IGRA PRESTOLA SE ZAVRŠILA! | MONDOBA

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Showtime

IGRA PRESTOLA SE ZAVRŠILA!

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Evo i kako - pažnja, otkrivamo vam sve i pitamo vas da li ste zadovoljni krajem!

Došao je i taj trenutak - posle osam godina saznali smo kako se završava najpopularnija serija na svetu!

Pažnja, slede spojleri ako još uvek niste gledali poslednju epizodu!

A ako vas sam zanima na brzaka, evo najkraće moguće verzije.

Džon je ubio Deneris, Drogon spalio Gvozdeni presto i odleteo sa telom kraljice. Lordovi Vesterosa krunisali su Brena Slomljenog, Kralja ŠEST kraljevstava, jer Sever ostaje nezavistan i njime će vladati Sansa. Džon je "osuđen" na Noćnu stražu, Arja je odlučila da otputuje "tamo gde se mape Vesterosa završavaju".

Anketa

Da li ste zadovoljni krajem "Igre prestola"?

  • Da!

    26.92% (28)

  • Ne!

    73.08% (76)

Da li ste zadovoljni krajem "Igre prestola"?

Rezultati

Evo cele epizode, iz scene u scenu!

RAT NIJE ZAVRŠEN, TEK JE POČEO

Zanemeli Tirion, Džon i ser Davos idu kroz ruševine Kraljeve luke, tu su ruševine, "zombirani" preživeli umazani krvlju i pepelom, zagrljene mama i kćerka iz prošle epizode.

"Svađaćemo se posle," mrmlja Tirion Džonu, tamo gde je pošao, želi da ide sam.

Sivi crv osuđuje zarobljene Lanistere na smrt, Džon i Davos pokušavaju da ga urazume, da mu objasne šta znači "zatvorenik".

"Pratim kraljičina naređenja, svako ko je pratio Sersei mora da umre," govori Neokaljani. Zamalo fajt Džona i Sivog Crva, Davos ih razdvaja, Sivi Crv ipak kolje jednog od Lanistera.

Tirion, sa bakljom u ruci, ulazi u Crvenu tvrđavu, zatiče zatrpani prolazi, ipak silazi dole, ispod cigli viri zlatna šaka

Arja pronalazi Džona i Dotrake ispred onoga što je ostalo od tvrđave, na kojoj je sada barjak Targarjena. Dotraci urlicima dočekuju zmaja, Deneris sleće u svoje novo sedište, i za trenutak se pretvara u Betmena… Pardon, zmaja.

"Krvi moje krvi, održali ste obećanje, ubili ste moje gvozdene neprijatelje, srušili im kuće od kamena, podarili ste mi Sedam kraljevstava," govori ona, hvali Sivog Crva, proglašava ga Gospodarom rata.

Rata koji NIJE gotov, tek počinje!

"Nećemo spustiti koplja dok ne oslobodimo sve ljude na svetu, od Zimovrela do Dorne, od Luke Lanistera do Karta, od Letnjih ostrva do Mora od žada!"

Tirionu govori da je počinio izdaju oslobodivši Džejmija, on joj, prvi put strogo, kaže - "ja sam možda oslobodio brata, ali si ti pobila ceo jedan grad", skida broš desnice i baca ga niz stepenice zamka i dalje prekrivene odronjenim kamenjem. Deneris naređuje Neokaljanima da ga uhvate, Džon je užasnut, ali ćuti. Arja se stvara pored njega, kaže mu da je došla da ubije Sersei, ali da ju je "njegova kraljica preduhitrila".

"Ona je sada kraljica svih nas," pokušava Džon.

"Probaj to da kažeš Sansi. Ona zna ko si ti, ti si pretnja za nju. Znam ubicu kada ga ugledam," odgovara mu Arja.

Džon pronalazi utamničenog Tiriona, koji ga dočekuje tipičnom "tirionovskom" rečenicom - "jesi li doneo ikakvo vino"?

"Izdao sam najboljeg prijatelja i gledao ga kako gori. Sad njegov pepeo može mome da kaže, vidiš, lepo sam ti rekao," govori Tirion, začikava ga, pita ga da li postoji život posle smrti, jer je Džon "već bio tamo".

"Ubio sam svoju ljubav, ustrelio oca i izdao kraljicu. I opet bih to uradio, sada kada sam video šta sam video," Tirion nabraja i šta je sve kraljica uradila, ponavlja naivnom Džonu da je njen rat tek započeo.

"Vatra i krv su u prirodi naše kraljice," govori mu, Džon je ljut!

"Onda sam i ja vatra i krv? Mi nismo naši očevi, ni ti nisi Tajvin Lanister. Lako je suditi kada si stajao daleko od borbene linije," pokušava on. Tirion ima jednostavno pitanje - da li bi ti to uradio?

"Ne znam," laže Džon.

DUŽNOST JE SMRT LJUBAVI

Sve se svodi na jedno, prethodni "poduhvati" Deneris su doneli osećanje da ispravno postupa, veruje da je to njena sudbina.

"Znam da je voliš. Volim je i ja, ne toliko uspešno, ali verovao sam u nju. Ljubav je moćnija od razuma, svi to znamo, pogledaj mog brata," kaže Tirion.

"Ljubav je smrt dužnosti," Džon kroz suze izgovara reči meštra Emona Targarjena, za kojeg tada nije znao da mu je čukunstric.

"A ponekad je dužnost smrt ljubavi," kaže mu Tirion podseća ga da je njegova dužnost da štiti ljude, a njima trenutno preti samo jedna opasnost.

"Tražim užasnu stvar. Ali ispravnu. Ja nisam poslednji kojeg će ona pogubiti. Šta misliš, ko je po nju opasniji od pravog naslednika Gvozdenog prestola," pita Tirion.

"Odluka je njena, ona je kraljica. Žao mi je što je došlo do ovoga," kaže Džon.

Tirion ga ubeđuje da misli na sestre, koje "sigurno neće da kleknu", i ponavlja da Džon sada mora da donese odluku.

NEMA VIŠE KRALJICE, NI GVOZDENOG PRESTOLA

Inače, stigla je zima. Džon nalazi Drogona zatrpanog snegom, jedini preostali zmaj ga preteći gleda, ali ga pušta da prođe u Crvenu tvrđavu. Deneris je u razvaljenoj sobi sa prestolom, koji je nekako odoleo uništenju. I prvi put ga vidimo baš izbliza, presto skovan od mačeva protivnika Targarjena, uz pomoć zmajeve vatre.

"Brat mi je rekao da ovde ima 1.000 mačeva, zamisli kako je to zamišljala devojčica koja ne može da izbroji do 20," pokušava ona sa osmehom, Džon odmah kreće u napad, govori joj da njena vojska pogubljuje zarobljenike, po njenom naređenju.

"Jesi li uopšte sišla dole? Jesi li videla decu, spaljenu," viče on, Deneris se brani da je Sersei nevine iskoristila kao štit. Džon traži oproštaj za Tiriona, traži da Deneris uradi nešto zbog čega će je svet razumeti. Preklinje je.

"Ne možemo se kriti iza sitnih milosti. Nije lako videti nešto što nikada nisi video, dobar svet," pokušava ona i dalje.

"Šta je sa drugima, koji takođe misle da znaju šta je dobro," pita Džon kroz suze, ne odgovara mu Deni, već kraljica - "oni ne mogu da biraju".

Džon je ljubi, i ubada je. Deneris izdiše na njegovim rukama, pred prestolom na koji nijednom nije sela. U daljini se čuje Drogon kako riče, osetio je smrt svoje kraljice i stiže, njuši je. Apsolutno srceparajuća scena, jedini zmaj Majke zmajeva gurka Deneris njuškom, pokušava da je probudi!

Reži na Džona, otvara čeljusti, vidimo plamen u grlu, u poslednjem trenutku okreće glavu i vatra kulja pored Džona Snežnog. Pravo na Gvozdeni presto, koji se topi, Drogon je, dakle, moćniji nego Balerion, zmaj Egona I Osvajača, zvani Crni Užas!

Drogon nežno, kandžom, uzima svoju kraljicu i odleće.

POZDRAVITE BRENA SLOMLJENOG, KRALJA ŠEST KRALJEVSTAVA

Skok! Nismo videli šta se dogodilo posle, kako je uhapšen Džon Snežni i kako se Sivi Crv uzdržao da ga ne ubije na mestu, ali Tiriona u lancima vodi Sivi Crv do Zmajeve jame. Tamo je cela ekipa iz Zimovrela, zajedno sa Jarom Grejdžoj i nepoznatim (i potpuno nezainteresovanim) likom iz Dorne. Tu su predstavnici svih važnih porodica, svi znaju da je Deneris mrtva, i da ju je Džon ubio.

Ser Davos nudi Sivom Crvu titulu lorda i Hvat, moli da se obustavi ratovanje.

"Nama treba pravda. Džon Snežni ne može da bude oslobođen," insistira Neokaljani.

"Ne odlučuješ ti," ponavlja Tirion, odluka je na "kralju i kraljici". Cela svita je zbunjena.

"Vi ste najmoćniji ljudi Vesterosa, odaberite nekoga!"

Ustaje Edmur Tali, ako ga se ne sećate, brat Kejtlin Stark i Lajze Erin, poslednji put viđen kao zatočenik Lanistera. Počinje nešto da brblja o istoriji i iskustvu, Sansa ga ućutkuje.

Da li ste primetili grešku u ovoj sceni? (FOTO)

Ustaje Sem Tarli, predlaže da bi odluka o izboru vladara trebalo da bude svačija? Lordovi se valjaju od smeha na ovaj predlog uvođenja demokratskih izbora u Vesteros.

"Šta ujedinjuje narod? Vojske, zlato, zastave? Priče. Nema ničeg moćnijeg od dobre priče, ništa je ne može zaustaviti niti poraziti. A ko ima bolju priču od Brena Slomljenog, koji je znao da neće hodati, i onda je naučio da leti, postao Trooki gavran i nosilac naše priče," pita Tirion.

"Brena ne zanima da vlada i ne može da ima naslednika," kaže mu Sansa.

"Odlično, sinovi kraljeva su glupi, dakle njegovi nas neće uznemiravati," šali se Tirion. Ali je i ozbiljan.

Da vas ne davimo, vladare će ubuduće birati Veće u Zmajevoj jami.

Tirion nudi Brenu krunu, pita hoće li vladati, Trooki gavran odgovara - "šta misliš zašto sam proputovao ovoliki put"?

ŠTA?!

Lordovi i gospe redom glasaju za Brendona od kuće Stark, a kada dođe do Sanse...

"Desetine hiljada naših severnjaka pali su u ovoj borbi, i neće želeti da kleknu. Sever će ostati nezavisno kraljevstvo, kao što je bio hiljadama godina," kaže ona. Bren se ne buni.

Svi pozdravite Brena Slomljenog, Prvog svog imena, Kralja Andala i Prvih ljudi, Gospodara ŠEST kraljevstava i zaštitnika sveta.

Prva odluka kralja je da mu Tirion bude desnica, on odbija.

"Mislio sam da sam mudar, ali nisam. Ja ovo ne zaslužujem. Izaberi bilo koga drugog," moli Tirion, Sivi Crv grmi kako kriminalac ne može da bude desnica, ovako odgovara kralj.

"Napravio je mnoštvo užasnih grešaka, sada će provesti ostatak života ispravljajući ih."

OVAKO SE PRIČA ZAVRŠILA ZA DŽONA, ARJU I SANSU

Džon je u tamnici, Tirion ga obaveštava da je kralj odlučio da ga "kazni" odlaskom u Noćnu stražu (koja i dalje postoji).

"Svetu će uvek biti potreban dom za kopilad i slomljene ljude. Nećeš imati ženu, zemlju, nećeš praviti decu," govori mu desnica.

Džon i jeste slomljen, zbog onoga što je uradio. Pita se da li je postupio ispravno.

"Pitaj me opet za deset godina," odgovara mu Lanister, i obećava da će se ipak videti ponovo - "nekoliko godina na poziciji desnice, i svako bi poželeo da pi*a sa ivice sveta".

Džon ide ka galiji, Sivi Crv ga namršteno nadgleda. On je svoje Neokaljane ukrcao na brod koji plovi za Naat, odakle je bila njegova Misandei.

Džon se oprašta od Starkovih, Arja mu tužno kaže da ga neće posećivati. Ne zato što žene ne smeju na Zid, već zato što se ne vraća na sever.

"Idem zapadno od Vesterosa, niko ne zna šta je tamo. Sve mape se završavaju tu," kaže Arja. Džon je pita da li je ponela Iglu i briše joj suze.

Kleči pred kraljem.

"Žao mi je što nisam bio tu kada sam ti bio potreban," kaže mu, Bren odgovara - "bio si baš tamo gde je trebalo da budeš".

Brijena od Oporja dopisuje u knjigu Kraljeve garde šta se dogodilo sa prethodnim zapovednikom, Džemijem Lanisterom. "Umro je štiteći svoju kraljicu"...

Tirion namešta stolice za veće, seda u čelo stola, pridružuju mu se Bron (gospodar kase), ser Davos (gospodar plime) i Semvel u odeći velemeštra, koji mu donosi knjigu "Pesma leda i vatre"!

"Pisao je meštar Ambrouz, ja sam mu samo pomogao oko naslova," kaže on.

Tirion prelistava, brine kako je opisan u knjizi, ispostavlja se da nije ni pomenut.

Brijena dovozi kralja, koji primećuje da veće nije potpuno, nema gospodara šapata, ni gospodara zakona, niti rata. Drogon je viđen kako leti na istok, Bren kaže da može da ga pronađe. Davos i Bron se sitno sporečkavaju oko novca potrebnog za izgradnju nove flote, ali i obnovu bordela Kraljeve luke...

Džon je stigao na sever, dočekuje ga Tormund Džinoubica.

Vidimo "mešavinu" kadrova - Džon opasuje mač i izlazi na ogradu zamka Noćne straže, Arja pakuje durbin na "vučjem" brodu koji će je odvesti daleko, Sansa se priprema za izlazak na dvor.

Arja gleda na pučinu.

Zimovrel skandira Kraljici Severa.

Džon mazi svog jezovuka Duha, kapija Zida spušta se za njim. Džon, Tormund i divljani odlaze iza Zida.

Kraj.

NAJBOLJE SCENE:

Tirion pokušava da skloni cigle sa Džejmija

Drogon pokušava da probudi Deneris

Drogon spaljuje Gvozdeni presto

Džon odlazi na Sever

NAJBOLJE IZJAVE:

Ti si sad i gospodar gramatike? (Bron)

Volela bih da je postojao drugi način. (Sansa)

Svetu će uvek biti potreban dom za kopilad i slomljene ljude. (Tirion)

Ne možemo se kriti iza sitnih milosti. (Deneris)

Ljubav je smrt dužnosti. (Emon Targarjen)

NAJNEBITNIJI LIK, DO TE MERE DA SE PITAMO ZAŠTO SU GA UOPŠTE ZVALI DA SE VRATI:

Edmur Tali

Pročitajte i recenzije cele osme sezone:

Prva epizoda - Ovo smo čekali!

Druga epizoda - Šta sve radimo zbog ljubavi

Treća epizoda - Bitka kakvu niste videli!

Četvrta epizoda - Šok za šokom!

Peta epizoda - UNIŠTENJE!

Podsećamo vas da su HBO kanali za sve korisnike mts TV-a otključani do kraja oktobra (potrebno je samo da ih aktivirate).

Komentari 0

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop