• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džeko im je do sada dao šest golova, može li još?

Autori mondo.ba Autori Anadolija

U šest dosadašnjih međusobnih utakmica, BiH je pet puta pobijedila Lihtenštajn (gol razlika 23:2), dok je jedan meč završen remijem, i to prvi 1999. godine.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras je apsolutni favorit protiv autsajdera Lihtenštajna i sve osim trijumfa izabranika selektora Roberta Prosinečkog u petom kolu grupe J kvalifikacija za EURO 2020 bila bi planetarna senzacija.

U prilog toj tvrdnji idu i statistički podaci u šest dosadašnjih međusobnih utakmica ove dvije zemlje. BiH je pobijedila pet puta (gol razlika 23:2), dok je jedan meč završen remijem, i to prvi.

Bilo je 0:0 u Vaducu 18. avgusta 1999. godine u prijateljskom susretu, u kojem su za bh. selekciju tada nastupili igrači iz Premijer lige, predvođeni s klupe selektorom Avdom Kalajdžićem.

U svim ostalim utakmicama u kojima je BiH igrala u najjačem sastavu i pobijedila je Lihtenštajn.

U kvalifikacijama za Mundijal 2002 u Vaducu 28. marta 2001. BiH je trijumfovala 3:0, golovima Sergeja Barbareza u 10. i 72. minutu, te Almedina Hote u 89. U Zenici 7. oktobra 2001. godine tim selektora Miše Smajlovića deklasirao je Lihtenštajn, rezultatom 5:0. Strijelci su bili Elvir Baljć u 45. i 82. minutu, kao i Muhamed Konjić u 33, Nermin Šabić u 69. i Marijo Dodik u 85.

BiH je u Vaducu 7. septembra 2012. godine na fantastičan način otvorila, ispostaviće se, istorijske kvalifikacije u kojima je izborila premijerni nastup na Svjetskom prvenstvu, tada u Brazilu 2014. Pobijedila je ekipa, do sada, najuspješnijeg bh. selektora Safeta Sušića s 8:1. Po tri gola dali su Vedad Ibišević (33. minuta, 39. i 82.) i Edin Džeko (46, 64. i 80.), uz dva Zvjezdana Misimović (26. i 31.). Pogodak za Lihtenštjan bio je djelo Matijasa Kirstena u 60. minutu meča.

Muamer Tanković, ipak, ne želi igrati za BiH

Nakon što je potvrdio da želi nastupiti za BiH, Muamer Tanković, fudbaler Hamarbija po drugi put promijenio je mišljenje, te obavijestio FIFA da želi igrati za Švedsku.

U Zenici 11. oktobra 2013. godine bilo je 4:1. Zanimljivo, uz identične strijelce. Džeko je postigao golove u 27. i 39. minutu, Misimović u 34, te Ibišević u 38. Utješni pogodak za Lihtenštajn upisao je Nikolas Hasler u 61. minutu susreta.

Posljednji ogled BiH i Lihtenštajn imali su prije pet godina na stadionu "Tušanj" u Tuzli. U prijateljskoj utakmici 4. septembra 2014. godine gostima iz jedne od najmanjih evropskih zemalja ponovo su presudili Ibišević, u 1. i 13. minutu, odnosno Džeko u 24.

U odnosu na utakmicu igranu u Tuzli večeras će u kadru selektora Roberta Prosinečkog biti tri igrača, Ermin Bičakčić, Miralem Pjanić i kapiten Džeko.

Utakmica Bosne i Hercegovine, trenutno 42. reprezentacije na FIFA rang listi i Lihtenštajna (182.) igra se na zeničkom stadionu "Bilino polje" od 20.45 sati. Sudiće se Glen Niberg iz Švedske.

Poslije četiri odigrana kola u grupi J prva je Italija s 12 bodova. Slijede je Finska sa devet, Jermenija šest, Grčka i BiH po četiri, dok je Lihtenštajn bez bodova.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC