• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su "rođeni" srušili engleskog šampiona: Bajević "ovjerio" Derbi Kaunti

Autor mondo.ba

Na današnji dan, 11. decembra 1974. godine, na stadionu "Pod Bijelim brijegom" Velež je ugostio Derbi Kaunti u revanšu osmine finala Kupa UEFA.

 Na današnji dan: Velež - Derbi Kaunti 4:1 Izvor: MN PRESS - ARHIVA

U prvoj utakmici koja se igrala u Engleskoj, Derby Kaunti je slavio sa 3:1, pa je u revanšu Veleža čekao težak posao. Ipak, "rođeni" su odigrali fenomenalnu utakmicu. Stadion "Pod Bijelim brijegom" je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, što je igračima dalo dodatnu snagu.

Trenerski maestro, veliki Sulejman Rebac odlučio se za sljedeći sastav: Mrgan, Meter, Hadžiabdić, Čolić, Primorac, Pecelj, Topić, Halilhodžić, Bajević, Vladić i Vukoje.

Možda će vas zanimati

Od prvog minuta su jako krenuli prema golu gostiju, i već u 14. minutu Boro Primorac je pogodio za 1:0. Tu Mostarci nisu stali, nastavili su napadati, što je krunisano golom Vladimira Pecelja u 29. minutu i s tim rezultatom otišlo se na odmor.

Drugo poluvrijeme krenulo je kao i prvo, golom Veleža. U 51. minutu pogodio je Franjo Vladić. Ipak, Derbi je uspio reagovati, tako da su preko svog golgetera, Kevina Hektora, smanjili na 3:1, što je bio identičan rezultat iz prve utakmice.

Utakmica se pretvorila u pravu sportsku dramu. I onda, u 86. minutu sudija svirao penal za "rođene". Trenutak samo za one sa jakim živcima, a jedan od takvih je sigurno bio Duško Bajević, koji je sigurano realizovao jedanaesterac za 4:1, što je na kraju bilo dovoljno da Velež prođe u četrtfinale Kupa UEFA, gdje je kasnije eliminisan od holandskog Tventea.

Da bi se uvidjela prava vrijednost tadašnjih ekipa, vrijedi spomenuti da je te sezone Derbi Kaunti postao prvak Engleske, a Mostarce je samo gol razlika dijelila od prvog velikog trofeja i titule prvaka Jugoslavije.

Dan i pobjeda koja je ostala zlatnim slovima upisana u istoriju mostarskog kluba, prenio je klupski sajt Veleža.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC