• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Bosni te bodre, ali i psuju majku u razmaku od 10 minuta! Englez o igranju u m:tel Premijer ligi BiH

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Engleski fudbaler Matijas Fanimo, koji je odnedavno novi član Slaven Belupa iz Koprivnice u Hrvatskoj, komentarisao je boravak u Bosni i Hercegovini, gdje je branio boje Mladosti iz Doboja kod Kaknja i Sarajeva.

 Matijas Fanimo o boravku u BiH Izvor: FK Sarajevo

U intervjuu za zagrebački "Indeks", Fanimo je najprije objasnio kako se našao u malom mjestu pored Kaknja, priznavši da dotad nije ni čuo za BiH.

"Kao i u mnogim situacijama na Balkanu, u Ptuju (bivši klub) su se pojavili problemi s isplatom plata. Razgovarajući s tadašnjim menadžerom, a kako sam igrao u drugom rangu, sljedeći korak bio je odlazak u bilo koju prvu ligu. Rekao mi je: 'Bio si vrlo dobar u drugoj ligi, ako ćeš to moći prebaciti na prvu - savršeno'. I tako, Bosna. Gdje je dovraga to? Iskreno, ništa nisam znao o zemlji, nisam čuo za nju. Ništa", rekao je Fanimo.

Prema njegovim riječima, kad mu je menadžer spomenuo Edina Džeku i Seada Kolašinca, onda jeshvatio da je čuo za BiH.

"Ali o samoj zemlji ništa nisam znao. Doslovno nešto potpuno novo za mene. Kao i prije odlaska u Sloveniju, tražio sam nešto novo. Opet, uzeo sam u obzir sve što sam doživio. U Mladost sam došao u januaru. Početnih šest mjeseci bilo je čudno, potpuno drugačije nego u Sloveniji, morao sam se prilagoditi. Teško je doći usred sezone, osim ako te vide kao igrača kojeg će odmah ubaciti u ekipi. Morao sam se boriti za poziciju. Mogao sam biti bolji tokom te polusezone".

Fanimo je pokušao da objasni kakav je po njemu fudbal u BiH.

"Način treniranja i stil igranja bili su potpuno drugačiji. U Sloveniji smo igrali tehnički lijep fudbal, što naravno zavisi od trenera. U Bosni se išlo na snagu, trčanje, duge lopte... Intenzitet je bio jači. Kultura je potpuno drugačija, nikad tako nešto nisam doživio. Ondje sam imao puno krasnih ljudi s kojima sam i danas u kontaktu. Ne računajući fudbal, bilo mi je odlično. Fudbalski uslovi nisu savršeni. Vjerujem da bi se igrao puno bolji fudbal da su uslovi bolji. Loš teren utiče na kvalitetne igrače koji se moraju prilagođavati i igrati duge lopte. Navijači? Rekao bih da se navijači u Engleskoj i BiH ne mogu usporediti. U Bosni su temperamentniji. U razmaku od deset minuta spremni su navijati za tebe, podržavati te, a zatim vrijeđati i psovati majku. Promijene se možda i deset puta u jednoj utakmici. Ali kada su uz tebe, daju ti dobru energiju, a to sam osjetio u Sarajevu".

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC