• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi trener Zvezde ima nestvarnu priču - za dlaku izbjegao smrt: Roditelji pobjegli iz Irana, a sudbina mu spasila život

Autor Haris Krhalić

Švedski trener iranskog porijekla Poja Asbagi novi je pomoćnik u Crvenoj zvezdi.

 Poja Asbagi životna priča Izvor: Profimedia

Crvena zvezda je nedavno promovisala Miloša Milojevića u nasljednika Dejana Stankovića, a mladom treneru bilo je potrebno malo vremena da formira stručni štab za nastavak sezone. Uz ostanak Nenada Milijaša i dolazak Vujadina Savića koji će se kaliti u novoj ulozi, novo lice u Zvezdi je Poja Asbagi, švedski trener iranskog porijekla vrlo zanimljive karijere.

On je do sada radio i kao pomoćnik i kao prvi trener, čak i kao selektor mlade reprezentacije Švedske, a pored dobro popunjenog CV-ija Poja ima i veoma neobičnu životnu priču. Njegov život obilježili su bijeg iz rodne zemlje u koju bi volio da se vrati i jedna strašna avionska nesreća...

Bio je mart 2015. godine, a avion "Džermanvingsa" trebalo je da odleti iz Barselone u Dizeldorf. Let sa oznakom 9525 nikada nije stigao u Njemačku pošto je letelica pala u francuskim Alpima, na oko 100 kilometara sjeverno-zapadno od Nice. Svih 144 putnika, kao i šest članova posade, poginulo je u ovoj avionskoj nesreći. Samo igrom sudbine na tom letu nije bio nijedan igrač Dalkurda, kluba koji je trenirao novi pomoćnik Miloša Milojevića.

"Pomoćni trener Dalkurda dobio je paničan poziv od predsjednika kluba. 'Gdje si?', upitao ga je. 'Sada smo u Švajcarskoj', odgovorio je. 'Jedan od onih aviona iz Barselone se srušio', saopštio je predsjednik. Nisam znao koji avion, ali u tim trenucima počinješ da se baviš matematikom. Shvatio sam da je veća šansa da su neki naši igrači na tom letu nego da nisu. Nismo imali više vremena za priču prije nego što smo krenuli na sljedeći let. Sjedili smo u avionu i razmišljali koji igrači našeg tima su možda umrli", ispričao je britanskim medijima Asbagi, čiji je tadašnji klub procijenio da igrači ne treba ovim letom da se vrate sa priprema iz Španije zbog desetočasovnog čekanja na drugi let u Dizeldorfu.

Izvor: Profimedia

"Prijavljivao sam se na let u Barseloni dok su ispred mene bili školarci iz Holandije. Bili su nasmijani, igrali su se i pljeskali rukama, a nekoliko sati kasnije saznao sam da su svi poginuli. Mi smo tek nakon slijetanja u Stokholm shvatili da je cijeli tim na okupu i da su svi preživjeli. To je trenutak u kojem vam je malo krivo što ste ostali živi", dodao je Poja.

To nije bio prvi put da je Poja Asbagi "izbjegao" smrt. Kada je bio beba, njegovi roditelji su se preselili iz Irana u Švedsku. Iako o tome rijetko govori, tokom odrastanja je često slušao priče o toj odluci svojih roditelja. Razlog za selidbu bio je politički progon i nedostatak sloboda u Iranu, a njegovi otac i majka nisu željeli da im dijete odrasta u takvom okruženju. "Slušanje priča mojih roditelja daje vam drugačiju perspektivu, uči vas da cijenite stvari koje nekada ne shvatate ozbiljno. Moj otac je uvijek bio veliki protivnik režima u Iranu, a i majka mi je iz politički aktivne porodice. Iran je prelijepa zemlja, ali sam ja često slušao zašto smo je napustili. Ona nije slobodna poput Švedske ili Engleske, zato treba više da cijenimo ono što imamo ovdje. Mnogi ljudi na svijetu to nemaju", pričao je u jednom od svojih intervjua Poja Asbagi.

Što se tiče trenerske karijere, Poja je počeo u već pomenutom Dalkurdu. To je neobičan klub, praktično reprezentacija Kurdistana koja se takmiči u švedskom šampionatu. Za tim uglavnom igraju Kurdi, narod koji živi na teritoriji Turske, Iraka, Irana i Sirije, a Poja je počeo kao pomoćni trener. Kasnije je i samostalno vodio tim, prije nego što su stigle ponude iz daleko većih klubova. Ipak, iskustvo iz Dalkurda je neopisivo. Tamo je imao priliku da vidi koliko lokalni tim znači ljudima koji se decenijama bore za svoja prava i pokušavaju da stvore državu na granici Evrope i Azije.

Uslijedili su odlasci u Gefle, pa zatim Geteborg sa kojim je osvojio trofej u Kupu Švedske. U tom timu je nekada radio Sven Joran Erikson, njegov idol i trenerski uzor. Uspio je da jednom od najvećih švedskih timova donese malo radosti prije nego što je pod svoje uzeo mladu selekciju te zemlje, ali se tu kratko zadržao. Po drugi put u karijeri stigla je ponuda Barnslija, a ovog puta nije mogao da odbije Engleze.

Izvor: Profimedia//Sportimage/Jonathan Moscrop

U novembru 2021. godine preuzeo je engleskog drugoligaša koji se grčevito borio za opstanak. Iako su im u tom trenutku davane male šanse za opstanak u ligi, Asbagi je odlično posložio kockice i navijačima dao nadu da bi tim mogao da sačuva mjesto u Čempionšipu na kraju sezone. To se nije desilo, a Poja je u aprilu napustio klub. Bio mu je to posljednji posao prije dolaska u Beograd, gdje će u tandemu sa Milošem Milojevićem imati jedan od najvećih izazova u trenerskoj karijeri.

Sa crveno-bijelima će voditi borbe na tri fronta, a prvi se otvara već večeras kada na stadionu "Rajko Mitić" gostuje Monako, favorit u grupi H. Pored dobrih izdanja u Ligi Evrope i evropskog proljeća koje je cilj, tandem u kojem se od sada nalazi i švedsko-iranski stručnjak ima kao obavezu i odbranu duple krune - osvajanje oba domaća trofeja i u ovoj sezoni!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC