• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda traži odlaganje izbora u FSS: "Novi predsjednik poslije Mundijala u Kataru"

Autor Milutin Vujičić

Crvena zvezda je poslala dopis u FSS u kome traži da se Izborna skupština pomjeri.

 Crvena-zvezda-trazi-odlaganje-izbora-u-FSS Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Fudbalski savez Srbije (FSS) trebalo bi da dobije novog predsjednika 31. oktobra i to će po svemu sudeći biti Nenad Bjeković, koji je i jedini kandidat. Tome se protivi Crvena zvezda koja je poslala dopis Savezu i proslijedila ga potom medijima, a u njemu se traži odlaganje Izborne skupštine za poslije Svjetskog prvenstva u Kataru, odnosno za 90 dana, uz poruku da "ne vide razlog zašto se sada žuri". Savez je inače bez predsjednika još od neočekivane ostavke Slaviše Kokeze u martu prošle godine, da bi potom Nenad Bjeković kao vršilac dužnosti preuzeo njegove obaveze.

Dopis koji je Crvena zvezda proslijedila Fudbalskom savezu Srbije i potom ga adresirala medijima, prenosimo u cjelosti.

"Poštovani, Obraćamo vam se u vezi izborne sjednice Skupštine FSS sazvane od strane Izvršnog odbora FSS za 31.10.2022. godine. Imajući u vidu nastupajuće Svjetsko prvenstvo u fudbalu za koje je našoj reprezentaciji potrebna puna podrška i mir, a s obzirom da ne može da se postigne konsenzus relevantnih faktora oko izbora predsjednika, FK Crvena zvezda predlaže odlaganje izborne sjednice Skupštine FSS za period od 90 dana. Smatramo da sadašnje rukovodstvo FSS treba da završi trenutni ciklus i da predvodi reprezentaciju naše zemlje na narednom Svjetskom prvenstvu".

"Nelogično je da se izborna Skupština FSS zakazuje svega petnaest dana pred početak najvažnijeg događaja u reprezentativnom fudbalu. Na ovaj način pojedinci zloupotrebljavaju dosadašnje dobre igre naše reprezentacije sa namjerom da zauzmu funkcije naredne 4 godine. Mora da se razumije da vođenje fudbalskog saveza nije samo vođenje reprezentacije. FK Crvena zvezda ne želi da na bilo koji način utiče na mir u reprezentaciji i unaprijed odbacujemo bilo kakve insinuacije oko priče o reprezentaciji. Ovdje govorimo o kompletnom rukovođenju srpskim fudbalom naredne 4 godine. Zato predlažemo da se naša reprezentacija u miru priprema za SP predvođena aktuelnim rukovodstvom a da se izborna Skupština održi poslije Svjetskog prvenstva".

"FK Crvena zvezda ne može i neće prihvatiti izbor Nenada Bjekovića za novog predsjednika FSS jer je s obzirom na istoriju odnosa Bjekovića i Crvene zvezde, izbor Bjekovića čin neprijateljstva prema našem Klubu. Nećemo prihvatiti da se na ovakav način bira predsjednik fudbalskog saveza, bez uvažavanja interesa našeg najvećeg Kluba, bez konsultacija sa najvećim Klubom u Srbiji, a sve pod plaštom neophodnog mira koji je potreban našoj reprezentaciji. Sada reprezentacija jeste apsolutni prioritet za sve u srpskom fudbalu, ali od januara će prioritet biti domaći šampionat, borba za titulu i razvoj fudbala generalno, tako da ne možemo prihvatiti da se zbog predstojećeg svjetskog prvenstva sada žuri sa postavljanjem rukovodstva saveza za naredne 4 godine".

"Ne razumijemo zašto se nekome žuri sa izborom predsjednika FSS? Ako je ovo rukovodstvo bilo u VD stanju 2 godine zašto ne može još 2 mjeseca? Zasto se insistira baš na Bjekoviću kao isključivom rješenju za predsjednika? Da li su oni koji predlažu Bjekovića svjesni da nije prirodno na silu nametati rješenje protiv volje najvećeg Kluba? Da li inatom žele da uspostave dobre odnose u srpskom fudbalu naredne 4 godine? Gdje vodi ovo novo uvođenje Toleta Karadžića u srpski fudbal? Nećemo prihvatiti da se FK Crvena zvezda dalje marginalizuje u rukovodstvu FSS niti dozvoliti ponavljanje istorije sistemskog urušavanja najvećeg srpskog Kluba iza koga stoji preko 4 miliona navijača. Punih 8 godina dižemo naš Klub iz pepela u koji je sistemski bačen. Nećemo dozvoliti nikome ni da pomisli da može ponovo na sličan način da se ophodi prema najvećem brendu Srbije".

"FK Crvena zvezda se mora poštovati kao apsolutni lider srpskog fudbala koji je unazad 6 godina digao srpski fudbal među evropsku elitu i doveo do toga da naša Srbija ponovo bude prepoznata na evropskoj fudbalskoj mapi. Po prvi put u istoriji, prije svega zahvaljujući Crvenoj zvezdi, srpski fudbal će imati direktnog predstavnika u UEFA Ligi šampiona a podsjećamo i na činjenicu da je Crvena zvezda unazad 6 godina doprinijela finansijski našem nacionalnom klupskom fudbalu sa oko 25 miliona evra koji su distribuirani klubovima Super lige Srbije. Imamo visoke ciljeve za naredni ciklus od 8 godina i nećemo dozvoliti nastavak marginalizacije Crvene zvezde u institucijama srpskog fudbala. Crvena zvezda ne može da dozvoli zloupotrebu uspjeha reprezentacije radi sprovođenja izbora pred nastupajuće Svjetsko prvenstvo, sa Nenadom Bjekovićem kao jedinim kandidatom, što je za Crvenu zvezdu apsolutno neprihvatljiv prijedlog".

"Ne želimo da dozvolimo da Srbija opet bude svjedok ponavljanja istog scenarija kao pod vođstvom Tomislava Karadžića i istog modusa operandi rukovođenja FSS na direktnu štetu FK Crvena zvezda i srpskog klupskog fudbala. FK Crvena zvezda čekaju teške borbe u narednom periodu, a poučeni iskustvom i istorijom ne možemo vjerovati u fer plej i jednak tretman ukoliko se na ovaj način nastavi sa nepoštovanjem i marginalizacijom FK Crvena zvezda u organima FSS. Kao što smo naveli, želimo reprezentaciji veliki uspjeh u Kataru i ne želimo dalju polemiku na ovu temu, već mir koji će se obezbijediti odlaganjem izbora za period od 90 dana", navodi se u dopisu Crvene zvezde.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC