• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apel Partizana: Urazumite se, inače nema Evrope!

Autor mondo.rs

Fudbalski klub Partizan na svom sajtu podijelio uputstva o ponašanju navijača na utakmicama koje je priredila organizacija FARE, čiji predstavnici alarmiraju UEFA čim primijete nešto sporno.

 Partizanov-apel-navijacima-UEFA-kaznjava-organizacija-FARE Izvor: Mondo/Goran Sivački

Stotine hiljada evra slilo se u kasu Evropske fudbalske unije (UEFA) posljednjih desetak i više godina na ime kazni izrečenih Fudbalskom klubu Partizan, a sve zbog onoga što organi evropske kuće fudbala smatraju ozbiljnim prestupima.

Od pirotehnike, uvredljivih poruka, transparenata "sporne" sadržine, rasističkih i šovinističkih povika (UEFA sve problematične povike svrstava pod "rasizam"), do onih blažih prestupa kakvi su, recimo, zagušeni prolazi na tribinama... Za sve to Partizan je ispaštao i novčano i tako što je utakmice kao domaćin igrao pred praznim tribinama. Jednom je, prije 12 godina, bio izbačen iz Evrope, iako je rezultatski zaslužio da nastavi takmičenje (slučaj Zrinjski).

Nova kazna koja je izrečena Partizanu zbog ispada navijača na meču protiv turske Malatije za posljedicu ima to što će tim ostati bez podrške sa tribina (dozvoljen je ulaz samo djeci), a ljubitelji beogradskog kluba neće moći uživo da gledaju ekipu koju vole.

Možda najbolji siže onoga što pojedini "navijači" rade svom klubu, odnosno koliko mu štete nanose, dao je trener Partizana Savo Milošević u emisiji TV Arena sport:

"Otkako sam u Partizanu (kao trener) ponavlja se ova situacija već treći put. To je prosto nevjerovatno, nekad pomislim da se to radi sa namjerom, sa jasnim ciljem da se uništi klub, nemam drugačije objašnjenje. Jer, ako znate i svjesni ste toga da takve stvari mogu žestoko da oštete klub a ipak ih radite onda ih radite sa namjerom. Ako je to tako, onda tu nema pomoći, onda je bolje da igramo bez publike, bolje po nas. Jer je sljedeća kazna TRI GODINE van Evrope. Ako je to tako, onda bolje da su nas kaznili pet utakmica bez publike, znamo da smo sami sa sobom".

Uprava Partizana snosi dio odgovornosti za sve ove propuste. Jer, organizovanim navijačima, a poznato je da crno-bijeli imaju tri frakcije, međusobno sporječkane, dozvoljeno je da na domaćim utakmicama koriste pirotehniku, raznorazne transparente zbog kojih bi u Evropi debelo ispaštali, a i kada dođu evropski mečevi, redarske službe propuštaju određene stvari. Uz to, na stadionu Partizana instalirano je stotinak kamera i lako se može identifikovati ko pravi probleme. (PODSjEĆAMO VAS NA TEKST O KAMERAMA NA STADIONU - pročitajte OVDJE).

UEFA, uz pomoć organizacije FARE, koja ima svoje posmatrače pogotovo na Balkanu, vrlo prilježno i temeljno bilježi svaki propust i nema namjeru da gleda kroz prste. Crno-bijeli su poseban "pik" organima UEFA i ono što se, možda, na drugim stadionima toleriše ili gleda kroz prste, Partizan nema taj "luksuz".

Godinama unazad čelnici Partizana šalju apele navijačima, bukvalno ih mole da zaborave na bilo kakve navijačke "izlete" - od političkih transparenata pa nadalje - ali uvek bude onih koji za to ne haju.

Na sajtu Partizana danas je objavljeno novo saopštenje pod nazivom "BIRAJMO - RAZUM ILI PROPAST!" u kojem je podijeljen sadržaj brošura organizacije FARE, čije izvještaje UEFA potpuno uvažava i koji su često povod da izrekne kazne klubovima.

Prema posljednjim brošurama iz 2016. i 2018. godine navedeno je koji su sve znakovi, simboli ("keltski krst" je odmah na vrhu nepoželjnih, a on je bio povod za najnoviju kaznu), skandiranje...ZABRANJENI, odnosno koji mogu da budu povod za izricanje kazni. Partizan time još jednom pokušava da ukaže svojim pristalicama šta NE SMIJU da rade i kako MORAJU da se ponašaju na tribinama (brošure pogledajte OVDJE i OVDJE).

"Ne mora se biti preveliki poznavalac engleskog jezika da bi se shvatilo kakva ponašanja se jednostavno ne tolerišu, odnosno isticanje kojih i kakvih znakova i simbola (na zastavama, transparentima i sl.) se rigorozno sankcioniše. Slike ovdje govore više od riječi, ali su i same reči itekako prepoznatljive, posebno one iz naslova i podnaslova. Molimo sve naše navijače da sadržaje ovih brošura pažljivo pregledaju i da ih ti sadržaji snažno upozore na još teže konsekvence od već pretrpljenih, koje bi mogle zadesiti vaš i naš FK Partizan, bude li neko od opisanih ponašanja i/ili isticanje nekog od opisanih znakova i simbola registrovano na nekoj od narednih evropskih utakmica Partizana i kao takvo prijavljeno UEFA", piše na sajtu Patizana.

Uz dodatak da Partizan niti je učestvovao u izradi brošura, niti je bio pitan za bilo šta od navedenog, klub je istakao da je svejedno u OBAVEZI da poštuje i prihvati svako slovo iz tih brošura, ako želi i dalje da se takmiči u fudbalskim nadmetanjima koje organizuje UEFA.

"FK Partizan i te kako želi da učestvuje u UEFA takmičenjima, svake godine što duže to bolje, a to je i strateški, pa i egzistencijalno bitno za naš klub", piše u saopštenju Partizana.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC