• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Otac" vještačke inteligencije napustio Google: Dao otkaz da bi smio slobodno da priča o opasnosti tehnologije

Autori mondo.rs Autori Mirela Ljumić

"Otac vještačke inteligencije" DŽefri Hinton podnio je otkaz u kompaniji "Gugl" da bi mogao da slobodno da priča o rizicima u vezi sa vještačkom inteligencijom.

 Džefri Hinton napustio Google Izvor: YouTube/CBS mornings

Kognitivni psiholog i informatički naučnik Hinton je izjavio da sada žali zbog posla koji koji je obavljao na razvoju vještačke inteligencije, prenosi "Njujork tajms".

Hinton je istakao da su rizici u vezi sa četbotovima "prilično zastrašujući" jer postoji mogućnost da vještačka inteligencija uskoro bude pametnija od ljudi.

"U ovom trenutku vidimo da sistemi kao što je GPT-četiri prevazilaze čovjeka po nivou opšteg znanja i ta razlika je velika. Što se tiče sposobnosti rasuđivanja, nije toliko dobar, ali očekujemo da će uskoro postati sve bolji", naglasio je Hinton, koji je decenijama radio na neuronskim mrežama i "dubokom učenju" i smatra se da su njegova istraživanja doprinijela razvoju servisa kao što je ChatGPT.

Izvor: YouTube/CBS mornings

On smatra da bi neki od "zlonamjernih igrača" mogli robotima dati mogućnost da stvaraju sopstvene ciljeve, što bi bio "scenario iz košmara" jer bi u "nekom trenutku ciljevi vještačke inteligencije mogli da postanu nešto nalik - želim da imam više moći".

Ljudska inteligencija se, prema njegovom mišljenju, značajno razlikuje od vještačke inteligencije.

"Mi smo biološki sistemi, a ovo su digitalni i glavna razlika je u tome da postoji mnogo kopija istih modela svijeta. I sve te kopije mogu da uče odvojeno, ali i da svoje znanje dijele u sekundi. Zamislite 10.000 ljudi i da svaki put kada jedan od njih nauči nešto novo automatski to znaju svi ostali. Upravo na taj način četbot servisi znaju toliko više od čovjeka", rekao je Hinton.

Rastanak sa kompanijom "Gugl" je protekao mirno, pošto je Hinton pohvalio "vrlo odgovoran" pristup te kompanije u razvoju vještačke inteligencije.

SRNA

Možda ce vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS