• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici izumili vještačku inteligenciju koja čita misli

Autor Dragana Božić

Još uvijek nije savršena, ali vještačka inteligencija je uspjela da pročita suštinu misli.

 Naučnici izumili vještačku inteligenciju koja čita misli Izvor: Unsplash

Grupa naučnika uspjela je da istrenira vještačku inteligenciju da pročita ljudske misli. Tehnologija iza vještačke inteligencije se ne razlikuje previše od popularnog ChatGPT-a, koji može da vodi smislen razgovor sa korisnikom na osnovu njegovog unosa, s tim da je unos u ovom slučaju aktivnost ljudskog mozga.

Tim sa Univerziteta u Teksasu je u ponedjeljak objavio svoje istraživanje u časopisu Nature Neuroscience. Njihova metoda koristi snimke magnetne rezonance kako bi se protumačilo ono što ispitanik "čuje, govori ili zamišlja". Ovo nije prvi put da su naučnici razvili tehnologiju koja može da čita misli, ali jeste prva uspješna metoda koja ne zahtijeva elektrode povezane sa mozgom ispitanika.

AI model, nazvan GPT-1, je trenutno jedina tehnologija koja može da koherentno protumači aktivnost mozga. Druge tehnike mogu izvući riječ ili kratku fazu, ali GPT-1 može da formira složene opise koji objašnjavaju suštinu onoga što ispitanik misli.

Na primjer, jedan učesnik u studiji je slušao snimak na kome je neko rekao: "Još nemam vozačku dozvolu". Jezički model je protumačio snimak aktivnost mozga kao "još uvijek nije ni počela da uči da vozi". Dakle, iako ne čita misli osobe bukvalno, može prepoznati o čemu se razmišlja, a sve to na osnovu protoka krvi u mozgu. Za precizno čitanje je, bar za sada, potrebna medicinski invazivna metoda koja prati druge neurološke aktivnosti.

Vještačka inteligencija je trenirana na tri volontera koji su proveli 16 sati slušajući priče dok su boravili u MR mašini, kao i na osnovu Reddit komentara i autobiografija. Ovo je omogućilo GPT-1 modelu da poveže aktivnost mozga za riječi i ideje.

Nakon što su ga istrenirali, ispitanicima su puštene potpuno nove priče, a GPT-1 je uspio da otprilike utvrdi o čemu se radi u priči, odnosno šta ispitanici slušaju. Studija je takođe uključivala puštanje filmova bez zvuka, a slični rezultati su dobijeni i na osnovu vizuelne interpretacije volontera.

Ipak, GPT-1 je bio najtačniji kada je pokušavao da odgonetne šta ispitanici slušaju, nego o čemu samostalno razmišljaju, što je najvjerovatnije posljedica apstraktne prirode ljudskih misli umjesto konkretnih ideja koje se formiraju tokom slušanja.

Čitanje ljudskih misli je nesumnjivo najkontroverzija primjena vještačka inteligencije do sada, nadmašujući i prva otpuštanja radnika koje će odmeniti AI. Iako tim naučnika zamišlja da će tehnologija biti primjenjena na osobe koje ne mogu da verbalno komuniciraju, ali i sami naučnici su izrazili bojazan da se GPT-1 neće uvijek koristiti na dobrovoljnoj bazi.

Pogledajte kako je vještačka inteligencija pretvarala našu maštu u slike:

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Ne igrajte se sa vjestackom inteligencijom da se ne bi desilo kao u filmovima da se okrene protiv nas sto ce se naj vjerovatnije i desiti. Skoro je jedan covjek izvrsio samoubistvo upravo jer mu je vjestacka int rekla da se ubije. Pa vi sad sami procjenite gdje nas to vodi

RECENZIJE

TIPS & TRICKS