• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bijesni Bufalo iz geta napada Zvezdu: Ko je Kolumbijac kog se svi plaše

Autor Haris Krhalić

Crvena zvezda gostuje Rendžersu u Glazgovu, a jedan čovjek će biti najveća pretnja. Kako po crveno-bijele, tako, ako mu dođe žuta minuta, i po svoj tim...

 Alfredo Morelos karijera Izvor: Profimedia/MONDO/Uroš Arsić

Crvena zvezda i Glazgov Rendžers igraju dvomeč u Ligi Evrope i navijači oba tima su oduševljeni žrijebom. Razlog je jednostavan, sa obje strane su velikani evropskog fudbala koji su ponovo krenuli da prave rezutlate na evropskoj sceni, ali su, realno, kvalitetom slabiji od timova poput Lajpciga, Atalante ili Monaka.

Dok je Gordan Petrić za škotske medije istakao Kataija, Ivanića, Dragovića i Borjana kao najbolje igrače Crvene zvezde, sa druge strane je istakao samo jednog čovjeka.

U pitanju je Alfredo Morelos, čovjek velikog srca, tankih živaca i fizičkih karakteristika koje su mu donijele nadimak "El Bufalo" dok je još bio klinac od 15 godina. Čovjek koji je uspio da postane rekorder kluba koji postoji jače od vijeka i kojem je čak teško i prebrojati sve trofeje. Čovjek koji je već sada ikona u Glazgovu, ali i u Kolumbiji, za koju ima "samo" 11 nastupa.

Napadač sa preko 100 golova za Rendžers, a od toga 28 u evropskim takmičenjima, kada je dodatno spreman i motivisan, igrač koga su tražili velikani poput Porta, kome su kinezi nudili milione, a on je ostao na "Ajbroksu".

Ko je napadač na koga igrači, stručni štab, ali i navijači Crvene zvezde moraju da obrate pažnju?

EL BUFALO IZ GETA!

Izvor: Profimedia

Ovaj 25-godišnjak rođen je u predgrađu Botaven, jednom od ozloglašenijih u već siromašnom i problemima zatrpanom Sereteu, gradu od 60.000 stanovnika u Kolumbiji.

Grad blizu obale mora, na pola puta između granica sa Venecuelom i Panamom živi od stoke, pamuka i - kriminala. U problematičnim kvartovima Alfredo Morelos senior izdržavao je svoju brojnu porodicu od prodavanja voća sa građevinskih kolica na ulici, a majka je brinula o četvoro djece.

Kada je iznenada sa šest godina porodica spala na troje djece nakon tragične smrti djevojčice Dali Luis, mali Alfredo je uplakan obećao majci da će on zaštiti porodicu i da će ih izdržavati. A u takvom kraju jedini način je bio da uspije u fudbalu.

Prvi momenat koji mu je pomogao bio je 2012. godine kada su treneri iz lokalnog kluba Los Fumigadores pozvali sportskog direktora Indipende Medeljina da baci pogled na Alfreda. Imao je šta da vidi.

"Prva stvar koju sam primijetio je da je svaki put kada je pipnuo loptu htio da da gol. Bio je tako snažan i brz, lokalci su ga zvali El Bufalo. Odmah sam rekao da ga hoću i za nedjelju dana je bio kod nas. Za 18 mjeseci je debitovao za prvi tim", ispričao je čovjek koji je dao prvu šansu na velikoj sceni Morelosu.

Odmah je postao najbolji strijelac omladinskog tima, a onda je sa 18 godina debitovao za prvi tim i dao gol na drugom meču na kome je zaigrao. Ipak nakon odlične prve sezone u drugoj je bio zakucan na klupu i samo je šest puta bio na terenu, svaki put kao rezerva koja je ušla sa klupe po minimalan broj minuta.

Bilo je vrijeme za odlazak u Evropu, a on je sjedio na klupi, a te 2015. godine malo ko je u Medeljinu nosio telefon na utakmicu da snima poteze napadača koji ulazi sa klupe. To se pokazalo kao problem...

HELSINŠKE ZIME I VATRA U NAPADU

Izvor: Profimedia

U međuvremenu je kao agenta zaposlio Skandinavca Jonea Lidbloma, koji je dao sve od sebe, ali nije mogao nigdje da ga proda.

"Pričao sam sa vjerovatno svakim klubom u Skandinaviji, ali ga niko nije htio jer jednostavno nije bilo snimaka kako igra fudbal", rekao je Jone Lidblom kasnije.

Ali nije odustao i igrao je, kao i mnogi menadžeri, na kartu ličnog poznanstva. Pozvao je dugogodišnjeg vezistu reprezentacije Finske Akija Rihilahtija i rekao da ima rješenje za njegove probleme.

Rihilahti je bio sportski direktor HJK-a u Finskoj i nedostajao mu je napadač, ali ne bilo kakav, već rođeni strijelac koji će dati 20+ golova u svakoj sezoni. I dobio ga je! Vjerovao je na riječ i doveo Morelosa, ali prvo na tromjesečnu pozajmicu.

"Kad mogu da igram", rekao je Morelos čim je vidio Rihilahtija na aerodromu u Finskoj.

Napolju je bilo -20 stepeni, ali on nije mario i čim je ušao prvi put u igru vidjelo se da je ovo pravi potez Rihilahtija. HJK je gubio od HIFK-a 3:2, Kolumbijac je ušao u igru u 83. minutu, a gol postigao deset mintua kasnije. Donio je bod i eksplodirao!

Dao je 46 golova za sezonu i po koliko je proveo u Finskoj, a onda je za, sada tričavih, 1.000.000 funti otišao put Škotske. Tamo je on želio da konačno bude u centru pažnje i da napravi za sebe ime u evropskom fudbalu, a Rendžers je želio da prekine decenijsku dominaciju Seltika.

Otkako je 2012. godine klub bankrotirao i otišao ravno do dna škotske fudbalske ljestvice, otkako je prebačen u najniži rang, Seltik je osvajao titule. Ispostaviće se da su dolazak Stivena Džerarda na mjesto menadžera i Alfreda Morelosa u napad ključni momenti za novi radost - titulu koja je konačno osvojena 2021. godine.

KONAČNO I TO - ZAŠTO JE UDARNA IGLA RENDŽERSA?

Alfredo Morelos je stigao u klub 19. juna 2017, godine i od tada je postigao 111 golova na 220 mečeva, Postao je prvi igrač poslije Kenija Milera koji je stigao do 100 pogodaka u dresu Rendžersa, a kada je na stadionu Luš u meču sa Benfikom 5. novembra 2020. godine u meču Lige Evrope postigao pogodak, ušao je u istoriju.

To mu je bio 22. gol za Rendžers u Evropi, čime je postao najefikasniji igrač Rendžersa u evropskim takmičenjima ikada. Od tada nije stao, nastavio je da rešeta i sada je na cifri od 28 golova!

Zapravo je svoju karijeru u Rendžersu počeo igrajući evropske mečeva protiv klubova iz ovog dijela Evrope, pošto je Rendžers u sezoni kada je došao počeo dvomečima sa Osijekom i Mariborom u Ligi Evrope.

U prvoj sezoni je dao 18 golova, a to je bio samo nagovještaj onoga što slijedi. U drugoj je dodao još 30, u trećoj 29, a u sezoni 2020/21 je stigao do 17 prije nego što je virus korona prekinuo takmičenje.

Do sada je ove sezone takođe došao do 17 golova i svi navijači Crvene zvezde se nadaju da će i večeras oko 23 časa biti na tom broju...

Naravno da su ove dobre igre i to što je uz Tavernijea na desnom beku apsolutno najbitniji igrač ekipe koja je ponovo nakon decenije donijela titulu na "Ajbroks" donijele interesovanje velikih i bogatih klubova,

Prvo je na ljeto 2019. godine Morelos lično odbio prebogat ugovor od kineskog Hebeija i stavio svima jasno do znanja da želi da igra ozbiljan fudbal, a da mu do miliona nije toliko stalo.

Naredne sezone ga je jurio Lil i nudio je za njega 20.000.000 evra, a pred početak ove godine Porto je dao sve od sebe da ga dovede. Ne, on je ipak ostao u Rendžersu, ali veliko je pitanje da li će to biti slučaj nakon ove takmičarske godine.

Ipak, iako daje golove i donosi nevjerovatnu snagu, brzinu i srčanost na terenu, stvari znaju da krenu naopako...

KAD GA ĐAVO UHVATI...

Izvor: Profimedia

Na startu svoje prve sezone u Škotskoj uspio je da dobije crveni karton u meču sa Aberdinom, kada je odjednom šutnuo svog protivnika. To su vidjeli svi, od menadžera Stivena Džerarda, preko navijača do protivničkih timova i provokacije su se samo ređale.

Do sada je u karijeri protiv Aberdina dobio čak tri crvena kartona. Recimo 2019. je "pukao" na derbiju sa Seltikom i ušao u klinč sa Skotom Braunom. Dobio je crveni karton, Rendžersi su izgubili taj meč, a Stiven Džerard je javno izašao i rekao da ga više neće braniti u ovakvim situacijama.

U jednom meču sa Hibernijanom je zgazio protivničkog igrača Rajana Portusa, a zbog toga je kažnjen sa tri utakmice neigranja, a to plaši mnoge u Glazgovu. Jednostavno kada Morelosu dođe "žuta minuta" sve je moguće...

RAZJARENI BUFALO - VELIKOG SRCA!

Srčanost mu na terenu donosi golove, ali i probleme, nervozu i kartone, a njegovo srce je veliko, a to dokazuje od prvog dana kada je krenuo da dobija platu. U Helsinkiju je prvu platu od 3.000 evra poslao u rodni Serete i odmah je napravio svoju fondaciju.

Ogroman dio novca šalje fondaciji koja radi sve da teške i opasne ulice tog grada naslika nekim ljepšim bojama, a boja koja sada dominira je plava, pošto svi u kraju nose Rendžersove dresove sa brojem 20 i prezimenom Morelos na dresu,

I sada će Crvenu zvezdu gledati bezmalo cijeli Serete ispred malih ekrana, a od 21 čas ćemo znati da li će slaviti ili tugovati Škotska i Kolumbija.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC