• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šesti "Gitarfest Banjaluka 2011"

Šesti festival klasične gitare "Gitarfest Banjaluka 2011" biće održan od 23. do 26. novembra u Banskom dvoru Kulturnom centru.

 Šesti "Gitarfest Banjaluka 2011" Izvor: MONDO

Ulaz na sve koncerte biće besplatan.

Potvrdio je ovo za "Glas Srpske" potpredsjednik Asocijacije Igor Motl i dodao da će u okviru ovogodišnjeg festivala biti održani koncerti, master klas radionice i takmičenja u nekoliko kategorija.

Takmičenje je podijeljeno u tri glavne kategorije, a takmiče se učenici osnovne i srednje muzičke škole, te gitaristi do navršenih 30 godina, znači već profesionalni akademski obrazovani majstori gitare - rekao je Motl.

Prema njegovim riječima, prijave za takmičare su otvorene do samog početka festivala, a kada su u pitanju prijave za učešće u master klas radionicama, kapaciteti su u potpunosti ispunjeni.

Ono što bih želio da istaknem je da je interesovanje za treću kategoriju takmičenja, u koju spadaju profesionalni gitaristi, izuzetno malo, tako da postoji mogućnost da se ova kategorija i ne održi. Očekivali smo, u stvari, ovakav ishod, jer su u pitanju gitaristi koji očekuju velike nagrade, koje mi nismo u mogućnosti da obezbijedimo - naglasio je Motl.

Kada je u pitanju koncertni dio programa, Banjalučanima će se i ove godine predstaviti vrhunski majstori gitare, koji svaki na svoj način priprema interesantan i osoben koncertni program.

 Tako će prvo veče nastupiti veoma mladi i perspektivni Zoran Dukić iz Hrvatske, koji je trenutno nastanjen u Barseloni, a radi i u Hagu na tamošnjoj akademiji. Trenutno ga stručna kritika smješta među velikane klasične gitare, tako da možemo očekivati zanimljiv program - kazao je Motl.

Prema njegovim riječima, na festival i ove godine dolazi njihov "stari" gost, gitarista sa Kube Marko Tamajo, ali ovaj put u pratnji svoje supruge Anabel Montesimos iz Španije, tako da publiku očekuje koncert pun emocija.

Posljednje festivalske večeri publici će se predstaviti pobjednici festivala, o kojima će odlučivati stručni žiri koji čine učesnici koncerata, te iz Srbije Živojin Kuzmanović i Raško Radović, a iz BiH Nataša Jokić, Bojana Budiša, Violeta Lučić i Saška Felštinski - dodao je Motl.

Muzika i film

U okviru festivala nastupiće i italijanski gitarista Paolo Sereno, koji svira karakterističnim italijanskim "fingerstajlom" na akustičnoj gitari, a ono što je interesantno za ovaj koncert je to što će u pozadini biti projektovan autorski animirani film, koji će Paolo ilustrovati svojom muzikom - rekao je Igor Motl.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop