• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baždarević: Kad bi izmiješali "zmajeve" i "orlove"

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Selektor Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević za MONDO naglasio da izuzetno poštuje kolegu sa klupe Srbije Slavoljuba Muslina i priznao da bi rado pozajmio nekoliko "orlova", kad bi to bilo moguće."Vjerovatno bi Srbija uzela par naših"

 Mehmed Baždarević za MONDO: Kad bi promiješali timove Srbije i BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Zmajevi" su u Pireju ispustili pobjedu u 95. minutu kad je izjednačujući pogodak postigao Jorgos Cavelas - 1:1 (0:1).

Pojedini mediji u BiH su ustvrdili da najveći dio krivice za gubljenje dva boda na stadionu "Jorgos Karaiskakis" snosi kormilar "zmajeva" Mehmed Baždarević odnosno njegova odluka da u u finišu u vezni red uvrsti stopera Ermina Bičakčića.

U intervjuu za naš portal, Baždarević i dalje vjeruje da je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da BiH ostvari povoljan rezultat u Grčkoj što je na koncu i uspio, iako naravno žali što je pobjeda ispuštena u petom minutu sudijske nadoknade.

"Nisam 'kiksao', niti bih bilo šta promijenio u svojim postupcima. Bio sam na visokom nivou i isto sam mislio i tada i sada nakon nekoliko prospavanih noći. Sat vremena poslije meča sa Grcima uradili smo kompletnu analizu i zaključili da su u Atini mnoge 'nefudbalske' stvari uticale na 'fudbalske'", počeo je priču Baždarević za naš portal.

Prema njegovim riječima, prvi prekid utakmice zbog bakljade navijača BiH poslije vodećeg pogotka Miralema Pjanića je u dobroj mjeri "kumovao" da meč ode u neželjenom smjeru.

"Da nije bilo prvog prekida vjerovatno bismo postigli drugi gol i riješili utakmicu. Poslije toga su uslijedile provokacije, transparenti...Ali, prvi prekid je bio vrlo negativan za dešavanja na terenu jer nije dobro da igrači stoje nekoliko minuta i ohlade se, posebno jer smo u tim trenucima bili odlični".

Baždarević je kao drugi bitan detalj dvoboja sa Grcima pomenuo i drugi žuti, odnosno isključenje u 75. minutu kapitena Edina Džeke, koji će srećom samo da pauzira jednu utakmicu u kvalifikacijama za Mundijal.

"To je takođe važan trenutak. Kapiten je doživio svašta, a vrlo lako mu je pokazan crveni karton i taj momenat je bio jako važan za nas. Koštala nas je želja da postignemo taj drugi gol, ali opet moramo biti srećni i zadovoljni partijom koju smo pružili. Ostaje naravno žal za gubitkom dva boda, ali to je tako u fudbalu".

Mnogo prašine u javnosti podigao je skandalozani transparent grčkih navijača "Nož, žica, Srebrenica" iza gola Asmira Begovića, uslijedilo je čak i izvinjenje Fudbalskog saveza Grčke i oštre reakcije ministra iz grčke Vlade, koji je zatražio najoštrije sankcije za odgovorne.

"Mi smo prije utakmice bili izuzetno dobro primljeni. I u grčkim medijima, a od njihovih igrača smo dobili veliku dozu respekta i prijateljstva. Zato ne mogu da zbog jednog ružnog incidenta na tribinama i transparenta u isti koš stavim cijeli narod i njihov sport. Mi smo sa Grcima uvijek imali dobre sportske i prijateljske odnose, istina, vodili smo i velike fudbalske bitke, ali i uvijek imali veliko poštovanje. Taj detalj sa tribina je takođe bio izuzetno važan za dešavanja na utakmici jer je dodatno pojačao nervozu".

"PA, DŽEKO NIJE GEJ"


Mnogi ljubitelji fudbala u BiH su mišljenja da je Džeko kod isključenja reagovao na način "kako ne bi trebao da reaguje nosilac kapitenske trake", ali je Baždarević ponovo stao u odbranu centarfora Rome.

"Džeko je htio da povuče Sokratisa (Papastatopulosa), a ne da mu skine šorts. Provokacije su bile po meni mnogo teže i njih bi trebalo oštrije kažnjavati, a ovo je bila reakcija koju opravdavam jer Džeko nije želio da mu skine gaće već da ga povuče. Pa nije homoseksualac! Htio je da ga 'cimne' za dres, da ga povuče jer mu je stajao nad glavom. Sudija (Jonas Erikson) je hitno reagovao, možda čak i uradio nešto smišljeno jer je riječ o iskusnom sudiji. Sigurno je da nije bio na visini zadatka na meču jer nije iskontrolisao utakmicu od prvog do posljednjeg minuta".

Čekamo rezultate Spahićeve povrede

Defanzivac Hamburgera i selekcije BiH Emir Spahić obnovio je povredu u Atini i zasad nema informacija o težini njegove povrede niti o odsustvu sa terena. "Spahić je dugo vukao povredu koljena, radiće dodatne pretrage i snimanja nakon što spadne otok. Nemam mnogo informacija, ali znam da je i ranije imao nategnute ligamente koljena i sad je dobio udarac u isto koljeno".

Uprkos gubitku bodova, Baždarević je optimista pred odlučujuće utakmice u nastavku kavlifikacija - najprije protiv Gibraltara i Grčke, potom slijedi gostovanje na Kipru i Gibraltaru, a onda i Belgija na zeničkom "Bilinom polju". I na kraju, put u Estoniju.

"Želio sam da protiv Belgije i Grčke pokažemo da smo zreli da izborimo direktan plasman na Mundijal, možda je to malo bilo i preambicozno, ali ubijeđen sam bio da kad igramo rastrčano i sa srcem, a kvalitet imamo, da imamo tu mogućnost. Sada nam je najvažnija utakmica sa Grcima u Zenici, tu želimo da osvojimo tri boda i da u preostalim mečevima ne pravimo greške. Put do Rusije je ustvari vrlo jednostavan".

S obzirom da je njegov prethodnik Safet Sušić na prvi šampionat svijeta odveo BiH iz Litvanije pogotkom Vedada ibiševića, Meša ne bi imao ništa protiv da Papetovim putem krene iz litvanskog komšiluka - Estonije u posljednjem susretu kvalifikacija.

"Lijepo bi bilo da odemo na Mundijal iz Talina, ali vidjećemo mnogo toga zavisi i od povreda, igre, sreće... Moramo do kraja da odigramo bez greške", naglasio je Baždarević.

"MUSLIN I JA SMO PRIJATELJI VIŠE OD 30 GODINA"

Izvor: MN PRESS


Priča je potom skrenula ka selekciji Srbije, koja je poslije dva neusješna ciklusa kvalifikacija ponovo vratila vjeru navijača u nacionalni tim.

"Pratio sam utakmice Srbije u kvalifikacijama, selektor Slavoljub Muslin je moj prijatelj više od 30 godina. Čuli smo se telefonom i čestitali jedan drugom. Vjerujem da su u Fudbalskom savezu Srbije dobili prave i ozbiljne ljude u stručnom štabu i ne treba da brinu za budućnost. Imaju dobar sastav kombinovan od iskusnih i mladih igrača i mislim da mogu izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo".

Identičan rezultat kao i "zmajevi" u Atini, zabilježili su "orlovi" u Kardifu protiv Velsa (1:1).

"Što se tiče utakmice u Kardifu, možda Srbi nisu pokazali sve što mogu, ali eto izborili su bod malo borbenošću i hrabrošću, a malo i na sreću, ali i to je sastavni dio fudbala i bez toga nema ni dobrih ni loših rezultata. Taj bod je vrlo značajan u nastavku kvalifikacija. Teško će biti do kraja jer njihova grupa nema apsolutnog favorita, za razliku od naše. Za Srbiju ne mogu reći da je favorit, ali možda ovo kažem malo i navijački, mislim da može osigurati nastup u Rusiji".

Na kraju je priznao da mu se jako dopadaju pojedini fudbaleri iz Muslinovog tima, ali nije želio da otkrije njihova imena. Ipak je podvukao da bi bilo interesantno vidjeti "izmiješane" ekipe BiH i Srbije.

"Vjerovatno bi bilo lijepo kad bi mogli da posudimo nekoliko igrača iz Srbije, ali vjerovatno bi i oni voljeli pozajmiti dva-tri igrača od nas. U tom slučaju bile bi to dvije prave reprezentacije, kad bi se moglo malo promiješati. Recimo mi Srbiji damo napadača i veznog, a oni nama stopera, vjerovatno bi se kvalitet oba tima dodatno pojačao", zaključio je selektor BiH.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC