• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klatenburg: Provalio sam ih i svesno kršio pravila

Autor mondo.rs

Sećate li se utakmice Čelsi - Totenhem? Završeno je 2:2 i Lester je postao šampion. Sada već bivši sudija otkrio je sa bezbedne distance da nije želeo da pokaže crvene kartone gostima da ga ne bi optužili da im je oteo titulu.

Mark Klatenburg bio je vodeći engleski sudija sve dok na kraju prošle sezone, u 43. godini, nije odlučio da napusti Premijer ligu i postane Direktor za suđenje u Fudbalskom savezu Saudijske Arabije.

Ovaj potez iznenadio je mnoge, koji su odlazak Klatenburga na Bliski Istok povezivali strogo s novcem koji bi tamo mogao da zaradi, mada je on iza sebe imao 14 godina staža na engleskim terenima - od onih u najnižim ligama, do "Vemblija", "Old traforda", "Enfilda", itd.

Samo tokom 2016. godine, Klatenburg je sudio najveću utakmicu engleskog fudbala, finale FA kupa Kristal Palas - Mančester junajted, najveću utakmicu evropskog klupskog fudbala, finale Lige šampiona Real Madrid - Atletiko Madrid i najveću utakmicu evropskog reprezentativnog fudbala, finale EURO 2016, Portugalija – Francuska.

Ipak, do danas, najviše se govorilo o londonskom derbiju između Čelsija i Totenhema na proleće 2016. kada su posle serije grubosti sa obe strane i rezultata 2:2, "pevci" kapitulirali i predali se u borbi za titulu sa Lester sitijem.

Sa bezbedne distance, Klatenburg je u intervjuu za NBC ispričao da mu je gotovo od prvog minuta bilo jasno šta igrači Totenhema žele i da je imao spreman "game plan" kada je shvatio suštinu, odnosno da je svesno odbio da učestvuje i kasnije bude optužen da je ukrao titulu tom klubu.

Izvor: MN PRESS



Totenhemu je bila neophodna pobeda nad tada još važećim šampionima, igračima Čelsija, ali…

"Dozvolio sam Totenhemu da nastavi sa svojim samouništenjem kako bi svi mediji, svi ljudi na svetu na kraju rekli: 'Totenhem je izgubio titulu'", ispričao je Klatenburg za američku mrežu NBC.

Igrači oba tima bili su neshvatljivo grubi tog majskog dana, terajući Klatenburga da pokazuje žute kartone svako malo, ali u to vreme uveliko prekaljeni arbitar nije želeo da vadi crvene kartone - iako je morao prema pravilima igre.

Čak devetorica igrača Totenhema dobila su po žuti karton, trojica fudbalera Čelsija takođe, a inače razigran, fer i napadački nastrojen tim Maurisija Poketina tog dana na "Stamford bridžu" napravio je preko 20 faulova od kojih je većina bila na granici isključenja.

Isključen je – niko!

"Da sam isključio trojicu igrača Totenhema koji su to zaslužili, kakvi bi bili naslovi? 'Klatenburg koštao Totenhem titule'. Od starta je sve bila čista gluma igrača Totenhema koji su se samouništili i Lester je na kraju osvojio titulu".

Autor je potom pitao sagovornika da li smatra da je doprineo takvom scenariju.

"Ne, zapravo pomogao sam fudbalskoj igri. Fudbal je nedvosmisleno imao koristi od mog kriterijuma tog dana. Možda bi se neke sudije strogo držale pravila. Totenhem bi tada završio utakmicu sa sedam-osam igrača, izgubio bi i do kraja sezone bi to koristio kao izgovor. Ali, ja im taj luksuz nisam dozvolio, jer je moj plan bio jasan: 'Ako žele, neka izgube titulu sami'", obrazložio je Klatenburg i, bez obzira na sve, uzburkao strasti na Ostrvu gde se javnost odmah podelila na one koji mu aplaudiraju i one koji mu osporavaju ovakvu odluku.

Čelsi i Totenhem dobili su rekordne kazne zbog nediscipline igrača na terenu kada je utakmica završena, a vezista "pevaca" Musa Dembele kažnjen je sa šest utakmica suspenzije zbog nasrtaja na Dijega Koštu (iako mu je Klatenburg pokazao samo žuti karton).

Anketa

Kako je Klatenburg postupio?

  • Ispravno!

    100% (21)

  • Pogrešno

    0% (0)

  • Teško mi je da procenim

    0% (0)

Kako je Klatenburg postupio?

Rezultati


Suštinski, sudija je svesno kršio pravila igre kako bi zaštitio sebe od udara javnosti, ali je u isto vreme prepoznao i nefudbalsku nameru jednog od rivala i odlučio da ne upadne u zamku. Šta je od ta dva manje pogrešno...

...teško je proceniti.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC