• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizane, ovo je treća sreća: Tumba i Đuka su padali u Češkoj, vrijeme je da Stanojeva četa pokaže nešto novo!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Ekipa Aleksandra Stanojevića možda sav fokus stavlja na domaću Superligu, ali i u Evropi će imati priliku za novi lijep uspjeh.

 partizan protiv sparte u konferencijskoj ligi Izvor: MN PRESS

Slavio je Partizan u subotu na proljećnoj premijeri u Nišu i odmah se usredsredio na dolazak kragujevačkog Radničkog u Beograd predstojeće nedjelje.

Ali između dvije borbe u dugoj šampionskoj trci koja je treneru Aleksandru Stanojeviću prioritet, crno-bijeli imaju još jedan važan test. Evropski. Poslije dva ispadanja od čeških timova, protiv Sparte iz Praga imaće priliku za "treću sreću" u ovom vijeku!

Možda će vas zanimati

Meč protiv Sparte (četvrtak, 21.00) nije najvažniji za trenera crno-bijelih, jer se u njemu ne rješava pitanje šampiona Srbije. Ipak, Partizan igra za produžetak evropskog proljeća.

Rival je vicešampion Češke, tim koji ima igrača od 19 miliona evra, a za Partizan je na talonu prilika da se napokon razbije loš niz rezultata protiv klubova iz te zemlje.

DA LI JE SPARTA PARTIZANOVA TREĆA SREĆA?

Izvor: MN PRESS

Partizan je u 21. vijeku već dva puta igrao u nokaut fazama evropskih takmičenja protiv klubova iz Češke. U 2. kolu Kupa UEFA sada već davne sezone 2002/03, Partizan je naletio na Slaviju iz Praga. Zakleti rival Sparte se nije dobro proveo te jeseni u Beogradu, pošto su ih Danko Lazović, Saša Ilić i Zvonimir Vukić ispratili golovima u pobjedi 3:1.

No, Slavija je na kraju ostala bolna tačka u sjećanju navijača Partizana, jer se onih 1:5 u Pragu ne zaboravljaju tek tako. Česi su poslije produžetaka potpuno dotukli ekipu Ljubiše Tumbakovića i nanijeli joj težak poraz.

Čekalo se 15 i po godina na naredne mečeve Partizana i nekog češkog kluba, a to je bilo u proljeće 2018. Tada je Partizan "izvukao" Viktoriju iz Plzenja u 1/16 finala Lige Evrope.

Ekipa Miroslava Đukića je ostala neporažena u Beogradu (1:1) uz pogodak Leandrea Tavambe, ali u Plzenju su Krmenčik i Černak donijeli 2:0 domaćem timu i prolaz u narednu rundu.

PARTIZAN I SPARTA IMAJU ISTORIJU - SJAJNU PO CRNO-BIJELE

Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Malo je onih koji bi to mogli da dobro pamte, ali Partizan je jedan dvomeč sa Spartom već igrao. U onoj sezoni u kojoj su stigli do finala Kupa šampiona i ostali nadomak najvećeg od svih trofeja.

U toj legendarnoj generaciji iz sezone 1965/66, Partizan je u četvrtfinalu poslije prvog meča u Pragu bio skoro pa otpisan. Sparta je slavila 4:1, iako su Beograđani poveli preko Mustafe Hasanagića.

Ali u revanšu u Humskoj, Partizan je kao istinski parni valjak "pregazio" Spartu. Vladica Kovačević i Hasanagić sa po dva gola i Velibor Vasović za još jedan, i očas posla se stiglo do spektakularnih 5:0. Sasvim dovoljno za prolaz dalje i okršaje sa Mančester junajtedom i potom Real Madridom.

DA SE PONOVI 2005. GODINA

Nije Partizan često prolazio u nokaut fazu evropskih takmičenja u ovom vijeku, ali prvi put kada jeste, uspio je i da prebrodi prvu prepreku. U nekadašnjem Kupu UEFA, ekipa vođena Vladimirom Vermezovićem je u februaru 2005. uspjela da savladi ukrajinski Dnjepar i plasira se u osminu finala. Slično će sada crno-bijeli pokušati u Konferencijskoj ligi.

Istina, tada je Partizan svoju pobjedu za prolaz dalje morao da traži u revanšu, poslije beogradskih 2:2. Ali Miroslav Radović je u završnim minutima meča uspio da šokira Ukrajince za prolaz među 16 najboljih. Da, Partizanu do sada nije išlo protiv Čeha posljednjih decenija i nikada nisu slavili na njihovom tlu. I da, taj 24. februar 2005. ostao je upisan kao dan posljednje pobjede crno-bijelih u proljećnoj fazi UEFA takmičenja.

Ali došlo je neko novo vrijeme. Kao što bi Srbija za koju godinu mogla da ima direktnog učesnika Lige šampiona, tako bi i Stanojevićevi crno-bijeli bi mogli da "ažuriraju" arhivske podatke i nagovijeste još toplije proljeće.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC