• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta možete uraditi ako ste slučajno obrisali slike sa telefona - ima li im spasa?

Slučajno ste obrisali važne slike sa svog telefona? Nije važno da li koristite Android ili iPhone, ovo su koraci koje možete da preduzmete.

 Kako vratiti obrisane slike sa telefona Izvor: Shutterstock

Svima nam se dešava da sa pametnog telefona obrišemo nešto što nismo željeli, ali nam pogotovo teško pada gubitak slika koje su nam veoma važne zbog informacija koje su se nalazile na njima ili nekih dragih momenata koje želimo da sačuvamo. Srećom, u zavisnosti od toga kada je neka fotografija obrisana i na koji način, vjerovatno nije sve izgubljeno, jer postoji odgovor na pitanje kako vratiti obrisane slike.

Najbolje od svega - nije važno da li koristite Android ili iPhone uređaj jer je postupak vraćanja obrisanih fotografija veoma jednostavan i gotovo isti. Zato hajde da vidimo šta je potrebno uraditi u slučaju da dragocjenih slika više nema.

Kako vratiti obrisane slike ako imate Android telefon

Proizvođači znaju da je slučajno brisanje fotografija problem koji mori mnoge korisnike. Upravo zbog toga, Samsung, Xiaomi, Huawei i drugi proizvođači Android telefona su u svoje aplikacije galerija implementirali rješenje pomoću kojeg obrisana fotografija nije odmah obrisana, već je samo premještena u "album obrisanih slika", u kojem će se čuvati neko vrijeme, a najčešće je to period od 30 dana.

Dakle, ukoliko ste u tom periodu primijetili da vam neka fotografija nedostaje, a želite da je vratite, ispod ćemo vam prikazati postupak za tri različita brenda telefona, uz propratnu slike svakog koraka.

Vraćanje obrisanih slika na Samsung telefonima

  • Otvorite galeriju
  • Otvorite meni sa tri crtice u donjem desnom uglu
  • Izaberite "Trash" (ikonica kante za đubre)
  • Pronađite i otvorite fotografiju koju tražite
  • Izaberite opciju "Restore"

Vraćanje obrisanih slika na Xiaomi telefonima

  • Otvorite galeriju
  • Uđite u sekciju "Albums"
  • Otvorite "Deleted items" (ikonica kante za đubre)
  • Pronađite i otvorite fotografiju koju tražite
  • Izaberite opciju "Restore"

Vraćanje obrisanih slika na Huawei telefonima

  • Otvorite galeriju
  • Uđite u sekciju "Albums"
  • Otvorite "Recently deleted" (ikonica kante za đubre)
  • Pronađite i otvorite fotografiju koju tražite
  • Izaberite opciju "Restore"

Kao što smo već rekli, postupak je gotovo identičan i veoma lagan, bez obzira na brend telefona koji koristite, a uspješnost vraćanja slika na ovaj način zavisi isključivo od toga koliko je vremena prošlo od momenta kada ste iste obrisali.

Kako vratiti obrisane slike ukoliko imate iPhone

Baš kao i na Android uređajima, postupak vraćanja obrisanih slika na Apple telefonima je veoma lagan, i može se izvršiti direktno iz galerije, odnosno Photos aplikacije - sve dok su slike obrisane u prethodnih 30 dana. Postupak je sljedeći:

  • Otvorite Photos aplikaciju
  • Uđite u sekciju "Albums"
  • Skrolujte do kraja i izaberite opciju "Recently Deleted"
  • Pronađite i otvorite fotografiju koju tražite
  • Izaberite opciju "Recover"

Google Photos kao rješenje

U tekstu iznad smo vam objasnili kako da vratite fotografije koje ste u galeriji obrisali u prethodnih 30 dana. Međutim, šta raditi ako je prošlo više od 30 dana ili ste telefon vratili na fabrička podešavanja, a zaboravili da sačuvate slike. Ovo je već problem koji može biti izuzetno lak za rješavanje, ali i nemoguć. Zato hajde da vidimo da li postoji nada da ponovo vidite fotografije koje ste obrisali.

Spas se zove Google Photos, a uspješnost cijele "operacije" zavisi isključivo od toga da li ste imali dodira sa ovom aplikacijom. Zapravo, ukoliko ste je samo jednom otvorili, makar i slučajno, a zatim odabrali opciju "Back up", ova aplikacija je čuvala sve vaše slike koje ste ikada uslikali. To je najčešće radila u pozadini, dok vam se telefon punio. Dakle, odmah otvorite Google Photos i provjerite da li vam je sačuvao fotografije koje tražite.

Važno je napomenuti da Google Photos dolazi unaprijed instaliran na skoro svakom telefonu, a neki proizvođači ga čak koriste kao podrazumijevanu aplikaciju galerije. Međutim, to nije slučaj ukoliko koristite Huawei ili iPhone uređaj, pa vam ova metoda neće pomoći ako aplikaciju niste sami instalirali i podesili.

Dodatno, ukoliko je proizvođač vašeg telefona koristio Google Photos kao podrazumijevanu aplikaciju galerije, a vi ste ručno obrisali neku fotografiju koju sada želite da vratite, istovremeno ste je obrisali i sa Google-ovih servera i ne postoji način da je vratite ukoliko je prošlo više od 60 dana. Ukoliko taj period nije prošao, ručno obrisane fotografije se nalaze u "Library" sekciji, odnosno u "Bin" albumu za brisanje.

Sve dalje je naučna fantastika

Ukoliko vraćanje slika kroz galeriju nije uspjelo, a niste uspjeli ni da to učinite pomoću aplikacije Google Photos, velika je vjerovatnoća da su vaše slike zauvijek izgubljene. Šanse za vraćanjem fotografija su na ovom koraku astronomski male, jer je potrebno da ispunite neki od sljedećih uslova:

  • 1. Da ste slike snimali na microSD karticu
  • 2. Da vam je telefon root-ovan

Danas je sve rjeđe vidjeti ljude koji koriste microSD kartice u svojim telefonima, te sumnjamo da spadate u njih. Ukoliko griješimo, i ukoliko ste izabrali da vam se slike snimaju na kartici, EaseUS Data Recovery Wizard će vam možda biti od pomoći, ali je potrebno da imate računar i čitač kartica, a uspjeh nije garantovan.

Ako je rijetkost vidjeti microSD kartice u telefonima, još je rjeđe vidjeti telefon koji je root-ovan, odnosno kome su sistemski fajlovi otključani. Root-ovanje je nekada bilo popularno kako bi korisnici svom telefonu dodali funkcije koje Android nema, ali sazrijevanjem operativnog sistema je ovaj postupak izgubio na popularnosti. Ukoliko ste kojim slučajem prošli kroz komplikovan proces root-ovanja, postoji šansa da vam aplikacija kao što je DiskDigger photo recovery može pomoći. Ukoliko to nije slučaj, bojimo se da vam naknadno root-ovanje neće pomoći, jer taj postupak najčešće vraća telefon na fabrička podešavanja i zauvijek briše stare fajlove.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS