• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FS BiH pooštrio kriterijume za izdavanje licenci: Prevashodno će klubovi morati da srede finansije

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine je na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj 15.12.2022. godine, usvojio pravilnike o licenciranju klubova za učešće u UEFA klupskim takmičenjima i takmičenjima u Premijer ligi BiH.

 FS BiH kriterijumi za licenciranje klubova Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Na sjednici su usvojene odluke o rokovima za postupak licenciranja klubova u takmičarskoj sezoni 2023/24.

"Početkom ove godine UEFA je izdala novi Pravilnik o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti, kao i Pravilnik o licenciranju klubova za učešće u UEFA ligi prvaka za žene. Nacionalni asocijacije u okviru UEFA imaju obavezu do kraja tekuće godine prilagoditi i usvojiti nacionalne pravilnike o licenciranju klubova, koji trebaju biti usklađeni sa UEFA pravilnicima. U Sarajevu je 15.09.2022. godine održan zajednički sastanak klubova Premijer lige BiH i administracije za licenciranje FS BiH. Sastanku je prisustvovao i Aleš Zavrl, šef odjela za licenciranje UEFA, koji je tom prilikom prezentirao ključne izmjene UEFA pravilnika o licenciranju za narednu takmičarsku sezonu.

Posljednjim izmjenama koje su postale obaveznim dijelom UEFA pravilnika, znatno su pooštreni kriterijumi za dobivanje licence klubova aplikanata. Najteži uslovi koji klub aplikant mora ispuniti za izdavanje licence prevashodno se odnosi na finansijski kriterijum.Klub aplikant ne smije imati dospjelih, a neizmirenih obaveza prema drugim klubovima, socijalnim/poreskim vlastima i igračima/zaposlenicima. Jedna od ključnih izmjena je i datum dospijeća ispunjavanja obaveza klubova aplikanata koji se pomjera sa posljednjeg dana tekuće godine na 28.02. naredne godine. Klubovi će morati izmiriti dospjele obaveze do dana 31.03. naredne godine. Novim odredbama pravilnika su obuhvaćeni i zaposlenici koji obavljaju funkcije vezane za seniorske i omladinske timove. U pravilnik je ugrađena i odredba kojom se osigurava da klubovi nemaju dospjelih neizmirenih obaveza prema UEFA i davaocu licence (FS BiH). Davalac licence je poduzeo sve neophodne aktivnosti u pravcu pravovremene dostave informacije klubovima aplikantima o nastalim promjenama UEFA pravilnika.

Klubovi će u skladu sa ključnim rokovima za naredni postupak licenciranja dobiti i nove pravilnike, kao i set dokumenata sa pratećim uputstvima. Početkom naredne godine će biti održani redovni seminari za klubove aplikante u organizaciji davaoca licence, FS BiH", saopšteno je iz FS BiH.

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC