• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Musemić: Zmajevi nespremni za smjenu generacija

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Nekadašnjeg napadača Sarajeva i Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije Husrefa Musemića kao velikog navijača Bosne i Hercegovine najviše brine smjena generacija u zmajevima.

 Musemić: Zmajevi nespremni za smjenu generacija Izvor: Nebojša Šatara/MONDO

Izvor: Nebojša Šatara/MONDO

I drugi put, Musemić je došao u Etno selo Stanišići u Bijeljinu da bude promoter Turnira prijateljstva, koji je okupio najbolje igrače do 16 godina u bivšoj Jugoslaviji.

"Bio sam tu i prošle godine, a biću i svake naredne koliko god me zdravlje bude služilo jer samo ime Turnir prijateljstva mnogo govori. Želim da ove mlade generacije steknu nove drugare, da se međusobno druže i da u budućnosti to njeguju. Što se tiče fudbala, ove godinu su malo stariji igrači u odnosu na prošlu godinu, očekujem da ćemo gledati i danas dobre mečeve", rekao je Musemić.

Prema njegovim riječima, nema svog favorita na turniru iako su tu njegova dva bivša kluba, Sarajevo i Crvena zvezda.

"Volim da gledam klince i srećan sam kad vidim koliko se raduju kad postignu golove ili kad pobijede. A to mene čini sretnim i to me ispunjava kao čovjeka i kao trenera".

Kao aktuelnog šefa struke Slobode, upitan je da prokomentariše Premijer ligu Bosne i Hercegovine s posebnim naglaskom na posljednji sarajevski derbi između Sarajeva i Željezničara (0:0).

"Bio je veliki ulog, oba tima su željela da pobijede, mada nisam gledao utakmicu čuo sam da su svi bili na kraju zadovoljni zbog starog pravila derbija da je najvažnije da niko ne izgubi. Bordo tim ima prednost u svakom slučaju, bodovnu, gol razliku i međusobni skor, pa je vjerujem mnogo bliži tituli prvaka".

Musemić je istakao da je ulaskom malezijskog milijardera Vinsenta Tana u klub sa Koševa Sarajevo napravilo pomak u organizacionom i finansijskom smislu i smatra da bi i drugi klubovi iz regiona mogli da slijede ovaj primjer.

Izvor: Nebojša Šatara/MONDO

"Sigurno da su napredovali, dobro stoje i ekonomski i na našim prostorima su vodeći klub u tom smislu. Ali, nemaju ni rezultate koji su očekivali i priželjkivali. Dakle možete da imate dobru organizaciju, stabilan klub u finansijskom smislu a da nemate dobre rezultate na terenu".

Nekadašnji centarfor edinburškog Hartsa se složio da je privatizacija možda i jedino rješenje.

"Godinama se priča o tome, vjerujem da je to rješenje za druge klubove u regionu. Čuo sam da Zvezda ima mnogo problema koji se gomilaju u posljednjih 20-ak godina, ali nadam se da će pronaći način da iziđe iz krize. Prošle sezone su osvojili titulu, ove godine je Partizan šampion".

Ipak nije želio da upoređuje period dok je on igrao na Marakani sa ovim aktuelnim.

"Teško je porediti sadašnje vrijeme sa onim dok sam ja igrao. Možda je bilo lakše tada osigurati finansije, međutim, koliko sam pročitao mnogo igrača je proteklih godina otišlo iz Zvezde i taj novac je stigao u klub, ali nisam siguran gdje je završio".

Musemić smatra da je jedno od rješenja i omladinske škole odnosno više ulaganja u buduće igrače.

"Partizan je najbolji primjer gradnjom Zemunela, ali na žalost malo klubova je slijedilo taj put. Dinamo je donekle to uradio, a ostali još traže neke kampove i druge načine pronalska mladih talenata. Ali u djeci je perspektiva".

Potom je priča skrenula o reprezentativnom fudbalu u bivšoj državi.

"Srbija na papiru ima kvalitetne igrače, kad pogledate njihova imena i klubove za koje igraju. To je za svaki respekt, ali rezultati su nešto sasvim drugo jer će 'orlovi' najvjerovatnije propustiti i Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Možda će doći i do smjene generacija. S druge strane Hrvatska te probleme lako prebrodi i redovan je učesnik velikih takmičenja", naglasio je Musemić.

Takođe je izrazio zabrinutost zbog budućnosti reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"Što se tiče Bosne i Hercegovine, naša reprezentacija ima šanse da se nađe u završnici EURO 2016, ali su minimalne. Dok postoje, zmajevi će se boriti. Bilo je par kikseva dok je selektor bio Safet Sušić, možda je tome kumovalo i zasićenje nakon Mundijala, ali sigurno da ovaj tim BiH ima potencijal. Međutim, kad dođe do smjene generacija, nisam siguran da smo mi spremni za nju", rekao je Musemić očigledno zabrinut za nasljednike Edina Džeke, Miralema Pjanića, Senada Lulića i drugih..

Takođe nije želio da previše govori o smjeni selektora Sušića niti može da sa sigurnošću kaže da je bila opravdana ili ne.

"Nisam siguran, ali kad nemate rezultat trener je uvijek prvi na udaru. Igrao sam sa Safetom, koji je bio sjajan fudbaler, a ostaće upamćen kao selektor koji je prvi odveo BiH na Svjetsko prvenstvo. Međutim, atmosfera koja je napravljena u Brazilu i po povratku nije bila najbolja i po meni, najbolje za njega je što je otišao".

Sa Slobodom ima važeći ugovor do kraja sezone i još nije siguran hoće li i dogodine biti prvi trener ekipe sa Tušnja.

"Neki koji prate fudbal u Premijer ligi BiH, kažu da sam dobar trener a to se potvrdilo u Slobodi. Situacija je bila jako teška kad sam došao na Tušanj, imali smo 12 bodova, a sada 37 i do kraja sezone ćemo imati još više. Sretan sam što smo napravili dobre stvari u Tuzli i obzirom da do kraja sezone imam ugovor poslije ću da sjednem s rukovodstvom i vidim šta i kako dalje. Moram da priznam da mi je ovo bio prvi put da napustim porodicu u Sarajevu, a to zaista teško podnosim".

Husref je porijeklom iz Janje kod Bijeljine, a Semberija je dala mnogo pravih golgetera – od njegovog brata Vahidina Musemića, Save Miloševića, njega ili sada mladog igrača Zvezde Luku Jovića.

"Takvo je podneblje, vjerovatno nešto ima u Semberiji, možda je ravnica", uz osmijeh je zaključio Musemić na Turniru prijateljstva, koji je kao prijatelj sporta podržala kompanija m:tel i time dala svoj doprinos, promociji sporta, zdravog života i pravih društvenih vrijednosti..

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC