• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Luda šuma" i grešni Kanga, Stojka i majstorije u kamenolomu i nezgodni Danci: Ko su rivali Zvezde u grupi Ligi Evrope?

Zvezda je imala već duele sa dva od tri rivala u grupnoj fazi Lige Evrope.

 fk crvena zvezda protivnici liga evrope ludogorec braga mitjiland Izvor: MN PRESS, Profimedia/Darren Staples/Sportimage via PA Images

Crvena zvezda je odlično prošla na žrijebu grupne faze Lige Evrope i dobila je rivale po meri, pa će tim Dejana Stankovića ponovo pokušati da obezbijedi evropsko proljeće!

Mogla je Zvezda da dobije prave "bombe" iz prvog i trećeg šešira, ali ovoga puta je imala dosta sreće. Tako je iz šešira sa najtežim rivalima žrebana portugalska Braga, dok su potom Zvezdi dodijeljeni bugarski Ludogorec i danski Mitjiland koji takođe nisu rivali kojih će se navijači plašiti.

Zvezda je tako izbegla timove poput Liona, Napolija, Lacija, Dinama, Bajera, Marseja, Vest Hema, Fenerbahčea ili Galatasaraja, pa će u njenoj grupi "F" biti veoma izjednačena borba jer su timovi sličnog kvaliteta.

A, šta nam govori istorija?

Crvena zvezda je u prošlosti igrala sa Bragom i Ludogorecom, dok će ovo biti prvi dueli sa Mitjlilandom, klubom koji bi nikako ne smju potcijeniti pošto bi mogao da bude vrlo neugodan rival - posebno ako se u obzir uzme fudbal koji se u posljednjih nekoliko godina igra u Skandinaviji.

BRAGA

Izvor: Profimedia/Miguel Pereira/Global Images/Sipa USA

Vječiti četvrti tim Portugala je u prvom šeširu završio nakon eliminacije Slavije iz Praga i bio je najpoželjniji rival Crvenoj zvezdi, ali se mora reći da iako nisu toliko zvučno ime - imaju ozbiljne rezultate u UEFA takmičenjima.

Oni su dvije godine zaredom igrali u nokaut fazi Lige Evrope, gdje su ih izbacili Rendžers i Roma, a najdalje su stigli u sezoni 2010/11 kada su bili u sveportugalskom finalu ovog takmičenja. U polufinalu su tada izbacili Benfiku, da bi ih Porto u borbi za trofej pobijedio golom Falkaoa u Dablinu.

Braga je i prethodnu sezonu u prvenstvu Portugala završila na četvrtom mjestu i tako je obezbijedila direktno učešće u grupnoj fazi Lige Evrope, a u novu takmičarsku godinu ušla je promjenljivo - imaju po dva poraza pobjede.

Na njihovoj klupi od ljeta 2020. godine sjedi Karlos Karvalhal, trener koji je ostavio trag i na Ostrvu kada je vodio Šefild venzdej, ali je tokom ljeta ostao bez nosilaca igre. Rikardo Esgajo je otišao u Sporting, Samu Kosta u Almeriju, dok je Franseržo završio u Bordou, a klub nije uložio velika sredstva u pojačanja.

Najpoznatiji igrač je Rikardo Orta, portugalski napadač, odnosno libijski defanzivni vezni Al Musrati, dok pažnju vrijedi obratiti i na Lukasa Pjazona - bivšu nadu Čelsija - i Jana Kouta koji je igrao za Siti.

Klub koji igra na stadionu koji je "uklesan" u kamenolom je već bio rival Crvene zvezde u sezoni 2005/06. Borili su se tada za mjesto u grupnoj fazi Kupa UEFA, a Zvezda je prošla dalje zahvaljujući golu u gostima (0:0, 1:1). Jedini strijelac je tada bio čuveni Milan Purović, kome je asistirao Nikola Žigić, ali se može reći da je i Vladimir Stojković bio junak tog dvomeča jer je odbranio ko zna koliko šansi portugalskog tima.

LUDOGOREC

Izvor: MN PRESS

Ludogorec je u posljednjoj deceniji stasao u najbolji tim Bugarske pošto su od dolaska preduzetnika Kirila Domušijeva osvojili čak deset šampionskih titula. 

Dobar skauting i izbor trenera, naravno i velika ulaganja u pojačanja, donijela su im i vrlo dobre rezultate u Evropi, pa su tako dva puta igrali u grupnoj fazi Lige šampiona, dok su u Ligi Evrope stizali do osmine finala - doduše, posljednji put još u sezoni 2013/14.

Ludogorec je i ove sezone bio blizu učešća u grupnoj fazi Lige šampiona, napravili su iznenađenje i izbacili Olimpijakos na penale, ali im je presudio Malme na čelu sa Veljkom Birmančevićem.

Klub iz Razgrada je Zvezdi ostao u lošem sjećanju, a posebno Miodragu "Grofu" Božoviću.

U trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2016/17 slavili su poslije produžetaka - ukupnim rezultatom 6:4. Prvo je na terenu u Razgradu bilo 2:2, isti rezultat viđen je i na "Marakani", s tim da je već u prvih šest dodatnih minuta odlučeno da Bugari idu dalje.

Taj susret će se pamtiti i po crvenom kartonu Gelora Kange koji je na poluvremenu nasjeo na provokaciju, tako da se u nastavku meča nije ni pojavio na terenu.

MITJILAND

Izvor: Profimedia

Kao i Ludogorec, tako je i danski Mitjiland u psoljednjih desetak godina doživio veliki bum, samo što je kod njih išao drugačijim putem. Nastao je fuzijom više klubova, da bi ulaganjem u akademiju i igrače iz sopstvene škole uspio da se progura u sam vrh skandinavskog fudbala.

Tako su došli do tri šampionske titule u Danskoj, a prethodnu sezonu završili su na drugom mjestu i zbog nacionalnog koeficijenta izborili učešće u kvalifikacijama za Ligu šampiona - na težoj "stazi ligaša".

Prošli su Seltik, ali ih je zaustavio daleko moćniji PSV Ajndhoven (ukupno 4:0), pa su tako automatski prebačeni u Ligu Evrope gde su u četvrtom šeširu bili među timovima sa najslabijim koeficijenatom - trenutno su ispod 100. mjesta na UEFA rang listi (13.500).

Poznati su kao tim koji je "napravio" odličnih igrača od kojih je najpoznatiji Simon Kjer, jedan od najboljih igrača Danske, a tu su još i Vinston Rid, Erik Svjatčenko, Pjone Sisto, Andreas Poulsen i drugi...

Ovog ljeta prodali su centralnog veznog Franka Onjeku u novog premijerligaša Brentford, i to za deset miliona evra, a investirali su u dolaske trojice fudbalera iz prve lige Brazila. Stigli su štoper Žuninjo, vezni Šarls i napadač Maroni, sve za 7,5 miliona evra.

Trenutno ih vodi Bo Henriksen, bivši trener Horsensa, a za sada je upisao šest pobjeda, remi i tri poraza uz gol razliku 16:9, a vidjećemo da li će uspjeti da nastavi ono što je počeo njegov prethodnik Brajan Priske.

Igrao je Mitjiland i grupnu fazu Lige šampiona, prošle sezone sa Atalantom, Liverpulom i Ajaksom, dok se pamti i da su 2015/16 pobedili Junajted u prvom meču nokaut faze Lige Evrope, ali su ipak ispali posle potpune katastrofe u drugom meču kada su crveni đavoli slavili 5:1.

Nikada nisu igrali sa Zvezdom, dok crveno-bijeli imaju dobar skor sa Dancima u Evropi: dve pobede i četiri remija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC