• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velika promjena za Svjetsko prvenstvo 2026! Skroz drugačije kvalifikacije - šta to znači za BiH i Srbiju?

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Svjetsko prvenstvo 2026. godine igraće se u potpuno novom ruhu, a sada je poznato i kako će izgledati i kvalifikacije.

 Poznato kako će izgledati kvalifikacije za Mundijal 2026 Izvor: Kurir/Dado Đilas

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2026. godine biće održano u Kanadi, Meksiku i Sjedinjenim Američkim Državama i od ranije je poznato da će se igrati u potpuno novom formatu. Gledaćemo čak 48 reprezentacija, igraće se više utakmica, a sada je poznato i kako će izgledati evropske kvalifikacije u kojima se takmiče BiH i Srbija. Donose više mjesta nego do sada (ukupno 16), međutim to ne znači da će biti lakše doći do mjesta na Mundijalu!

UEFA je poslala zvaničan zahtjev i čeka odobrenje FIFA, pa bi uskoro mogao da bude odobren novi format kvalifikacija koji će posebno zanimati selektora "orlova" Dragana Stojkovića i srpske fudbalere, pošto će imati priliku da se treći put uzastopno plasiraju na završni turnir.

A, kako će izgledati nove kvalifikacije? Biće podijeljene u dvije faze - grupnu fazu i plej-of kroz koji ćemo dobiti ukupno 16 putnika za SAD, Meksiko i Kanadu. U prvom dijelu kvalifikacija biće čak 12 grupa od po četiri ili pet ekipa i pobjednici grupa će ostvariti direktan plasman na Svjetsko prvenstvo. Pomenute utakmice igraće se sve u razmaku od nekoliko mjeseci - od marta do novembra 2025. godine.

Šansu za plasman na završni turnir imaće još svi drugoplasirani u grupama, kao i još četiri pobjednika grupa UEFA Lige nacija 2024/25 koji se nisu direktno plasirali na turnir. Dakle, ukupno 16 klubova će igrati mini-turnir u martu 2026. sa koga će četiri najbolje ekipe obezbijediti plasman na Svjetsko prvenstvo. Igra se po jedna utakmica u polufinalu i jedna u finalu.

Izvor: Profimedia/Fabio Ferrari/LaPresse

Podsjetimo, na Svjetskom prvenstvu 2026 će ubuduće biti 12 grupa (umjesto dosadašnjih osam) od po četiri reprezentacije. Najbolje prvoplasirane i drugoplasirane će proći u narednom fazu, kao što je to i do sada bio slučaj, međutim u nastavak takmičenja će i osam najboljih trećeplasiranih timova. Preciznije, više timova će prođi u nokaut rundu nego što će ispasti poslije grupne faze, što  FIFA sve radi kako bi povećala profit.

Igraće se čak 40 utakmica više nego što je to bio slučaj od posljednje promjene formata 1998. godine, ukupno 104. Zbog toga bi Svjetsko prvenstvo trebalo da traje i duže nego obično, a dok se čekaju zvanični datumi - pojavila se informacija da će turnir potrajati čak 39 dana. Vidjećemo kako će se sa tim složiti i klubovi...

Ko su gradovi domaćini Svjetskog prvenstva 2026. godine? Vankuver i Toronto su jedini predstavnici Kanade, Monterej, Gvaldalahara i Meksiko Siti jedina tri grada koja "daje" Meksiko, dok SAD dominiraju - tu su Majami, Atlanta, Hjuston, Dalas, Kanzas siti, Filadelfija, Njujork, Boston, Los Anđeles, San Francisko i Sijetl. Što se tiče pomenutih novih 16 mjesta na Mundijalu, četiri će dobiti Afrika, po tri Evropa i Azija, po dvije Sjeverna Amerika i Južna Amerika, a jednu Pacifik.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:45
Šta su poručili selektor Dragan Stojković Piksi i kapiten Orlova Dušan Tadić uoči današnje utakmice
Izvor: kurir t
Izvor: kurir t

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC