Pogledajte kako konobari dobijaju bakšiš...
Neminovno je da je bakšiš samo plus na platu ugostiteljskim radnicima i da im znači u organizovanju budžeta. Ostavljanje napojnice zavisi do mnogih faktora, prije svega da li se gost vodi ovom nepisanom tradicijom, kao i da li je usluga brza i kvalitetna, a konobar ljubazan.
Novo istraživanje pokazalo je da stavljanje emotikona sa smajlićem na račun može da utiče na bakšiš prosječnog konobara restorana za nevjerovatnih 11%, prema studiji objavljenoj prošlog mjeseca u "International Journal of Hospitality Management".
"Utvrdili smo da kada su emotikoni ispisani na računu, gosti ostavljaju napojnicu u većem procentu nego kada nema smajlija", navode autori, piše New York Post.
U restoranima sa punom uslugom, prisustvo emotikona na računu poraslo je u prosječnoj napojnici sa 22,86% na 25,38% - što je ukupno relativno povećanje od 11%. Tipično, napojnica od 18% do 20% predstavlja zadovoljstvo gosta. Konkretno, gledanje smajlića stimuliše region mozga koji se zove okcipitotemporalni korteks, koji internalizuje percepciju lica.
"Osmijeh je najdirektniji signal pozitivnih emocija", dodaju naučnici.
Pogledajte kako bi to izgledalo, kada bi vam konobar napisao na računu:
Izvor: MONDOŠta vi mislite o ovome?
(MONDO)