• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U susret Kopa Amerika (VIDEO)

Autor mondo.rs

Kopa Amerika slavi 100. rođendan! Čile brani titulu, Nejmar ne igra za Brazil. Pročitajte zanimljivosti o ovom takmičenju. Mečeve gledajte na kanalima Arene sport!



Arena spot će i ovog leta ekskluzivno prenositi pravi fudbalski spektakl koji ove godine slavi 100 godina od prve odigrane utakmice.

Sjedinjene Američke Države biće domaćin 16 najboljih timova koji će kroz 32 meča probati da dođu do do finala.

Arena sport će prenositi sve mečeve ovog najstarijeg internacionalnog kontinentalnog fudbalskog takmičenja koje će biti odigrano od 3. do 26. juna. 

Branilac trofeja je Čile, koji je prošlog leta pobedio Argentinu u finalu (0:0, pa penalima 4:1).

- GRUPE -

GRUPA A: SAD, Kolumbija, Kostarika, Paragvaj.

GRUPA B: Brazil, Ekvador, Haiti, Peru.

GRUPA C: Meksiko, Urugvaj, Jamajka, Venecuela.

GRUPA D: Argentina, Čile, Panama, Bolivija.

Kup Amerike otvoriće utakmica SAD - Kolumbija u Santa Klari, gde je nedavno održan 50. Superboul, finale lige američkog fudbala (NFL).

Derbi prvog kola, a možda i cele prve faze, biće okršaj prošlogodišnjih finalista, Argentine i Čilea, koji se 6. juna igra takođe u Santa Klari.

U četvrtfinale (16-18. juna) će se plasirati po dve najbolje selekcije, polufinala su na rasporedu 21. i 22, a meč za titulu 26. juna u Ist Raderfordu, blizu Njujorka.

***VAŽNA NAPOMENA: Utakmice će počinjati u terminima od 17 do 22 sata po lokalnom, odnosno od 23 do četiri sata ujutru po srednjeevropskom vremenu. Gledaoci u Orlandu, Čikagu i Bostonu će u grupnoj fazi gledati mečeve u najranijem terminu, u nokaut rundi nijedan duel neće početi pre jedan sat posle ponoći po našem vremenu, a borba za titulu zakazana je za sat kasnije.


Kopa Amerika
Izvor: YouTube


- PROGNOZE -

Ako je suditi po rang listi FIFA, glavni favoriti za osvajanje Kopa Amerike Sentenario biće reprezentacije Argentine, Čilea, Kolumbije i Brazila. Jedno od ključnih pitanja sigurno će biti hoće li selekcija Čilea uspeti da odbrani titulu osvojenu prošle godine.

ČILE: U odnosu na prethodni turnir koji su organizovali, Fudbalska federacija Čilea angažovala je novog selektora, pa će umesto Horhea Sampolija, Argentinac Huan Antonio Pici probati da odvede tim do još jednog šampionskog zvanja. Sančez, Medel i ostali fudbaleri već na startu takmičenja imaće izuzetno težak zadatak, budući da se u prvom kolu sastaju sa Argentinom. U reprizi prošlogodišnjeg finala Mesi i saigrači tražiće osvetu za poraz na stadionu Santijago de Čile, a neće biti iznenađenje ukoliko to ne bude jedini susret tih reprezentacija.

ARGENTINA: Želje i ambicije reprezentacije Argentine samo fudbalskim laicima nisu pozante. Kada u sastavu uz Mesija vidimo i Aguera, Iguaina, Di Mariju, Maskerana i Banegu, s razlogom ih možemo deklarisati za jedne od najozbiljnijih kandidata za pobednički pehar. Argentina je u prethodna četiri izdanja Prvenstva Južne Amerike tri puta igrala finale, ali nijednom se nije radovala trijumfu. Ako Mesi i Iguain na turniru budu raspoloženi kao u svojim klubovima, teško je verovati da će ih iko nadmašiti.

BRAZIL: Ako izuzmemo 2007. godinu reprezentacija Brazila odavno nije napravila veliki rezultat. U Čileu ih je prošle godine u četvrtfinalu eliminisao Paragvaj, a iza jedne od najpopularnijih reprezentacija sveta je i neuspeh na Mundijalu pre malo manje od dve godine. Od Dunginog povratka na klupu nacionalnog tima, Brazil je promenio način igre i to je dalo rezultate u nekim kontrolnim utakmicama, međutim, u kvalifikacijama za sledeće Svetsko prvenstvo u Rusiji, Brazil je od mogućih šest bodova uzeo samo dva. Ako uzmemo u obzir i da Nejmar neće igrati (tako su bar poručili iz Barselone), kao i da Dunga problem najisturnijeg igrača pokušava da reši uvođenjem vremešnog Rikarda Oliveire, jasno je da će Brazilci morati da odigraju iznad trenutnih mogućnosti ukoliko žele deveti put da osvoje turnir.

KOLUMBIJA: Favorit iz senka za trijumf u Sjedinjenim Državama mogla bi da bude reprezentacija Kolumbije. Za trenutno četvrtoplasiranu selekciju na rang listi FIFA, najvažnije je da nije bilo promene na klupi, uprkos najavama da bi Hose Pekerman mogao da napusti trenersku funkciju. Mnogo je onih koji će reći da ova generacija može da nadmači učinak starijih kolega koji su 2001. godine Kolumbiji doneli jedini naslov pobednika na prvenstvu Južne Amerike. Igrač koji se pita za mnoge stvari u kolumbijskom timu, sigurno je Džejms Rodrigez. Odlični plejmejker je u međuvremenu izgubio startno mesto u madridskom Realu, što je istovremeno dobro za Kolumbijce, koji bi sa svežim i odmornim Rodrigezom, uz malo sreće, mogli čak i do finala. Ambicije Kolumbije nisu nerealne, budući da osim Rodrigeza selektor Pekerman može da računa i Karlosa Baku, Murijela, Kvadrada, Zapatu i golmana Ospinu - fudbalere koji nastupaju u najjačim evropskim ligama.

URUGVAJ: Kada jedna reprezentacija u sastavu ima Luisa Suareza, ne možemo a da je ne shvatimo ozbiljno. Urugvaj je sa 15 titula najtrofejnija reprezentacija u istoriji ovog takmičenja, a uprkos prošlogodišnjoj eliminaciji u četvrtfinalu sigurno će s velikim očekivanjima doputovati u Sjedinjene Američke Države. Po profesiji učitelj, a po zanimanju selektor, Oskar Tabarez već 10 punih godina važi za osobu koja se pita za mnoge stvari u igri popularnih "Ćaruasa". Podjednako dobri u skoro svim linijama tima, Urugvajci će pokušati u konkurenciji Meksika, Venecuele i Jamajke da potvrde prvo mesto u grupi C i tako izbegnu Argentinu u eventualnom četvrtfinalu.

Od reprezentacija koje bi mogle da budu prijatno iznenađenje, izdvajamo Meksiko i domaćina turnira, Sjedinjene Američke Države. Migel Erera je konačno smenjen sa mesta selektora Meksika, uprkos osvajanju prošlogodišnjeg Gold kupa, a sudeći po dosadašnjem radu Huana Karlos Osorija, koji je poznat i po neobičnim trenerskim metodama, Meksikanci bi mogli da ostvare mnogo bolji rezultat nego u Čileu kada u konkurenciji Čilea, Bolivije i Ekvadora nisu prošli ni grupnu fazu takmičenja.

Američki nacionalni tim i dalje predvodi čuveni Nemac, Jirgen Klinsman. Sa ciljem da unese malo evropskog šmeka u igru Jenkija, Fudbalska federacija Sjedinjenih Država angažovala jebišveg trenera Bajerna krajem jula 2011.godine. Sa Klinsmanom na klupi, Amerikanci su učestvovali na Mundijalu u Brazilu pre dve godine, ali su u istoj zemlji propustili FIFA Kup konfederacija 2013. Jedini naslov sa nemačkim selektorom, Sjedinjene Američke Države uzele su 2013. na KONKAKAF Gold kupu. Najveći uspeh na turniru Kopa Amerika, zabeležili su sredinom devedesetih godina prošlog veka, kada su bili četvrti.  U Ekvadoru 1993. godine i 2007. u Venecueli, nisu prošli ni grupnu fazu.

ISTORIJAT

Prvi fudbalski meč na južnoameričkom kontinentu odigran je 1867. godine u Argentini, a akteri su, naravno, bili Britanci koji su u ovoj zemlji gradili železnicu. Nepunih pola veka kasnije, 1916. godine održan je i prvi Kopa Amerika, najstarije reprezentativno takmičenje na svetu.

Argentina je bila domaćin turnira na kojem su učestvovale i selekcije Brazila, Čilea i Urugvaja, koji je bio dominantna svetska fudbalska sila u prvoj trećini 20. veka. Urugvajci su posle pobeda nad Čileom i Brazilom uz remi protiv Argentine u poslednjem kolu postali prvi šampioni Južne Amerike, a najbolji strelac inauguralnog takmičenja bio je Izabelino Gradin, napadač šampionskog tima, sa tri postignuta gola.

Na naredna tri takmičenja Urugvaj je još dva puta bio najbolji, a šest titula osvajača Kopa Amerika u prvih deset izdanja umnogome su pomogli da država koja danas ima tek 3,5 miliona stanovnika bude najuspešnija fudbalska nacija na kontinentu.

Poslednji trijumf iz 2011. Urugvaju je bio 15. u istoriji, Argentina je 14 puta bila najbolja, a Brazil tek osam.

Za loš učinak na kontinentu petostruki šampioni sveta - Brazilci - mogu da zahvale sušnom periodu od čak četiri decenije između 1949. i 1989. Tek je generacija koju su na terenu predvodili Romario, Bebeto, ali i aktuelni selektor Brazila Dunga, prekinula višedecenijski post, a zanimljivo je istaći da su u tom periodu Brazilci, iako nisu mogli do titule najboljeg u Južnoj Americi, tri puta bili svetski prvaci.

Koliko je teško osvojiti titulu na Kopa Amerika govori i podatak da do nje nikada nisu došli Pele i Maradona, a pitanje je da li će u tome uspeti i Leo Mesi koji će u junu, dva dana pre finala Sentenarija, napuniti 29 godina.

Ako Argentina ne bude najbolja u Sjedinjenim Američkim Državama, Mesijeva verovatno poslednja šansa za trofej biće u Brazilu 2019. godine.

To će biti težak zadatak za Mesija i "gaučose", jer u Brazilu domaćin nikome nije dopustio da dođe do titule na Kopa Amerika. Sva četiri puta, 1919, 1922, 1949. I 1989. Brazil je bio dominantan, osvajao je prvo mesto i gotovo je sigurno da će Nejmarova generacija biti favorit pred svojim navijačima i za tri godine.

Stopostotan učinak kao domaćin ima i Urugvaj, koji je trijumfovao na svih sedam šampionata, dok je Argentina rekordnih devet puta ugostila najbolje južnomeričke ekipe uz šest osvojenih titula.

Argentina drži i rekorde po broju pobeda i golova, ostvarila je najubedljiviji trijumf u takmičenju pobedivši 1942. Ekvador sa 12:0, a i jedina je reprezentacija koja je tri puta zaredom osvajala trofej namenjen najboljoj južnoameričkoj ekipi.

Od deset južnoameričkih ekipa koje od 1993. gledamo u ovom formatu Kopa Amerika, osam je osvajalo trofej. Neprikosnovenom triju, Urugvaju, Argentini i Brazilu, prvi je konce pomrsio Peru tek u 15. izdanju ovog takmičenja. Peruanci su do danas osvojili još jednu titulu, a dve ima i Paragvaj. Po jednom su najbolji u latinskoj Americi bili Kolumbijci, Bolivijci i Čileanci. Čile je bio učesnik i prvog turnira 1916, ali je tek posle 99 godina generacija Brava, Medela, Vidala i Sančeza donela trofej svojoj zemlji.

Bez trofeja od južnoameričkih selekcija samo su Ekvador i Venecuela, ali i sve gostujuće koje su na Kopa Amerika nastupile u prethodne 22 godine. Format takmičenja sa 12 reprezentacija uslovljava organizatore da imaju po dve reprezentacije van kontinenta, ali nijedna od njih nije osvojila trofej. Najbliži su bili Meksikanci koji su u dva od svojih devet nastupa došli do finala - 1993. su poraženi od Argentine, a osam godina kasnije od Kolumbije.

Kopa Amerika Sentenario biće specifičan i po tome što će na njemu, prvi put učestvovati čak šest reprezentacija iz Severne i Srednje Amerike. Pored domaćina SAD-a i Meksika, gledaćemo respektabilnu Kostariku, ali i Jamajku, Panamu i Haiti, realno reprezentacije koje su bez ozbiljnijih izgleda za visok plasman.

Kopa Amerika/Arena sport
Izvor: Arena sport


(Arena sport/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC