• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo što se desilo u grupi Srbije se ne pamti: Danci drugi zbog meča od prije sedam mjeseci!

Autor Dragan Šutvić

Prije sedam mjeseci Danska je pobijedila Sloveniju. Zato su sada drugi na tabeli!

 EURO 2024 Danska druga zbog utakmice od prije sedam mjeseci Izvor: MN PRESS

Nevjerovatan rasplet desio se u grupi C Evropskog prvenstva gdje je poslije remija Danske i Srbije kao i neriješenog rezultata meča Slovenije i Engleske bilo samo sigurno da je Engleska sa pet bodova prva, a da je Srbija sa dva boda posljednja. Slovenija i Danska su imale po tri boda, gol razliku 2:2 i u međusobnom meču su odigrale neriješeno 1:1. Pa zašto je onda Danska druga i ide na Njemačku u nokaut fazi, a Slovenija je treća i igraće sa Španijom, Portugalom ili prvim iz grupe E gdje su Rumunija, Belgija, Slovačka i Ukrajina?

Odgovor na to je zato što je Danska u kvalifikacijama za Euro pobijedila Sloveniju, ali je put do tog odgovora jako, jako dug i komplikovan. Zapravo se ovdje desilo nešto što se nikada ranije nije desilo i morao je da se primijeni posljednji deveti kriterijum za razdvajanje timova kako bi se utvrdilo ko je drugi, a ko treći. 

Prvi kriterijum su međusobni mečevi, drugi gol razlika između timova sa istim brojem poena. Treći je najveći ukupan broj golova. Zatim se gleda ukupna gol razlika u svim mečevima grupe, pa veći broj golova ukupno u grupi. Zatim dolazi brojanje žutih i crvenih kartona, ali pošto su oba tima pokupila šest žutih kartona i tu su izjednačeni.

Na kraju se primijenio kriterijum pozicije u kvalifikacijama, a Danci su sa Slovencima igrali u istoj grupi i završili su kao drugi, dok su Slovenci bili treći. Zapravo su ove dvije reprezentacije i u kvalifikacionoj grupi imali isto bodova - 22. Međutim Danska je bila druga zbog boljeg međusobnog skora. U Sloveniji su ova dva tima odigrala 1:1, dok su Danci na svom terenu pobijedili 2:1!

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC