• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda - Dinamo poslije 30 godina! Pamte se neredi na "Maksimiru", ali to nije bio posljednji njihov meč!

Zvezda i Dinamo su bili veliki rivali za vrijeme SFRJ, ali od raspada države nisu odigrali nijedan meč.

 crvena zvezda - dinamo poslije 30 godina liga šampiona Izvor: MN PRESS, YouTube/HRT/screenshot, Profimedia/Xinhua

Na žrijebu plej-ofa za ulazak u Ligu šampiona kuglice su "spojile" Crvenu zvezdu i Dinamo koji će krajem avgusta odmjeriti snage, ali pod uslovom da prođu prepreke u trećoj rundi kvalifikacija.

Zvezda mora da izbaci Šerif, Dinamo da bude bolji od Legije, a ukoliko dođe do njihovog duela - biće to prvi njihov meč poslije punih 30 godina. Veliki rivali su imali mnoštvo nezaboravnih duela prije raspada bivše države, a poslije rata se nisu sastali nijednom, međutim možda je sada došlo vrijeme...

Možda će vas zanimati

 Zvezda i Dinamo su odigrali ukupno 90 mečeva, a srpski klub je nešto uspešniji. Crveno-beli su imali 32 pobede, "modri" 30, dok je 28 puta bilo nerešeno u njihovim duelima, a čak je i gol-razlika vrlo slična (120:115).

Utakmica koja će se najviše pamtiti je ona iz 1990. godine koja nije ni odigrana, pošto su na "Maksimiru" izbili veliki neredi u kojima su učestvovali navijači dva tima, a posebno se pamti scena kada je Zvonimir Boban šutnuo policajca, zbog čega je žestoko kažnjen. Međutim, proglašen je i za nacionalnog heroja.

Taj meč su mnogi istoričari označili i kao "početak kraja" Jugoslavije.

Ipak, nakon toga su se odigrala još tri meča Dinama i Zvezde, dok nakon završetka sezone 1990/91, kada se raspala SFRJ liga, nisu odigrali čak ni prijateljski meč, sem omladinaca na turnirima tokom ljeta.

Incidenti na Maksimiru.
Izvor: YouTube/Albert Veli

Poslije incidenata u Zagrebu dva kluba su se sastala u 14. kolu sezone 90/91 u Beogradu kada je Zvezda slavila 3:1 golovima Stošića, odnosno dvostrukog strijelca Binića, da bi utješni pogodak za "modre" postigao Petrović. Već u februaru igrao se tradicionalni turnir u Mostaru na kom je takođe slavio srpski klub, i to 1:0 golom Vladimira Jugovića, da bi posljednji duel dva velikana viđen na "Maksimiru".

Duel je bio zakazan nekoliko dana prije finala Kupa evropskih šampiona u Bariju, pa u Zvezdi nisu pridavali pretjerani značaj ovom suretu jer su već bili šampioni.

Zvezda je povela 2:0 sa dva gola Darka Pančeva u 6. i 14. minutu, da bi potom Dinamo napravio veliki preokret. Prvo je Davor Šuker smanjio u 17. iz penala, do poluvremena je Gašpar poravnao rezultat, da bi u 89. minutu Gregor Židan postavio konačnih 3:2 za hrvatski klub.

Anketa

Ko će proći u Ligu šampiona?

  • Crvena zvezda

    78.57% (11)

  • Dinamo Zagreb

    7.14% (1)

  • Neće ni doći do njihovog duela

    14.29% (2)

Ko će proći u Ligu šampiona?

Rezultati


Tada su pored ovih strijelaca na terenu bili i Ladić, Preljević, Boban, Petrović, Peršon, Ištvanić, Adžić, Mladenović i Šalja, odnosno za Zvezdu Stojanović, Radinović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Stošić, Momčilović i Binić.

U međuvremenu je UEFA branila susrete Zvezde i Dinama zbog potencijalnih sukoba jer se strasti od ratova devedesetih nisu još u potpunosti smirile. Zvezda je u međuvremenu od hrvatskih klubova igrala samo sa Interom iz Zaprešića (2005/06) kada su slavili u oba meča ukupnim rezultatom 7:1.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC