• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveća greška kod roštilja i najgore meso koje možete da pojedete

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Nutricionistkinja Marija Stajić ukazala je na grešku kojom otvaramo vrata štetnim jedinjenjima i otkrila koje meso sa roštilja je najgori izbor.

 Nezdrave greške kod pravljenja roštilja Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Prva TV/Printscreen

Miješano meso, krmenadle, vješalice, vrat, kobasice, ražnjići, ćevapi, pljeskavice, bijelo pileće meso, krilca ili slanina? Nije svejedno šta birate da pojedete sa roštilja. Mnogi se pitaju da li je uopšte dobro jesti roštilj, šta treba dodavati u meso i koji je najlošiji izbor. Nutricionistkinja Marija Stajić dala je odgovore na sva pitanja u RTS Ordinaciji.

"Kada govorimo o mesu, meso spada u tu grupu namirnica koja je nama neophodna. Meso je izvor i gvožđa, izvor je cinka, selena, B12 vitamina, daje energiju, bogato je proteinima, daje sitost i kao takvo nam je neophodno i potrebno u jednom danu. Međutim, sav taj način termičke obrade utiče na kvalitet mesa. Kako je današnja tema roštilj, osvrnućemo se najviše na tu pripremu, odnosno na taj način pripreme", rekla je nutricionistkinja jednom prilikom i objasnila:

"Mi najčešće na ćumur pripremamo, ali taj dim je najveći problem. Kada mi spremamo meso, ono u sebi prirodno sadrži masnoće koje padaju u tu vatru, a taj dim koji izlazi, ispušta potencijalno štetne materije i to nije baš dobar izbor", objasnila je nutricionistkinja i dodala da je bolje spremati na električnim roštiljima, na plin ili na struju.

Marija Stajić je istakla da je bolje sporije pečenje ili dinstanje na nižim temperaturama ili da redovno okrećemo meso. Takođe, kada pripremamo meso, savjetovala je da ga potopimo u marinadu koja je kao antioksidans. Najbolje bi bilo da ga potopimo u jabukovo sirće ili limunov sok, a možemo i da dodamo začine kao što je bosiljak, origano, majčina dušica, neko kvalitetnije ulje.

Najlošiji izbor sa roštilja

Izvor: Shutterstock

"Najmanje zdrava kombinacija bi bila kobasica ukoliko je bogata tim štetnim materijama, nitratima i nitritima, aditivima. Ukoliko je domaća od čistog mesa i to je u redu, ali ukoliko je tretirana, ona zaista nije dobar izbor. Opet, sa druge strane i ove neke druge vrste mesa, mesni uštipci mogu da budu bogati kačkavaljem, koji opet nisu dobar izbor zbog te same kombinacije mesa i mliječnog proizvoda", rekla je nutricionistkinja.

Puno luka može da smeta

"Najčešće se dodaju hljebne mrvice, mogu da dodaju i dosta luka i takva kombinacija može da smeta. Zaista nisam sigurna da li neki proizvođači dodaju nešto od aditiva i slično. Ono što isto često dodaju u ćevape i pljeskavice jeste soda bikarbona. To ne bi trebalo da bude problem, jer je meso acidirajuća namirnica, ima veliku kiselost, pa ta soda bikarbona može to da neutrališe".

Spolja pečeno meso, unutra roze - opasno?

"Crne dijelove bi trebalo odstraniti, to svakako nije poželjno da se jede. Kada presječemo meso, opet je jako bitno da ono unutra bude pečeno, pogotovo mljeveno meso. Često je podložno kvarenju i isto tako kada kupujemo meso, gledamo da bude lijepe rozikaste boje, da ukoliko kupujemo ćevap ili pljeskavicu, ukoliko su unutra onako sivkaste, to bi ipak ne  bi trebalo da konzumiramo", rekla je nutricionistkinja.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop