• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krtičnjaci i blato - ovdje je počeo Aleksandar Mitrović: MONDO na terenu na kom je Mitar prvi put zaigrao fudbal! (FOTO)

Autor Nikola Lalović

MONDO je otišao u Smederevo, da razgovara sa čovekom pod čijim je vođstvom Aleksandar Mitrović davao svoje prve golove!

 MONDO-reportaza-prvi-teren-na-kome-je-poceo-Aleksandar-Mitrovic-foto Izvor: MONDO/Uroš Arsić/MN Press

Srpska nacija je skočila na noge kada je u 90. minutu meča sa Portugalom Aleksandar Mitrović dočekao centaršut Dušana Tadića i postigao gol koji je Srbiju odveo na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Rekorder u dresu reprezentacije Srbije, napadač kakvog nacionalni tim nije imao, krenuo je na svoj put davno, nekad poslije NATO bombardovanja kada je sa pet godina prvi put došao na trening.

Na malenom terenu u naselju Lipska rampa u Smederevu, na prvom treningu dočekao ga je Vojkan Rakić. Nekada i sam fudbaler, a u posljednje dvije decenije čovjek koji je mnogo talenata izveo na put i sa njima napravio prve fudbalske korake.

"Sjećam se kada je došao sa grupom igrača iz ulice i rođacima. To je bilo predivno, baš je bio interesantan i imao je već neko znanje sa uličnog fudbala", priča za MONDO Rakić.

Sada teren FK Jedinstva iz Smedereva izgleda prilično zapušteno. Krtičnjaci su prekrili travu, svlačionica je ruinirana, a osim imena dva kluba koji ovde igraju FK Jezava i FK Jedinstvo na njenim vratima neko je napisao i Partizan i ispod nacrtao srce.

Svi u kraju znaju da je ovdje počeo Aleksandar Mitrović, ali ne samo on!

"Puno talenata je nastalo iz te priče, čak pet prvoligaških igrača. Pored Mitrovića tu je i Marko Živković koji je isto godište i maltene u isto vrijeme je otišao u Partizan. Tu je počeo i nekadašnji golman Spartaka, Napretka i Rada Nikola Mirković, kao i Miroslav Stanić (Metalac, Dunajska Streda, Smederevo) i Slaviša Stojanović koji je sa Jagodinom osvojio kup 2013. godine. Za Smederevo je igrao moj prvi igrač Miroslav Gegić", priča nam Vojkan Rakić.

Pogledajte kako sada izgleda teren na kome je Aleksandar Mitrović napravio svoje prve fudbalske korake:

A sve je počelo tako što je 1997. godine naš sagovornik primjetio da mnogo djece igra fudbal po okolnim ulicama. U blizini visoke peći smederevske železare, na samoj granici između Smedereva i Radinca, mnogo je radničkih porodica. A u takvim krajevima se uvijek igrao najbolji fudbal.

"Ja sam počeo da treniram ’97 godine, tu u ulici je bilo mnogo dobrih klinaca. Mi smo tako trenirali i igrali neke utakmice između ulica. Krećem da radim poslije jednog turnira koji je bio ovdje u Radincu i koji smo mi osvojili. Odatle odvodim sve te klince za Smederevo i počinjem da radim u fudbalskom klubu Jedinstvo na nagovor predsjednika koji je rekao da ja moram da vodim tu djecu", kaže Rakić.

Još dva reprezentativca!

Nisu na ovom terenu počinjali samo vrhunski fudbaleri, već i vrhunski futsaleri! Omladinski reprezentativci Srbije u futsalu Nemanja Paunović i Uroš Nikolić su takođe prve fudbalske korake napravili u FK Jedinstvu sa Lipske rampe.

On je tek nedavno prestao da se bavi trenerskim poslom, a kako sam kaže, često na terenu nije bilo ni jedne vlati trave. Toliko se tu treniralo!

"Zbog svog djetata sam počeo da treniram klince, trenirao sam i druge i tako sam krenuo. Bilo je jako lijepo, imao sam po stotinak klinaca na terenu. Radilo se prije i poslije podne i uvijek je bio ispunjen teren."

Dočekao je šezdeseti rođendan kao fudbalski trener, a dočekao je i da trenira neke klince za koje misli da mogu da budu nasljednici onoga zbog koga je ova priča i nastala – Aleksandra Mitrovića.

Pogledajte sve igrače koji su krenuli na ovom terenu, a da su napravili prvoligaške karijere: 

"Tu je kod mene počeo i Marko Milovanović, on je 2003. godište i sad počinje da igra u Partizanu. On je dugo igrao kod mene, sa njim bismo osvojili svaki turnir. Bio je lider i zaista inteligentan igrač. Od prve sezone je pokazao nevjerovatan stav, brzinu i vidjelo se da će biti veliki talenat.“, priča nam Rakić. čiji još jedan pulen čeka šansu u Partizanu

"Dule Jovanović ništa manje bitan igrač za Partizan. Imam osjećaj da su i jedan i drugi blizu Mitroviću. On je 2006. godište i isto je špic. Aca je njima otvorio put i onda sam ja mogao da kontaktiram te ljude i odvedem ih u Partizan”, nada se on.

Na kraju kaže – kvaliteta još ima! Pominje i mlade Nemanju Božigana i Đorđa Antića koji su jedne od njegovih posljednjih generacija i ističe da samo treba napraviti dobru selekciju, pa će sa Lipske rampe i iz Radinca biti još sjajnih fudbalera.

"Ja sam znao da izvršim selekciju, ali lako je izvršiti selekciju kad ima djece. Čim nema kvaliteta, tu nema prave selekcije. A sad i dalje ima kvaliteta, na ovom dijelu bi mogla da se napravi neka dobra škola”, ističe Rakić.

Intervju sa Vojkanom Rakićem prvim trenerom Aleksandra Mitrovića čitajte na MONDU u narednim danima. Biće riječi o njegovim prvim koracima, o tome kako je otišao u Partizan i o golu na prvom meču koji je njegovog prvog trenera podsjetio na gol iz Lisabona!

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC