• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta ujutru jedu najdugovječniji ljudi svijeta? Svi imaju jednu zajedničku stvar

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Inspirišite se njihovim tajnama za dugovječnost.

 Šta jedu najdugovječniji ljudi  Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ako se pitate u čemu je tajna dugog života, trebalo bi da bolje pogledate šta najdugovječniji ljudi na planeti stavljaju u svoje tanjire. U zajednicama širom svijeta, poznatim kao plave zone, stanovnici imaju očekivani životni vijek znatno iznad prosjeka, a doručak igra ključnu ulogu u njihovoj svakodnevnoj rutini.

Plave zone su geografske regije u kojima ljudi žive znatno duže od globalnog prosjeka. Tu spadaju Loma Linda (Kalifornija, SAD), Okinava (Japan), Sardinija (Italija), Nikoja (Kostarika) i Ikarija (Grčka). Ove zajednice ne samo da imaju veliki broj stogodišnjaka, već i njihovi stanovnici uživaju u vrhunskom kvalitetu života u starosti, izbjegavajući hronične bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i rak.

Zajednički element za sve ove regione je ishrana zasnovana prvenstveno na cijeloj, neprerađenoj hrani bogatoj hranljivim materijama.

Koji je omiljeni doručak najdugovječnijih ljudi na svijetu?

U Loma Lindi mnogi stariji ljudi jedu sporo kuvanu ovsenu kašu cijelog života, zajedno sa orašastim plodovima, sjemenkama i suvim voćem, kao što su urme ili suvo grožđe. Ovas je bogat rastvorljivim vlaknima, posebno beta-glukanom, koji pomaže u smanjenju holesterola i poboljšanju zdravlja srca. Stanovnici Okinave takođe preferiraju ovas ili smeđi pirinač, u pratnji fermentisanog povrća, koje podržava zdravlje probave.

Šta možete da jedete sa ovsenom kašom?

Svježe i suvo voće

U Kostariki, papaja, banane i pomorandže su dio prvog obroka u danu. One obezbjeđuju izdašnu zalihu antioksidanata i vitamina C. U Grčkoj, stanovnici ostrva Ikarija često konzumiraju svježe ili sušene smokve, bogate vlaknima i fenolnim jedinjenjima koja se bore protiv upale.

Orašasti plodovi i sjemenke

Najdugovječniji ljudi na Sardiniji često uključuju bademe i orahe u doručak. U Loma Lindi, bademi se često miješaju u zob. Zdrave masti u orasima smanjuju upale i štite kardiovaskularni sistem.

Sve više ljudi se odlučuje za ovu superhranu

Na sreću, ovas nije samo dio ishrane stanovnika plavih zona, već se sve više konzumira širom sveta, posebno među mladima. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da mladi ljudi između 18 i 24 godine konzumiraju najviše porcija ovsene kaše od svih starosnih grupa, pri čemu 39 odsto njih ima ovu naviku.

BONUS VIDEO:

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop