• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Poker" lopti u mreži Austrije na krcatom Gradskom stadionu! Prije 35 godina Banjaluku oduševili Piksi, Pančev, Tuce...

Autor Dragan Šutvić

Na današnji dan 1987. godine Banjaluka je ugostila tadašnju reprezentaciju Jugoslavije, koja je do nogu potukla austrijski tim.

 jugoslavija austrija 1987. godine u banjaluci  Izvor: MONDO/arhiva

Sada već davne 1987. godine, legendarni "Čileanci", mlada reprezentacija Jugoslavije, pokorila je planetu.

Selekcija za koju su nastupali Robert Prosinečki, Predrag Mijatović, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Dragoje Leković, Branko Brnović, Robert Jarni... predstavila se svijetu na najbolji mogući način i na oktobarskom Mundijalitu "prkosila" sa pobjedničkog postolja.

Možda će vas zanimati

U isto vrijeme, njihove kolege iz A reprezentacije borile su se za plasman na EURO 1988, pretposljednje na kojem je nastupilo osam državnih timova.

U aprilu, na "Vindzor Parku" u Belfastu (koji će mnogo godina kasnije ne po dobrom pamtiti banjalučki Borac), čekao ih je duel sa Sjevernom Irskom, a stručni štab na čelu sa Ivicom Osimom odabrao je najjači tim Austrije za rivala u "generalnoj probi".

Taj meč odigran je prije tačno 35 godina, na prepunom Gradskom stadionu u Banjaluci!

Izvor: MONDO/arhiva

"U Bosansku Krajinu došli smo jer smo znali da ćemo ovdje biti dočekani kao istinska reprezentacija Jugoslavije, jer smo željeli da fudbaleri shvate da su ih navijači prihvatili i da ih vole. Daleko važnije od konačnog rezultata za nas je da se stvori pobjednička atmosfera uoči kvalifikacionih susreta koji nas čekaju do kraja godine", govorio je tadašnji prvi čovjek jugoslovenskog fudbala, legendarni Miljan Miljanić.

SIN PROTIV OCA

Kapiten jugoslovenskog tima bio je Marko Elzner, dok je, interesantno, ulogu selektora Austrije obavljao – njegov otac Branko.

A rival je u Banjaluku došao predvođen legendarnim napadačem Tonijem Polsterom, već tada velikom zvijezdom tamošnjeg fudbala i istaknutim reprezentativcem.

Isto je važilo i za čuvara mreže Klausa Lindenbergera, koji je za Austriju debitovao pet godina ranije, te iza sebe imao i jedno Svjetsko prvenstvo (1982. godine, prim.aut.).

U timu Jugoslavije, istina oslabljenom, nije manjkalo zvijezda.

Zbog klupskih obaveza, u Banjaluku nisu doputovali braća Zlatko i Zoran Vujović i Faruk Hadžibegić, dok su na odsluženju vojnog roka bili Mehmed Baždarević, Davor Jozić i Ljubomir Radanović.

Sa druge strane, Osim je za ovaj meč mogao da računa na Srećka Kataneca, Dragana Stojkovića, Semira Tucea, Aljošu Asanovića, Mirsada Baljića, Darka Pančeva... pa je spektakl pred 25.000 gledalaca bio zagarantovan.

Izvor: MONDO/arhiva

Nakon meča, prepun Gradski stadion imao je mnogo razloga za zadovoljstvo, obzirom da je meč završen visokom pobjedom Osimovih izabranika. Bilo je 4:0 za "plave", a dvostruki strijelac bio je Darko Pančev, koji je sedam minuta prije kraja prvog dijela postigao vodeći gol.

Semir Tuce je izveo slobodan udarac, a Pančev je loptu zahvatio na prvoj stativi i matirao Lindenbergera, koji je drugi put na meču kapitulirao u 58. minutu.

Izvor: MONDO

Recimo i to da je specijalni žiri sastavljen od izvještača sa ove utakmice za najboljeg fudbalera meča proglasio Semira Tucea, kojem je na kraju duela istaknuti sportski novinar Mladen Delić uručio poseban zlatnik "Zlatare Majdanpek", kao obilježje Univerzijade u Zagrebu, koja je održana u julu iste godine.

Izvor: MONDO/arhiva

Admir Smajić je predriblao tri igrača Austrije, potom želio da proigra Zorana Vulića ispred kojeg je nespretno intervenisao Ernst Baumajster. "Jedinica" austrijskog tima kratko je odbio loptu, samo do stative, a na pravom se mjestu našao Dragan Stojković.

Odličnu partiju Semir Tuce je krunisao golom 13 minuta prije posljednjeg oglašavanja švajcarskog arbitra Renca Peducija. Bila je to sjajna akcija Jugoslavije - učestvovalo je u njoj nekoliko fudbalera, a čast da je završi imao je prvotimac mostarskog Veleža.

Pančev je, na kraju, konačnih 4:0 postavio u 81. minutu, kada je "odbijanac" poslije šuta Vulića i odbrane Lindenbergera pospremio u mrežu.

POMOĆ PODGRMEČU

Duel Jugoslavije i Austrije bio je i humanitarnog karaktera, obzirom da je prihod bio namijenjen za izgradnju sportskog centra Fudbalskog kluba Podgrmeč iz Sanskog Mosta.

Na kraju kvalifikacionog ciklusa, obzirom da su samo prvoplasirane selekcije iz svake grupe išle na EURO 1988, ni Jugoslavija ni Austrija nisu uspjele da izbore nastup na završnom turniru.

Izvor: MONDO/arhiva

U grupi sa Španijom, Rumunijom i Albanijom, austrijski nacionalni tim je zauzeo treće mjesto, dok je Jugoslavija u svojoj grupi bila druga, iza Engleske, a ispred Sjeverne Irske i Turske.

Jugoslavija - Austrija 4:0 (25.3.1987.)
Izvor: YouTube/SoccerNostalgia

25. mart 1987. godine

Prijateljska utakmica

JUGOSLAVIJA – AUSTRIJA 4:0 (1:0)

JUGOSLAVIJA: Mauro Ravnić, Branko Miljuš, Mirsad Baljić, Srećko Katanec (od 35. minuta Mustafa Arslanović), Marko Elzner, Milan Janković, Zoran Vulić, Dragan Stojković (od 79. minuta Aljoša Asanović), Darko Pančev, Admir Smajić, Semir Tuce. Trener: Ivica Osim.

AUSTRIJA: Klaus Lindenberger, Džerald Pizinger (od 46. minuta Rudolf Štajnbauer), Džerald Meslender, Rudolf Vajnhofer, Bruno Pecej, Manfred Šak, Andreas Ogris, Rajnhard Kinast, Toni Polster, Ernst Baumajster, Jirgen Verner. Trener: Branko Elzner.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC