• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbina voljeli kao boga, onda se desila tragedija: Bomba protiv Zvezde i suze cijele zemlje, otišao je Superstar!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Vitese sada tuguje, ali ni djelić koliko se tugovalo u Arnemu kada je stigla užasna vijest. Nema više Dejana Čurovića, na nebo je otišao DJ Superstar!

 Dejan Čurović preminuo prije pet godina DJ Superstar u Viteseu Izvor: MN PRESS

Ovog petka je holandskim fudbalom odjeknula vijest da je Vitese zbog nepravilnosti u registrovanju igrača izbačen iz Eredivizije. Poznati klub iz Arnema, ekipa koja je prije samo dvije godine igrala nokaut fazu evropskog takmičenja i klub koji je uzeo kup Holandije ne tako davno sada mora u niži rang.

Vitese je godinama bio neka vrsta filijale Čelsija, pa smo tako na pozajmicama u ovom klubu gledali Slobodana Rajkovića i Nemanju Matića, a dres ovog kluba oblačili su Vladimir Stojković i Danko Lazović, a devedesetih Dejan Stefanović. Ipak, niko nije ostavio trag u Arnemu kao Dejan Čurović!

On je bio ikona navijača, njihov "DJ Superstar" a prije pet godina osvanuo je jedan od najtužnijih dana za navijače Vitesea. Njihov omiljeni napadač je iznenada preminuo, dan poslije 51. rođendana!

IDE MIJAT U ŠPANIJU, KOGA ĆEMO? DAJ ČUROVIĆA!

Bio je 9. avgust 2019. godine kada je preminuo jedan od najboljih igrača u istoriji Partizana Fahrudin Jusufi. Samo dva dana kasnije tuga je ispunila srca navijača Partizana jer je preminuo strijelac možda i najčuvenijeg crno-bijelog gola u istoriji derbija Dejan Čurović. Samo dan poslije svog rođendana... Ali da krenemo od početka.

Počeo je Čurović da igra fudbal u svom Zemunu, a kao golobradi klinac je sa klupe ulazio u ekipi koja je 1990. godine osvojila drugu ligu ondašnje Jugoslavije. Sa 51 bodom bili su na bod više od Proletera, a daleko od Sutjeske, Prištine, Šibenika, Slobode, Kikinde, Dinama iz Vinkovaca... Sa one strane Dunava su navijači uživali u njegovim majstorijama i golovima do 1993. godine, a od golobradog klinca sa klupe izrastao je u špica koji je 1993. bio među deset najboljih stijelaca lige među legendama poput Predraga Mijatovića, Save Miloševića, Slaviše Jokanovića, Anta Drobnjaka...

Kucnuo je čas da poslije donesene titule sa čak 14 bodova više od Crvene zvezde Predrag Mijatović ode u Španiju i da u sunčanoj Valensiji postane zvijer u napadu, a njega je u crno-bijelom zamijenio upravo Dejan Čurović!

DUPLA KRUNA I ONAJ SLOBODNJAK U DERBIJU... ZAUVIJEK!

Možete misliti kakav je pritisak bio... Partner u napadu Savo Milošević, a došli ste umjesto Predraga Mijatovića! Za mnoge bi to bilo mnogo, ali ne i za Dejana Čurovića. Partizan je sa njim bio još bolji - osvojio je duplu krunu u sezoni 93/94, a Čurovič je dao 27 golova! U ligi je Savo Milošević bio prvi strijelac sa 21, a Čurović treći sa 18 golova, a u kupu je dao het-trik u finalu! U prvom meču dvomeča finala sa Spartakom je dao jedan gol, a u drugom je bilo 6:1 na stadionu JNA i tu su Čurović i Miloševič dali po het-trik.

Ipak, uprkos svim golovima, nevjerovatnom repertoaru udaraca sa obje noge navijači ga najviše pamte po golu koji to nije bio... U jednom od derbija te sezone bilo je 1:0, Brnović je dao jedini pogodak, a pamti se slobodan udarac junaka ove priče. Sa 27-28 metara je opalio po lopti, a ona se odbila o zemlju tako jako da je odletjela desetak metara uvis! Velika je šteta što nije prešla liniju, jer bi to bio jedan od najljepših ikada u derbijima!

POSTAO JE DJ SUPERSTAR, CIJELI STADION JE PLAKAO ZBOG NJEGA!

Izvor: Pro Shots Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ima tuge na stadionu Vitesea ovih dana zbog tužne situacije, ali te 2019. godine je cijeli stadion plakao, a na tribinama se vidjela koreografija na kojoj je pisalo: "Ti si Superstar na nebu!" Igralo se protiv Cvolea, ali meč nije bio bitan... Otišao je jedan od najvećih!

Igrao je šest godina u Viteseu Čurović prije nego što će posljednje dane karijere provesti u Groningenu, ali u Arnemu je postao jedna od najvećih legendi kluba. Dao je ukupno 43 gola, imao je 19 asistencija, a u sezoni 1997/98 je bio fantastičan sa 17 golova i predvodio je Vitese do trećeg mjesta na tabeli i duela sa AEK-om i Bordom u Evropi naredne sezone. Navijači su ga za vrijeme boravka u Holandiji prozvali DJ Superstar, a objašnjenje mora da dođe iz dva dijela.

"Holanđanima je bilo užasno teško da izgovore Dejan, pa je moj brat bio Dežan, te ne znam kako sve, da bi ga na kraju krstili Didžej. A koliko su ga voljeli, ipak su davali dječacima koji su se rađali u to vrijeme ime Dejan. Ko zna koliko ima takvih", rekla je njegova sestra Irena u intervjuu za klub koji je svom preminulom napadaču posvetio i dokumentarac poslije smrti.

Drugi dio, onaj "Superstar" dobio je od jednog od novinara koji je gledao trening na kome se Čurović sa golmanom Vitesea kladio da će dati tri gola iz tri šuta. Kada je to uspio pao je na koljena i povikao: "Ja sam DJ Superstar!" Gerard Borgman, holandski novinar je to napisao u tekstu i tu se rodio DJ Superstar!

Poslije karijere nije se bavio fudbalom, a na utakmicama Vitesea su se redovno viđali njegovi dresovi. A onda, bez ikakve najave i opasnosti, bolest ga je pokosila. Dobio je leukemiju i opaka bolest ga je vrlo brzo odnijela dan poslije rođendana. Ipak, ostao je zauvijek upamćen jer na nebo nije otišao bilo ko. Otišao je Superstar!

(MONDO, Nikola Lalović) 

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC