• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na njih ste vjerovatno zaboravili - gdje sad igraju? "Zlatni orlić" u Nepalu, Nindža u Indoneziji, a jedan je u Borcu...

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Tradicionalno, za Novu godinu prisjećamo se fudbalera koje smo "istisnuli iz memorije", a ponekad se zapitamo gdje su i šta rade... Znate li gdje igraju Čupić, Šaponjić ili Van la Para? Evo odgovora.

 Zaboravljeni fudbaleri za koje ne znate gdje igraju Izvor: Shutterstock/Igor Link/MN Press - montaža

/Piše: Milutin Vujičić/

Već šestu godinu zaredom na MONDU se na ispraćaju stare - i dočeku nove godine - prisjećamo svih onih fudbalera koje smo nekako zaboravili. U pitanju su igrači koji su u jednom trenutku bili redovni dio naših izvještaja, ali i vaših fudbalskih razgovora sa prijateljima u kafani, međutim potpuno su sad nestali sa scene i teško da biste se "na prvu" sjetili gdje to danas igraju… Ako igraju uopšte?

Nažalost, karijere su im otišle putem koji je malo ko mogao da pretpostavi, a u novogodišnjem raspoloženju nije zgoreg da se i mi zapitamo "gdje su i šta rade", da ih bar na još neko vrijeme zadržimo u našoj memoriji.

Kao i uvijek kada je u pitanju naša tradicionalna MONDO lista o "zaboravljenim fudbalerima", vodili smo se s nekoliko kriterijuma - poput toga koliko su poznati na ovim prostorima, koliko su se u posljednje vrijeme spominjali u medijima, ali i koliko su "egzotični" klubovi ili lige u kojima danas igraju. Zato neki od njih nisu "prešli" posljednji presjek, a slobodni ste da nas u komentarima podsjetite na igrače za koje ste vi skoro otkrili da imaju neočekivan izazov u karijeri.

JEVGEN KONOPLJANKA (Ukrajina, 34)

Izvor: Krzysztof Porebski / Zuma Press / Profimedia

Zaboravljeni reprezentativac Ukrajine, koji je važio za vrlo nezgodnog "vingera" u najboljim danima karijere, danas nastupa ni manje ni više nego u Rumuniji. Od ljetos je član Kluža i pitanje je koliko dugo će to još biti pošto nije zadovoljan u ovom klubu, a ne može da se kaže ni da su Rumuni zadovoljni njime. Imao je problema sa povredama i za šest mjeseci nije odigrao ni sat vremena fudbala, dok i ono što je igrao - nije bilo ni blizu starog nivoa.

Interesantno je da je po odlasku iz Sevilje 2017. godine igrao još za Šalke, Šahtjor, pa prošle sezone poljsku Krakoviju u kojoj je ostavio daleko bolji utisak nego kod Rumuna.

STEFAN ČUPIĆ (Srbija, 29)

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

"Zlatni orlić" iz Litvanije 2013. godine sa nepunih 30 godina odlučio je da prihvati vrlo neobičan izazov u karijeri. Vjerovali ili ne, Čupić je od početka novembra član Džape iz Nepala. Preciznije, ovih dana mu ističe saradnja sa klubom iz Azije koji ga je potpisao samo do kraja šampionata.

"Stefan dolazi sa impresivnim iskustvom, jer je predstavljao Srbiju u različitim starosnim uzrastima, takmičio se u ligama širom Evrope i Azije, pa čak i sticao iskustvo u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope", poručili su iz Džape po potpisu "egzotičnog pojačanja" iz Srbije, a koji je najbolje dane karijere proveo u OFK Beogradu. Bio je član i Sarpsborga, Voždovca, Ararata, Olimpijakosa iz Nikozije, Radničkog iz Kragujevca

RAĐA NAJNGOLAN (Belgija, 34)

Izvor: Filippo MONTEFORTE / AFP / Profimedia

Kada smo već u Aziji, da se u njoj i zadržimo. Otprilike kada i Čupić u Nepal, tada je i Rađa Najngolan stigao u Indoneziju u klub pod imenom Bhajankgara. Zemlja u kojoj radi i srpski trener Risto Vidaković, koji je nedavno za MONDO naširoko pričao o mnogim temama, nije bila slučajno izbor bivšeg reprezentativca Belgije. Otac proslavljenog fudbalera je inače iz Indonezije, ali je napustio Rađu kada je bio još dijete, međutim to nije "ubilo" njegovu ljubav prema ovoj azijskoj zemlji.

"Nindža" je inače prošlu sezonu proveo u italijanskom Spalu, prije toga je bio i u Antverpenu, dok je jasno da nije više ni blizu starog nivoa koji je pokazivao u Romi, Kaljariju ili Interu. Ipak, nivo na kome trenutno igra trebalo bi da bude dovoljan za Indoneziju.

RADŽIV VAN LA PARA (Holandija, 32)

Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Veliko pojačanje Crvene zvezde u ljeto 2019. godine, za grupnu fazu Lige šampiona (plaćen tada 1,2 miliona evra), vratilo se u rodnu zemlju i igra vrlo solidno. Van la Para je postao član malog kluba Almere siti, koji je tek ušao u najjaču holandsku ligu, a njegov učinak je za sada gol i asistencija. Jednu od najboljih partija odigrao je protiv Ajaksa (2:2), a interesantno je da je promijenio poziciju i igra na mjestu napadača.

Podsjetimo, nakon potpunog fijaska na "Marakani" i rastanka poslije samo nekoliko meseci zbog očajnih igara i nezalaganja kod Dejana Stankovića, Van la Para je otiša u španski Logronjes, pa njemački Vircburger, grčki Apolon, a zatim je u martu potpisao za Almere i pomogao im da uću u najviši rang.

NEMANJA MIHAJLOVIĆ (Srbija, 27)

Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Kada smo kod Crvene zvezde, da se osvrnemo i na jednog "zaboravljenog" fudbalera Partizana. Nemanja Mihajlović je važio za jednog od najtalentovanijih srpskih igrača kada se pojavio u prvom timu Partizana u sezoni 2016/17, a onda potom otišao u Herenven za 1,7 miliona evra, da bi od tada njegova karijera doživjela slobodan pad. Danas, Mihajlović igra za Borac iz Banjaluke i ne može da se kaže da "baš i igra". Odigrao je ukupno 515 minuta ove jeseni i zabilježio dvije asistencije.

Prethodno je bio u Slogi iz Doboja, a prije nje u Spartaku iz Subotice, Bolusporu, Balikesirsporu, Arki iz Poljske. I dalje je relativno mlad, tek će proslaviti 28. rođendan, ali pitanje je da li će se ikada više vratiti na nivo po kome smo ga upoznali u Partizanu.

MIGEL VELOSO (Portugal, 37)

Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Prošle su skoro dvije decenije od kada je Migel Veloso važio za jednog od najtalentovanijih veznih fudbalera svijeta, i posebno bio "opasan" na Football Manageru, a mnogi će se iznenaditi da i dalje igra fudbal. Sa punih 37, i još uvijek "šatiranom" kosom, Veloso je odlučio da ostane u Italiji i član je drugoligaša Pize.

Interesantno je da je na klupi ovog kluba Alberto Akvilani, bivši fudbaler tek dvije godine stariji od Velosa, ali je mnogo duže "u penziji". Veloso još to ne planira, a podsjetimo da je igrao za Sporting, Đenovu, Dinamo Kijev i Veronu do prošlog ljeta.

ASIJER ILJARAMENDI (Španija, 33)

Izvor: Daisuke Nakashima / AFLO / Profimedia

Da se zadržimo na fudbalerima koji igraju na mjestu zadnjeg veznog - Asijer Iljaramendi je danas u Dalasu. Malo zastupljeni klub iz MLS, privukao je pažnju popularnog "Iljare" i potpisao ga ljetos, nakon što mu je istekla ugovorna obaveza sa Real Sosijedadom. Iako je stigao u kasnoj fazi sezone, odigrao je devet utakmica za Dalas i odmah pokazao da će biti veliko pojačanje.

Iljaramendi je inače bio veliko pojačanje Žozea Murinja 2013. godine kada je stigao za 33 miliona evra u Real Madrid, međutim nije opravdao povjerenje i vratio se u rodnu Baskiju u kojoj je proveo skoro čitavu igračku karijeru. Od 2019. do 2022. godine jedva da je igrao fudbal, zbog velikih problema sa povredom, dok je prethodne sezone ostavio više nego dobar utisak, ali to nije bilo dovoljno da produži ugovor. Htio je novi izazov u karijeri i kao mnoge njegove kolege izabrao je da ode u daleku Ameriku.

DIMITRI PAJE (Francuska, 37)

Izvor: Icon Sport / ddp USA / Profimedia

Sve češće viđamo da poznati evropski fudbaleri karijeru završavaju u Brazilu, a čini se da je "zemlja fudbala" privukla i Dimitrija Pajea. Nakon rastanka sa Marsejom, u kome je igrao punih šest sezona, Paje je izabrao da ode u Brazil gdje je postao član Vasko da Game. Nije se proslavio, klub je jedva opstao u Seriji A, dok za sada nema najava da bi mogao da ode iz Vaska…

Bivši reprezentativac Francuske je inače karijeru počeo u Ekselsioru (Holandija!), dok je potom igrao za Nant, Sent-Etjen, Lil, Marsej, Vet Hem, pa opet Marsej. Klub sa "Velodroma" ga je ispratio na vrlo čudnoj konferenciji za medije na kojoj su Pablo Longorija i Dimitri Paje objavili rastanak.

IVAN ŠAPONJIĆ (Srbija, 26)

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

"Zlatni orlić" sa Novog Zelanda 2015. godine je u januaru 2022. godine bio član Atletiko Madrida, dok samo dvije sezone kasnije - igra u Turskoj. U pitanju je klub Umranijespor, inače drugoligaš, u kome Šaponjić i dalje nije uspio da se upiše u listu strelaca. Odigrao je do sada sedam utakmica i asistirao za jedan gol, dok je trenutno van terena zbog povrede.

Podsjetimo, Šaponjić je ponikao u Partizanu, potom je otišao u Benfiku, pa iz drugog tima u Atletiko Madrid, potom Kadiz, Slovan iz Bratislave, Bandirmaspor... I dalje je član Slovana iz Bratislave, a u Turskoj igra kao pozajmljeni igrač.

SERHIO KANALES (Španija, 32)

Izvor: ED JACOBSOHN / Getty images / Profimedia

Djelovalo je da je Kanales "novi Inijesta", ali kocka Real Madrida se nije isplatila. Danas, Kanales igra u Meksiju za Monterej i brzo je postigao tri gola, međutim od oktobra je još van terena i to je uvijek bio njegov najveći problem - nije uspijevao da igra u kontinuitetu.

I prethodnih godina u Meksiku smo imali interesantne fudbalere, poput Vensana Jansena, dok još tamo igra Andre-Pjer Žinjak, dok vrijedi istaći da je letos u Huarez stigao Andrija Vukčević. U pitanju je crnogorski fudbaler koga smo zapamtili u dresu Spartaka iz Subotice, dok je bio član i drugog tima Sevilje, pa Beverena i Rijeke. Hrvatski klub je na njemu zaradio milion evra.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC