• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako oporezovati bakšiš? "Važno je da bude u interesu radnika"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nakon što je Hrvatska najavila zakon po kome bakšiš treba da uđe u sistem fiskalizacije, slična inicijativa je pokrenuta u Srbiji, a ova tema nametnula se i kod ugostitelja u Republici Srpskoj.

 Oporezivanje bakšiša u Republici Srpskoj Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Vladan Šurlan iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva "Horeka", za Јutarnji program RTRS rekao je da je potrebno iskristalizovati eventualno oporezivanje bakšiša, a da bude u interesu radnika.

"Ovo je jedna pandorina kutija koja se sad otvorila, mnogo toga još uvijek nije utvrđeno. Јako je složena situacija odrediti koliki je bakšiš bio, iz tog razloga je mnogo teško oporezovati i bakšiš ", rekao je Šurlan o inicijativa da se "riješi pitanje bakšiša".

"Potrebno je mnogo energije, da se legalizuje svaki segment poslovanja. Druge evropske države nisu uspjele do kraja da definišu taj dio poslovanja", ističe Šurlan.

Kaže da za sada postoje samo prijedlozi, a ništa konkretno nije urađeno. Šurlan dodaje da će poslodavac biti na šteti ako se bakšiš oporezuje.

"Baškiš je dobra volja gosta, za uslugu koju je dobio od personala", zaključuje Šurlan.

Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede HORES u Srbiji nedavno je uputilo ministarstvima turizma i finansija inicijativu za uvođenje napojnice/bakšiša u legalne tokove. Na ovaj način bi bakšiš u Srbiji mogao uskoro da se nađe kao stavka na fiskalnom računu.

Predsjednik udruženja Georgi Genov kazao je da je njihov prijedlog da bakšiš bude 10 odsto do iznosa računa. Pojasnio je da i dalje postoji dilema da li bi napojnica trebalo da bude obavezna ili da se ostavi mogućnost gostu da izabere da li će da je da jer postoji mogućnost da neće biti zadovoljan uslugom.

(Mondo/RTRS)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

80 % konobara bih oduzeo od plate, ne dam im, makar prijava išla

MONDO REPORTAŽE