• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je dobro jesti kestenje: Ukusna hrana koju tijelo obožava

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Uživajte u kestenju bez griže savjesti!

 Kako se pravi brašno od kestena Izvor: Shutterstock

Kad vam zamirišu pečeni kesteni na ulici, nemojte oklijevati nijednog trenutka - samo šaka kestenja daće vam oko 200 kalorija i lijepo vas zasititi, ali obezbijediti tijelu i dosta zdravih sastojaka.

Za razliku od drugih orašastih plodova, kestenje ima nizak sadržaj ulja i visok sadržaj vode, što im daje jedinstvenu, meku teksturu.

Kestenje sadrži brojne zaštitne antioksidanse, uključujući vitamin C, lutein i zeaksantin, kao i biljne jedinjenja poput polifenola, galne kiseline i tanina. Ove supstance štite ćelije od oštećenja izazvanog oksidacijom.

Kestenje je relativno dobar izvor vlakana koja su važna za zdravu probavu - u samo četiri pečena kestena ima ih 2,4 g, a dnevno potrebna količina je oko 30 g.

Vlakna, takođe, djeluju kao prebiotik odnosno hrane dobre bakterije u crijevima i pomažu u održavanju zdravog crijevnog mikrobioma. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kestenje može da smanji apetit.

Izvor: Shutterstock

Posebno su značajni polifenoli kojih ima u kestenju, poput galne i elagične kiseline, koji su korisni za zdravlje srca i štite ćelije od oksidativnih oštećenja.

Iako kestenje sadrži više ugljenih hidrata u poređenju sa drugim orašastim plodovima, visok sadržaj vlakana pomaže u regulisanju njihovog oslobađanja. Antioksidansi poboljšavaju reakciju ćelija na insulin, što doprinosi efikasnijoj kontroli nivoa šećera u krvi.

Izvor: Shutterstock

Kestenje nije samo fantastična jesenja i zimska užina, već od njega može da se dobije i odlično brašno. Ono je dobra alternativa u ishrani osoba koje imaju celijakiju ili su osjetljivi na gluten.

Ako koristite svježe kestene, prvo ih rasjecite nožem kako biste napravili mali zarez na kori. Stavite ih u ključalu vodu na 10-15 minuta ili ispecite u rerni na 200°C dok kora ne počne da puca. Oljuštite kestene dok su još topli, uklanjajući i unutrašnju smeđu opnu. Oljuštene kestene stavite na pleh obložen papirom za pečenje.

Izvor: Shutterstock

Sušite ih u rerni na niskoj temperaturi (oko 50-70°C) nekoliko sati, dok ne postanu potpuno suvi i tvrdi. Možete koristiti i dehidrator ako ga imate. Kada su kesteni potpuno suvi, sameljite ih u blenderu, sjecku ili mlinu za brašno dok ne dobijete fini prah. Ako želite dodatnu finoću, prosijte brašno kroz sito kako biste uklonili eventualne veće komadiće.

Brašno od kestenja čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na suvom i hladnom mjestu. Rok trajanja je nekoliko nedjelja, ali ga možete produžiti ako brašno zamrznete. Pazite da kesteni budu potpuno suvi prije mljevenja kako biste izbjegli grudvice ili kvarenje. Kestenovo brašno ima blago slatkast ukus, što ga čini savršenim za pravljenje kolača, hljeba, palačinki ili čak dodatak čorbama i sosovima. 

BONUS VIDEO:

(MONDO/Lepa i srećna)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop