• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Barsina prevara je propala! "Muljali" s parama pa ispali glupi: Ništa od pojačanja, gube i 35.000.000€?

Autor Haris Krhalić

Barselona je željela da knjigovodstvenim trikovima predstavi svoje prihode daleko većim nego što jesu, kako bi mogli da registruju nova pojačanja. Ali španski mediji otkrivaju koliko je daleko otišla ova glupost čelnika katalonskog velikana.

 Finansijska prevara Barselone Izvor: Profimedia

Barselona je ovog ljeta klub o kojem se mnogo priča iz ugla finansijske situacije. Slavni klub je doveo petoricu fudbalera ovog ljeta, među kojima je i Robert Levandovski, ali je pitanje da li će ijednog od njih moći da registruju.

Sada je u svjetlu toga, i izjave predsjednika kluba Đoana Laporte da je Barselona prihodovala 868.000.000 evra za dva mjeseca, na vidjelo isplivala prevara koju je katalonski klub želio da napravi u svojim finansijskim knjigama!

Naime, Barselona je morala da ovog ljeta napravi ogromnu zaradu da bi mogli da ispune uslove finansijskog fer-pleja La Lige, a to su željeli da ostvare na kreativne načine. Barsa je počela da prodaje udio u vlasništvu raznih svojih ćerki-firmi, ali i svoja TV prava.

Upravo tu dolazimo do "muljanja" koje je renomirani španski radio "Kope" otkrio. Dakle, Barselona je objavila da je prodala 25% svojih TV prava u Primeri kompaniji "Sixth Streets" za 667.000.000 evra.

Ali "Kope" sada otkriva da to zapravo i nije istina. Barselona im nije direktno prodala prava, već je to zajednička investicija kluba i "Sixth Streets" u treću, novoosnovanu kompaniju. "Sixth Streets" je uložila 517.000.000 evra, a Barselona 150.000.000 evra u tu novu kompaniju.

Međutim, iako je Barsa prihodovala samo 517 miliona, oni su proglasili da je njihov prihod svih 667 miliona, po čemu bi u to spadalo i 150 miliona evra koje su praktično dali sami sebi. Ali šta je sa tih 150 miliona koje bi trebalo da su platili?

Izvor: Profimedia

Pa, Barselona je to u svojim knjigovama "amortizovala" na rok od 25 godina, što znači da bi oni godišnje plaćali 6.000.000 evra narednih 25 godina, odloživši svoj rashod na dugi niz godina. Tako su mogli da dopišu sebi dodatna 144.000.000 evra uz onih stvarnih 517.000.000 koje jesu zaradili.

Naravno, sav taj novac (150 miliona) ne postoji i radi se o knjigovodstvenim trikovima. Ti trikovi mogu i ne moraju da budu legalni, ali glavno je da La Liga nije povjerovala Barseloni, jer ona ima svoja pravila. La Liga je ovaj trik Barselone odbila i idalje ne dozvoljava Kataloncima da registruju svoje igrače.

Ali da stvar bude luđa - ovde nije kraj. Ovi Barselonini prihodi spadaju pod kapitalnu dobit, pa će tako Barselona morati da plati porez na kapitalnu dobit, koji u Španiji iznosi 23 odsto! Tako će Barselona morati da plati dodatnih 34.500.000 evra tamošnjim vlastima zbog toga što su pokušali i nisu uspjeli da knjigovodstvenim trikom prevare La Ligu, ne bi li registrovali nova pojačanja.

Sada su ostali i bez registracije igrača - što će vjerovatno na neki drugi način pokušati da izvedu do kraja prelaznog roka 31. avgusta - i bez ogromne svote novca u trenutku kada su već u finansijskim problemima. Reklo bi se zasluženo...

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC