, Gradišci, Bijeljini, Mrkonjić Gradu, Sarajevu, Trebinju i, po prvi put ove godine - u Tuzli.

Banjalučka publika sve festivalske sadržaje može da prati u Dječijem pozorištu Republike Srpske, a u svim ostalim gradovima festival se održava u lokalnim centrima za kulturu.

Novost na ovogodišnjem festivalu je dječiji takmičarski program, u okviru koga će biti prikazano 14 filmova iz cijelog svijeta.

"Uprkos opštim problemima, i ove godine spremili smo jedan veoma ambiciozan festival, sa kvalitetnim odabirom filmova, a posebno smo ponosni na one koji nam dolaze sa teritorije bivše Jugoslavije. Ipak, fokus je na produkciji iz Velike Britanije, pa u okviru festivala imate priliku da pogledate čak 45 britanskih ostvarenja" rekao je za Mondo direktor festivala Goran Dujaković.



Prema riječima izvršnog producenta Erne Protić, tim koji stoji iza festivala posebno je ponosan na međunarodnu saradnju i ugled koji festival gradi.

"Od ove godine blisko sarađujemo sa festivalima iz Mađarske, Rumunije i Rusije, a filmovi iz tih država našli su se i na našem programu. Ponosno plovimo međunarodnim vodama i smatramo da smo napravili veliki pomak u prepoznavanju kvaliteta našeg rada u svijetu", izjavila je Protićeva.

Prve večeri festivala publiku je pozdravio specijalni gost, kontraverzni Velšanin Fil Maloj, čije je ostvarenje "Vjetrovi promjene" naišlo na sjajne reakcije brojne publike.

"Film govori o rumunskom violinisti, nastao je 1997. godine i sastoji se od četiri intervjua. Prati kompletno školovanje glavnog junaka sve do njegovih studija u Njujorku. Zanimljiv je jer, na neki način, predstavlja političku sliku tog vremena", kazao je Maloj.

Britanska animacija, koja je ove godine u fokusu festivala, biće predstavljena sa 45 filmova u dva bloka - savremena i dječija animacija - u izboru Džejn Piling. U okviru posebnog programa predstaviće se i čuveni Studio animiranog filma „AARDMAN“, s tradicijom dugom četiri decenije. Predstavljanje britanske animacije publici u našoj zemlji festival je omogućio zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Britanskim savjetom BiH.

"Drago nam je da smo partneri ovako zanimljivoj kulturnoj manifestaciji i da imamo priliku da uživamo u prekrasnim animacijama. Mašta je važnija od znanja, jer znanje je ograničeno", kazala je Larisa Halilović , direktorica Britanskog savjeta BiH, citirajući Ajnštajna.

U okviru festivala biće obilježen značajan jubilej - četiri decenije od osnivanja Majskog festivala animiranog filma “Banjaluka 71”. Tim povodom prisutnima na otvaranju obratio se i osnivač te manifestacije Boris Kandić.

"Drago mi je da je u Banjaluci uspješno nastavljena tradicija razvoja filmske animacije započeta prije 40 godina. To je veliko priznanje ljudima koji su se bavili umjetnošću animacije polovinom prošlog vijeka u nekadašnjoj Jugoslaviji", kazao je Kandić.

Koliko uspješno je Međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci nastavio tradiciju razvoja filmske animacije, dugu više od pola vijeka, ilustrovaće i podatak da će ove godine, kako i prethodne, biti odabran kandidat za evropsku nagradu za najbolji animirani film - „CARTOON D’OR“.

Generalni pokrovitelj Međunarodnog festivala animiranog filma „Banjaluka 2011“ je Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje je festivalu doniralo 40 hiljada KM, Administrativni centar Grada Banjaluke,koji je donirao pet hiljada KM, a među sponzorima je i kompanija m:tel, koja je festival pomogla značajnim sredstvima.

Tokom trajanja festivala možete pogledati i izložbu stripova Borivoja Dovnikovića, a fotografije sa izložbe možete pogledati OVDJE. Kompletan program, satnicu i sve detalje o festivalu potražite na zvaničnoj internet prezentaciji.

(Vesna Kerkez, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop