Pretjerana gojaznost može da utiče na izmijenjeni ukus hrane, zaključili su biolozi Univerziteta u Bafalu, savezna američka država Njujork.
![Žderonje, zapravo, manje uživaju u hrani Žderonje, zapravo, manje uživaju u hrani](https://static.mondo.ba/Picture/8766/png/za-vesti.png)
Doduše, do tog saznanja došli su praveći oglede s laboratorijskim miševima. Kod ovih malih glodara s viškom težine naučnici su primjetili da na jeziku postoji manji broj prijemnika za slatku hranu nego kod miševa normalne građe.
Iako je grupi biologa, koja je radila na ovom istraživanju, jasno da se između miševa i ljudi ne može povući znak jednakosti, svejedno nagovještavaju da vjerovatno i debeo čovjek ne osjeća pravu slast slatkog kao neko ko ne pati od gojaznosti.
U časopisu "Sajkolodžikal sajens" objavljeno je istraživanje naučnika s Univerziteta u Minesoti. Vršeći oglede s dobrovoljcima, zaključili su da će čovjek više uživati u hrani ukoliko je jede u ograničenim količinama.
Jednoj grupi ispitanika naložili su da otkinu nekoliko štangli čokolade od sto grama i da ostatak odlože, dok je drugoj grupi ostavljeno na volju da tablu ovog kakao slatkiša odjednom smažu. Prva grupa više je uživala u čokoladi i za nju je kasnije bila spremna da odvoji više novca nego ona druga skupina izjelica.
Ima ljudi koji, dok su mlađi, ne podnose ljutu hranu, ali kako ulaze u poznije godine, odjednom imaju potrebu da posegnu za ljutom papričicom ili da neko jelo, i prije nego što ga kušaju, prethodno dobro zabibere. Japanski naučnici, isto kao i njihove američke kolege, izvodili su oglede na laboratorijskim miševima i zaključili: dok mlađi glodari više vole slatke i masne zalogaje, starije reponje biraju ljutkastu i gorču hranu i daju joj prednost nad slatkom, piše "Politikin Zabavnik".
Kad se govori o našim dalekim precima, naučnici su skloni tvrdnji da oni nisu mnogo brinuli o ukusu nego o količini i kalorijskoj vrijednosti hrane, jer im je najpreče bilo preživljavanje. Međutim, naučnici iz Njemačke i Danske, koji su na arheološkim nalazištima otkrili posude stare šest hiljada godina, u njima su pronašli ostatke senfa s bijelim lukom. Takva vrsta otkrića navodi na zaključak da je i našim prapradjedovima takođe bilo važno da se počaste ukusnim, a ne samo količinski zadovoljavajućim obrokom.
(MONDO, Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock)