• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ChatGPT će ubuduće pamtiti sve što mu kažete, a uskoro će i od teksta moći da pravi video

Autor Miloš B. Jovanović

Kontrola memorije AI paltforme ChatGPT bi korisnicima trebalo da donese dosta korisniji način komuniciranja sa vještačkom inteligencijom, pošto će ono biti pošteđeno ponavljanja informacija

 ChatGPT pamćenje tekst video Izvor: Pixabay

Kalifornijska kompanija za razvoj vještačke inteligencije OpenAI testira kontrolu memorije svoje AI paltforme ChatGPT, opcije koja će u vreme dok testiranje još traje biti dostupna samo jednom dijelu korisnika tog sistema.

Iza toga stoji ideja da korisnik može samostalno da kontrolišete memoriju ChatGPT-a, koristeći je za pamćenje stvari o kojima je sa vještačkom inteligencijom već razgovarao, kako bi sljedeći put bio pošteđen ponavljanja informacija. To bi buduće komuniciranje sa chatbot-om trebalo da učini korisnijima.

Kako se memorija ChatGPT-a unapređuje i postaje sve bolja što je korisnik više koristi, tako će i sam korisnik s vremenom početi da primjećujete poboljšanja, navodi OpenAI u postu na svom korporativnom blogu.

Nove komande u okviru ChatGPT aplikacije korisnicima omogućavaju da eksplicitno naglase šta od ChatGPT-a žele da zapamti ili da zaboravi, a moguće ga je potpuno isključiti (putem komandi Settings > Personalization > Memory).

Takođe, u podešavanjima je moguće pregledati i izbrisati prethodno odabrane ili sve uspomene (Settings > Personalization > Manage Memory).

ChatGPT funkcioniše tako što se njegova memorija i sećanja u njoj razvijaju se zajedno sa interakcijama sa korisnikom i ne moraju biti povezana sa određenim razgovorima. To znači da brisanje nekog ranijeg "ćaskanja", ne briše i njegova sjećanja, pa ako to želite da uradite onda morate izbrisati cijelu memoriju.

Japansko nebo kreativnosti

A osim testiranja memorije, ChatGPT korisnicima donosi još jednu novinu. Riječ je o generativnom modelu, tačnije AI alatu koji je u stanju da generiše video-snimke na osnovu tekstualnih upita, odnosno promptova.

Iz OpenAI-ja navode da on korisniku omogućava da, na osnovu uputstava o temi koje sam zadaje "simulira fizički svijet u pokretu", odnosno da proizvede realistične snimke u trajanju do jednog minuta.

Novi model nazvan Sora, po japanskoj reči za nebo, može da kreira i video-klip na osnovu slike ili da proširi postojeće snimke novim materijalima.

Otvoren pristup Sori za sada o ima samo nekoliko istraživača, kao i vizuelnih umetnika i filmskih stvaralaca i autora video-sadržaja. Oni bi trebalo da testiraju ovaj AI alat i da utvrde da li je on sklon zaobilaženju pravila kompanije OpenAI.

Ta pravila zabranjuju prikazivanje "ekstremnog nasilja, seksualnog sadržaja, prizora mržnje, sličnosti sa slavnim ličnostima ili IP adresa".

Upravo zbog tih pravila, video-klipovi za koje je izvršni direktor kompanije OpenAI Sem Altman na X-u naveo da ih je napravila Sora, imaju posebnu oznaku koji upućuje na to da ih je napravila vještačka inteligencija.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS