• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjetsko prvenstvo opet na zimu? Saudijci žele svoj Mundijal i smislili su paklen plan za FIFA!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Sve smo bliži i zvaničnom isticanju nove kandidature za domaćinstvo Mundijala 2030. godine.

 Saudijska Arabija kandidat za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine Izvor: Profimedia/Stephen McCarthy/FIFA/Sipa USA

Ostala su još 72 dana do početka istorijskog Svjetskog prvenstva u fudbalu. Održaće se u Kataru i po prvi put u 92 godine od osnivanja Mundijala, igraće se tokom zimskih mjeseci u novembru i decembru.

Ali nova kandidatura za organizaciju jednog od budućih Mundijala mogla bi da znači da će FIFA morati ponovo da Svjetsko prvenstvo pomjera za zimske mjesece, pošto je Saudijska Arabija zainteresovana da bude domaćin!

Kako saznaje britanski "Tajms", Saudijska Arabija je spremna da se kandiduje za organizaciju Svjetskog prvenstva 2030. godine i to u zajedničkoj kandidaturi sa Egiptom i Grčkom! Ovakav turnir bi ponovo pomjerio najvažniji fudbalski turnir za kraj godine, zbog velikih temperatura u pomenutim zemljama tokom ljetnjih mjeseci.

"Tajms" navodi da se zvanična kandidatura očekuje u narednim nedjeljama, a Saudijska Arabija bi bila lider u ovoj kandidaturi. Doprinijeli bi i infrastrukturnim troškovima koje bi Grčka i Egipat morali da plate, a ova kandidatura mogla bi da ima posebnog "džokera u rukavu".

Aleksandar Čeferin je nedavno izjavio da će UEFA učiniti sve da se Mundijal vrati u Evropu i da organizaciju dobiju Španija i Portugal zajedničkim snagama. Ali ima tu još snažnih kandidatura, poput južnoameričke, gdje Urugvaj, Argentina, Čile i Paragvaj žele da vrate Mundijal na taj kontinent na 100. godišnjicu od prvog turnira u Montevideu.

Pominjalo se da bi i Maroko mogao da samostalno pokuša da dobije organizaciju, ali ova kandidatura predvođena Saudijskom Arabijom ima za aduta to što se radi o tri zemlje sa tri različita kontinenta. Tako bi mogli da dobiju podršku fudbalskih saveza iz Azije i Afrike, kao i potencijalno ponekih evropskih zemalja.

Saudijska Arabija bi na ovaj način nastavila da "kupuje" velike sportske događaje i dovlači ih u svoju zemlju, a posebno bi voljeli da organizuju Mundijal nakon što je rivalski Katar već uspio da se za to izbori. Ostaje da vidimo hoće li i drugo svjetsko prvenstvo u osam godina otići na Bliski istok i poremetiti čitav svjetski fudbal. Domaćin Svjetskog prvenstva 2030. godine trebalo bi da bude izabran najkasnije na FIFA kongresu 2024. godine.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC