• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vještačka inteligencija zauvijek mijenja rat: Najbitnija tehnologija još od nuklearnog oružja

Autor Vesna Kerkez

Ukoliko se ostvare predviđanja bivšeg izvršnog direktora Google-a, ratovi više nikada neće biti isti zahvaljujući vještačkoj inteligenciji.

 Kako će AI (VI) uticati na ratove u budućnosti Izvor: Pixabay, Unsplash

Tema vještačke inteligencije se sve češće može vidjeti u medijima. Međutim, iako u posljednje vrijeme viđamo napredak tehnologije koja bi mogla biti vrlo korisna širim masama, upošljavanje AI sistema može biti iskorišćeno i u svrhe koje mogu biti vrlo zastrašujuće, kao što je ratovanje. Kako Erik Šmit, bivši izvršni direktor kompanije Google, vještačka inteligencija bi mogla da ima sličan uticaj na ratove kao što je imala upotreba nuklearnog oružja.

U intervjuu za Wired, Šmit, koji je 2016. godine bio jedan od osnivača Odbora za inovacije u oblasti odbrane američke vlade, govorio je o nadogradnji američke vojske najsavremenijom tehnologijom pomoću koje će održavati korak sa Kinom.

Neke od tema koje se Šmit dotakao u razgovor uključuju startap kompaniju Istari, koja spaja mašinsko učenje i metaverzum kako bi sastavljala i testirala vojna vozila kao što su tenkovi. Takođe je bilo riječi o njegovoj viziji mreže jeftinih dronova koji bi mogli da besprijekorno izvršavaju zadatke kao jedna jedinica.

Šmit je rekao da Pentagon treba da izvuče pouke iz ruske invazije, odnosno da izvuče pouke iz ukrajinske odbrane koja uspijeva da se odupre moćnijoj sili zahvaljujući prihvatanju tehnologija iz privatnog sektora. Bivši izvršni direktor kompanije Google je naveo primjere upotrebe 3D štampača za štampanje rezervnih dijelova i pretvaranja komercijalnih dronova u oružje - kojima je nedavno Ilon Mask zabranio upotrebu satelitskog interneta za upravljanje.

Međutim, velika prekretnica u modernom ratovanju bi mogla da stigne zahvaljujući vještačkoj inteligenciji. "Ajnštajn je 30-tih godina poslao pismo Rozveltu u kome je rekao da bi nova tehnologija - nuklearno oružje - mogla da promijeni rat - što se i desilo. Smatram da su autonomni i decentralizovani sistemi vještačke inteligencije isto toliko moćni", kaže Šmit.

Poređenje vještačke inteligencije i nuklearnog oružja je daleko od pozitivne primjene nove tehnologije, iako Šmit govori o načinu na koji se ratovi vode, a ne o oružju za masovno uništenje. Međutim, ostaje da se vidi kakve će inovacije AI sistemu unijeti u vojni sektor i da li će se njegova predviđanja obistiniti.

Da li se slažete sa Šmitovim predviđanjima?

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS