• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Internet stiže na Mjesec: Po svemu sudeći prije nego optika do vaše zgrade

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Dok Ilon Mask pokušava da mrežom satelita poveže veći dio Zemlje u globalnu mrežu NASA uveliko radi na uspostavljanju Interneta na Mjesecu.

 Ilon Mask dovodi internet na Mjesec Izvor: SmartLife / YouTube / NASA video / Printscreen

Artemis program je misija NASA kojom će 2024. godine ljudi ponovo posjetiti Zemljin prirodni satelit, ali prije toga mora da se obezbijedi dobar Wi-Fi za astronaute. Prošlo je skoro 50 godina otkad su astronauti posljednji put hodali površinom Mjeseca u sklopu tadašnjeg Apollo programa.

LunaNet projekat

U tih 50 godina desilo se mnogo toga. Između ostalog, istraživanje svemira robotima je postala normalna stvar, a tehnički napredak i naučna otkrića su omogućila mnogo toga što prije 50 godina nije bilo moguće. Prije nego što NASA ponovo pošalje astronaute na Mjesec, potrebno je napraviti dobru mrežu, kako bi postojala mreža za komunikaciju. Mreža mora da bude dostupna van Zemljine orbite i da povezuje dio svemira oko nas sa Zemljom. Taj projekat NASA je nazvala LunaNet.

Možda će vas zanimati

Ogromna mreža dizajnirana da obezbijedi vezu i servise sa misijama na Mjesecu već je započela u Merilendu, SAD. Ova ideja stara je već dvije godine i nastala je kao rješenja na potrebu za navigaciona i komunikaciona rješenja za malo sazvježđe satelita oko Mjeseca. Ubrzo su se sakupili eksperti, napravili predlog i konceptualno rješenje, i sada NASA ekipa radi vrijedno kako bi LunaNet sa papira prenijela u stvarni svijet.

Osnova lunarnog interneta je DTN (Delay/Disruption Tolerant Networking) - mreža koja toleriše kašnjenja i prekide. DTN služi da osigura da podaci teku kroz mrežu i stižu na svoju destinaciju čak i ako se dese prekidi signala.

Viber video poziv sa Mjeseca i Google Maps

Astronauti će moći da koriste LunaNet preko različitih čvorišta i da komuniciraju sa posadom na i oko Mjeseca na isti način na koji mi koristimo Wi-Fi na Zemlji. Pored toga, misije koje koriste mrežu će da imaju pristup signalima za poziciju i vrijeme, dozvoljavajući astronautima i roverima da znaju kuda se kreću po Mjesečevom terenu i kako da se vrate nazad. Suštinski Viber video pozivi i Google Maps, samo na Mjesecu.

LunaNet
Izvor: YouTube / NASA Video

Crveni Meteo-alarm

Za razliku od Zemlje, Mjesec nema atmosferu koja može da generiše oluje, ali je solarna aktivnost velika prijetnja za sve na površini Meseca, pa će LunaNet imati posebne instrumente za mjerenje svemirskog vremena. Otprilike kao vremenska prognoza u Jutarnjem programu, samo što umjesto kiše, snijega i vjetra, ovdje dobijate informacije o aktivnostima Sunca, solarnim olujama i sličnim opasnim aktivnostima od kojih nas štite geomagnetno polje i atmosfera.

Solarna oluja
Izvor: SmartLife / YouTube / NASA video / Printscreen

Mnogo šira slika

Da bi LunaNet funkcionisao potrebno je napraviti mrežu čvorišta za radio i infracrvenu mrežnu komunikaciju sa Zemljom. Antene za LunaNet se ne prave samo za ovu misiju, već je plan da se one koriste za dalje istraživanje svemira u potrazi za radio signalima udaljenih objekata, praveći novu platformu za testiranje svemirskih teorija, dozvoljavajući dalji naučno-istraživački rad koji sada nije moguć.

NASA je nedavno objavila “Nacrt specifikacije interoperabilnosti za LunaNet”, kako bi se podstakao razvoj “Lunarnog Interneta”, pa se uskoro očekuje diskusija među tehničkim ekspertima širom svijeta.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS