• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivica Osim slavi 80. rođendan: Čestitke stigle iz FS BiH i Željezničara, a MONDO vas podsjeća na legendarne izjave!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Prije 80 godina, 6. maja 1941. u Sarajevu je rođen jedan od fudbalskih velikana Ivica Osim.

 ivica osim - 80 rođendan Izvor: MONDO/Samir Cacan

Fudbalsku karijeru počeo je 1954. godine u omladinskom pogonu sarajevskog Željezničara, za čiji prvi tim debituje 1959. godine na utakmici protiv Proletera iz Osijeka.

Možda će vas zanimati

Tokom igračke karijere nastupao je još za holandski Cvole, te francuske klubove Strazbur i Valensijen.

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 16 utakmica i postigao osam golova. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju, kada je u pet odigranih utakmica postigao četiri pogotka.

Kao trener vodio je Željezničar, Partizan, Panatinaikos, Šturm, Džef Junajted, te reprezentacije Jugoslavije i Japana.

"Njegova, često filozofska shvatanja fudbala, ali i života, su dragocjena jer su iskrena i uvijek usmjerena ka napretku. 22. decembra 2016. godine proglašen je za počasnog predsjednika FS BiH. Sretan rođendan Ivici Osimu uz želje za dobro zdravlje upućuje rukovodstvo i administracija FS BiH", saopšteno je iz Fudbalskog saveza BiH.

Čestitku pod naslovom "Živio nam Osim dragi, gospodar familije - Ivice, sretan rođendan", uputio je i Osimov matični klub sa "Grbavice".

"U julu 2013. godine, Osimu je uručena počasna članska karta Željezničara, a i proglašen je počasnim predsjednikom kluba. Željezničar čestita Ivici Osimu 80. rođendan. Jednom Željezničar, uvijek Željezničar", navodi se, između ostalog, u Željinoj čestitki.

Izvor: MN PRESS

Vodeći reprezentaciju Jugoslavije, ostvario je plasman u četvrtfinale Mundijala u Italiji 1990. godine i osigurao nastup na Evropskom prvenstvu dvije godine kasnije, ali se zemlja raspala u krvavom ratu, pa je umjesto Jugoslavije na šampionat Evrope uskočila Danska, kao drugoplasirana u našoj grupi, i osvojila titulu.

Zanimljivo je bilo pred put u Italiju 1990. godine u Zagrebu, gdje je na generalnoj probi gostovala Holandija, tadašnji aktuelni evropski šampion sa Markom van Bastenom, Rudom Gulitom i Frenkom Rajkardom.

"Maksimir" je dočekao "lale" kao svoje, a zvižducima ispratio svaki potez Osimovog tima, što je zabilježeno u dokumentarnom filmu "Nacionalni tim Jugoslavije".

Ostaće upamćen tadašnji Osimov ironični aplauz upućen Zagrepčanima, koji su svojski navijali protiv Jugoslavije, kao i motivacija Faruka Hadžibegića svojim saigračima: "Ima nas 11, a igramo protiv 20.000, ajde..."

"Gori si od svih kad si selektor u takvoj situaciji. Ja sam čak 'čestitao' navijačima. Nije se smjelo to desiti, kao trener moraš se spremiti na mnogo toga...",rekao je Osim u dokumentarcu o utakmici u kojoj su slavili Holanđani (0:2).

Iz današnje perspektive već je tada bilo jasno da Jugoslavija neće opstati, što se i pokazalo pa je na početku rata u Bosni i Hercegovini, Osim napustio Beograd.

"Ostavka je, ovako, najdirektnija stvar kad čovjek kaže: 'Odlazim i gotovo je'. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu da idem, niti ću ići, ni u Firencu ni u Švedsku. Sve što mogu da napravim, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, tu nema problema nikakvih, to je moj privatni gest, a vi ga možete protumačiti kako hoćete... To je neka moja lična odluka, a ja neću da govorim radi čega i da objašnjavam, jer vi to vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava",rekao je popularni Švabo 23. maja 1992. godine na press konferenciji u Beogradu.

Poznata je takođe jedna njegova izjava o eliminaciji na penale od Argentine u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Italiji.

"Možda sam optimista, ali pitam se šta bi se događalo u Jugoslaviji da smo uspjeli probiti se u polufinale ili finale. Možda ne bi bilo rata da smo postali prvaci svijeta. Da su fudbaleri na vlasti umjesto političara, nikad se ne bi dogodilo to što se dogodilo u Jugoslaviji".

Poslije Partizana i Jugoslavije, otišao je u Grčku i preuzeo Panatinaikos iz Atine, s kojim je osvojio dva Kupa Grčke i jedan Superkup, da bi 1994. godine prešao u austrijski Šturm.

S ekipom iz Graca je podigao dva šampionska pehara, jedan Kup Austrije i dva Superkupa, a pod njegovim vođstvom su crno-bijeli igrali i tri puta u Ligi šampiona. Proglašen je i za "trenera vijeka" u austrijskom klubu.

Izvor: Samir Cacan, MONDO

Popularni Švabo je zaslužan i za uspon fudbala u Japanu, gdje je vodio Džef junajted i nacionalni tim te zemlje, sve do moždanog udara 2007. godine kada je penzionisan. Koliku popularnost je stekao u Japanu najbolje ilustruje podatak da je knjiga s njegovim citatima "Osimove riječi" prodata u tiražu od blizu pola miliona primjeraka.

Od 2011. godine je imenovan na čelo Komiteta za normalizaciju bh. fudbala zbog suspenzije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, čiji je počasni predsjednik.

U svojoj kolekciji ima ukupno 13 osvojenih trofeja, sijaset nagrada i ordenja, između ostalih i Orden izlazećeg sunca, a interesantno je i to da je dva puta u karijeri odbio da preuzme Real Madrid.

"Iskreno rečeno, boj’o sam se, nisam znao šta ću tamo. Da me neko tad pit’o: 'Što ideš? Ipak je to dobra stvar, čast je to, samo lud čovjek može odbit’. Ja nisam, al’ jednostavno sam sebe pit’o, a šta ću sad tamo", rekao je Osim o odbijanju "kraljevskog kluba".

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC