• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda ne može da nadigra Mančester, ali... Šta može? Bahar mora da sluša savjet Milojevića, lekciju je dobio u Parizu!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Crvena zvezda u utorak od 21 čas gostuje Mančester sitiju u okviru prvog kola grupne faze Lige šampiona, a trener Barak Bahar najavljuje da se njegov tim neće braniti. Da li je to uopšte dobar plan protiv Pepa Gvardiole i šta je do sada Zvezda naučila?

 Da li Crvena zvezda moze da pobijedi Mancester siti u Ligi sampiona Izvor: ATA/Dušan Milenković/MN Press/Montaža

Crvena zvezda još od zimus sanja Ligu šampiona i konačno je dočekala - u utorak od 21 čas fudbaleri srpskog šampiona istrčaće na stadion Mančester sitija, prvaka Evrope, koji će i te kako imati motiv da nastavi da dokazuje da je najbolji na svijetu. Iako je već Pep Gvardiola najavio da ima određenih problema zbog povreda igrača i gustog rasporeda, ko god da izađe na megdan Zvezdi nije slučajno u Mančester sitiju i dobro znamo da Gvardioline ekipe "nemaju popusta ni za koga", pa tako crveno-bijele možda čeka i najveći izazov u 21. vijeku.

Još naredna 24 sata biće to Liverpul koga je Crvena zvezda nadigrala i pobedila u jesen 2018. godine na stadionu "Rajko Mitić", pa se navijači nadaju da će i 19. septembar biti neki "novi Pavkovdan". Ovoga puta nema Milana Pavkova, tim je skroz drugačiji u odnosu na prošlu sezonu, a pogotovo u odnosu na prije pet godina, pa će Barak Bahar morati da "smućka svoj recept" za pobjedu protiv najboljeg tima Evrope, baš kao što je to uradio Vladan Milojević.

Mogu li njihove ere uopšte da se porede i šta bi to Bahar mogao da izvuče kao pouku iz Milojevićevih dana? Na prvi pogled, dva su svijeta različita, ali ima sitnica koje bi u igri Crvene zvezde mogle da se promijene i koje bi srpski šampion mogao da usvoji u potrazi za makar pozitivnim rezultatom. 

U slučaju Mančester sitija, to nisu samo pobjeda ili remi, nego čak i minimalan poraz koji ne bi ostavio traga na Baharovu ekipu, pošto nema goreg udarca po samopouzdanje ekipe nego kada se s visina iznenada prizemlji, a tek idu bitne utakmice...

ZVEZDA SEBI MORA DA PRIZNA JEDNO

Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda se od dolaska Bahara istakla progresivnim fudbalom koji bi neki nazvali i previše rizičnim, ali je Izraelac uz sebe imao "dokaze da to funkcioniše" u vidu ubjedljivih izdanja na pripremama kada su padali Zenit, Fenerbahče i na kraju Fiorentina koja je primila pet golova na "Marakani" za pola sata. Ipak, čini se da je to bila i posljedica toga što je Bahar tek implementirao novi sistem i iznenadio je svoje protivnike koji se sve više navikavaju na igru crveno-bijelih, pa su ih dobro prostudirali i Voždovac i Čukarički, složićemo se svi - mnogo slabije ekipe od Mančester sitija.

Zato će Crvena zvezda morati, makar malo, da prilagodi svoj sadašnji stil igre protiv Mančester sitija i problematično je što nije imala prilike ni da ga isproba u dosadašnjem toku sezone. "Niko nije rekao da će Crvene zvezda igrati defanzivno protiv Mančester sitija", kazao je Bahar ohrabrujući navijače, pomalo i zaboravljajući da je retko ko sa takvim stavom na "Etihadu" na kraju izašao podignute glave.

Štaviše, baš to je ono čemu se Pep Gvardiola nada i najveće probleme njegova ekipa je u prethodnih godinu dana imala protiv ekipa koje su se "zatvorile", što bi onemogućilo protok lopte ka Erlingu Holandu, najboljem napadaču svijeta koji najviše voli da igra u tranziciji.

Koliko god lijepo zvučalo da Crvena zvezda napadne Mančester siti, nekada treba i realno pogledati da od toga ne bježe ni velikani poput Real Madrida, Arsenala ili Mančester sitija, što je dobro znao i Vladan Milojević pred Liverpul: "Igramo sa strašnim timovima iz grupe koji su kandidati za osvajanje Lige šampiona. Borićemo se za svaku loptu, ne razmisljamo o rezultatu, ali mislim da možemo mnogo bolje nego prethodne dvije", kazao je tada Milojević, dok se potom na njegove riječi nadovezao i tadašnji kapiten, danas tehnički direktor crveno-bijelih Marko Marin: "Protiv Liverpula napasti je smrt, to ne radi ni Arsenal, niko, jer slijedi brza kontra. Nismo toliko naivni, imacemo miks koji će trener Milojević da postavi".

BAHAR JE JESENAS VEĆ DOBIO LEKCIJU

Izvor: MN PRESS

Iako je Vladan Milojević slavio protiv Liverpula, dobro pamti i teške poraze u Ligi šampiona koje su samo pokazale koliko je u tom trenutku srpski fudbal daleko od onog najelitnijeg. Iste godine je Pari Sen Žermen slavio 6:1 i 4:1, a već naredne jeseni pali su teški udarci protiv Bajerna i Totenhema (ukupno sa po 9:0). Tu je Crvenoj zvezdi pokazano prije svega da mora da ima veći kvalitet da bi se na neki način nosila sa alama i da će pobjede kao nad Liverpulom biti "jedan u sto", ali je takođe zaključeno i da defanzivniji pristup neće donijeti ništa u perspektivi.

Zato su se Dejan Stanković i Miloš Milojević okrenuli ofanzivnijem fudbalu na više golova, koji u međuvremenu nije donio ni učešće u grupnoj fazi Lige šampiona, ali je procijenjeno i da je to zbog njihovog nedostatka iskustva koje objedinjuje Barak Bahar, strateg koji je za sada dobio sve što je želio na "Marakani".

Brzo je "instalirao" svoj sistem u Crvenoj zvezdi, tim je počeo da "melje" i na sve to - nadograđen je sa još dvojicom najskupljih u istoriji kluba. Tako bi Hvang In Bom i Šerif Endiaje trrebalo da donesu iskorak Crvenoj zvezdi u odnosu na ranije nastupe u evropskim takmičenjima, ali da li je to dovoljno da bi se baš nosili sa Mančester sitijem? To je vrlo upitno i takvu lekciju je već jesenas Bahar dobio u grupnoj fazi Lige šampiona sa Makabijem.

Izvor: MN PRESS

Nakon fantastične pobjede nad Juventusom u Izraelu (2:0), Bahar se okuražio da napadne Pari Sen Žermen na njihovom stadionu i nakon promašaja u uvodnih 15 minuta - skupo je kažnjen. PSŽ je na kraju slavio 7:2, a zatim je Makabi dobio još jedan šamar, samo sedam dana kasnije protiv Benfike na svom stadionu (6:1). Koštao ih je stil fudbala u koji su povjerovali protiv Juventusa i zato su odlučili da napadnu i jače od njih, pa zbog manjka balansa i navike da se brane, doživjeli su katastrofu od kakve sigurno i brojni navijači Zvezde strahuju.

Na tome bi trebalo da je naučio lekciju da je jedno prijetiti i vjerovati u ekipu, a sasvim drugo izaći na teren samo sa planom koji u prvom minutu zbog Erlinga Holanda može da padne u vodu.

GLEDAJ SEBE, ALI OD NJIH ZAVISI

Izvor: Profimedia

Iako su "u pola noći" navijači Crvene zvezde mogli da izdiktiraju najjači sastav tima, dolaskom trojice novajlija (Điga, Hvang i Endiaje), sada i povratkom u sastav povrijeđenih Mirka Ivanića i Aleksandra Kataija - mnogo toga se promijenilo. Možda je u posljednjih nekoliko nedjelja i Bahar zbunio svoje igrače kombinovanjem, posebno mijenjajući pozicije nekima od njih (Kraso, Mijailović, Stamenić), a možda je i sam bio u dilemi nakon očiglednog energetskog pada velikog broja fudbalera?

Tako je za Čukarički promijenio i formaciju i odlučio se za četvoricu u posljednjoj liniji i malo je vjerovatno da će tako biti u utorak protiv Mančester sitija, više se postavlja pitanje - da li će personalnim rješenjima pokušati da odigra defanzivnije nego što smo do sada navikli od njegovog tima. To se odnosi na uloge Stefana Mitrovića i Osmana Bukarija koji su ofanzivno donosili mnogo toga crveno-bijelima, ali pitanje je kako će reagovati na duel sa Kajlom Vokerom, Bernardom Silvom, Žeremijem Dokuom i ostalim brzonogim fudbalerima Sitija koji će napasti po boku.

Ipak, bez njih u sastavu, Zvezda bi izgubila i brojne "presing okidače" na koje se polako navikla i jasno je da oko toga Bahar ima dilemu, jer ono što je najbolji tim Zvezde - nije najbolji tim za duel sa Mančester sitijem. "Taj najbolji za Siti" nije pronašao u toku ljeta i moraće da rizikuje i osmisli kada je pravo vrijeme za Ivanića, Endiajea, Olajinku, pa i Kataija...

Izvor: MN PRESS

Na kraju, ma kojih god 11 istrčalo na teren "Etihada", nije strašno priznati da se ipak Mančester siti pita za sve. Najveći broj utakmica Gvardiola je izgubio jer njegovi igrači "nisu imali dan" i to je pored izuzetnog trčanja rivala podrazumijevalo veliki broj promašenih šansi i nemar u odbrani, pa je to karta na koju Crvena zvezda mora da igra, ali sve do početka utakmice neće ni znati i da li je ima u svom špilu.

Jednostavno, igranje protiv Pepa Gvardiole je ništa drugo nego kocka koju mnogi igrači preziru, što je nedavno otkrio i brazilski fudbaler Bruno Gimarais iz Njukasla. "Znamo da je Mančester siti iznad svih timova u Engleskoj. To je najgora utakmica koju možete da igrate. Mrzim to. Imam osjećaj kao da smo djeca, a oni profesionalci, užasno je... Kao da je njih 15 protiv nas sedam, gledaš oko sebe i svi su u plavom. Svi su nevjerovatno dobri, kako da igraš protiv njih?", upozorio je Brazilac sve one koji misle da je to moguće.

(MONDO, Milutin Vujičić)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC