• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan odbio 10 miliona evra za Sadika i Sumu, Savina "lekcija svima"

Autor mondo.rs

Nekadašnji sportski direktor, sada u ulozi neke vrste savetnika za sportski sektor Ivica Iliev otkrio kako je pratio Umara Sadika, šta je transfer Strahinje Pavlovića u Monako doneo Partizanu, o prelaznom roku...

 Partizan odbio 10 miliona evra za Sadika i Sumu, Savina "lekcija svima" Izvor: MN PRESS

Ivica Iliev, koji je u martu prošle godine odlučio da se povuče sa mesta sportskog direktora Partizana, ostao je sastavni deo kluba, u sportskom sektoru, kao neka vrsta asistenta Savi Miloševiću. Da se njih dvojica "kapiraju", da imaju gotovo identična mišljenja pokazuju i primeri stranaca u trenutnom sastavu Partizana, a pre svih Sejdube Sume i Umara Sadika, koji imaju impresivnu statistiku u jesenjoj polusezoni.

U intervjuu za Danas Conference Center, Iliev je govorio o tome kako je pratio i doveo Umara Sadika na pozajmicu iz Rome, kako su pojedini klubovi želeli da ga odvedu iz Partizana, kako je Partizan ove zime odbio izdašne ponude i za Sadika i za Sumu...

Možda će vas zanimati

Nakon što je Suma "prognan", pa se vratio i zablistao, Iliev je mogao da se zadovoljno smeška i kaže: "Govorio sam vam...".  Iliev sada kaže da je Savo Milošević bio taj koji je presudno uticao na "oživljavanje" Sume, koji je krajem prošle godine produžio ugovor sa Partizanom.


Miroslav Đukić je zbog Sume trpeo veliki pritisak javnosti, baš kao i Milošević, ali je Savina tvrdoglavost pobedila.

"Svi imamo i vrline i mane. Sa Đukićem smo napravili istorijski rezultat, jedan od šest najvećih u istoriji Partizana kada je Evropa u pitanju. Svi treneri imaju viziju igre, svoje viđenje stvari. Pritisak jeste bio ogroman na Đukića... I na Savu je vršen pritisak. Mnogi su mu sugerisali da ne vodi Sumu na pripreme, da raskine ugovor sa njim. Ta njegova tvrdoglavost, donela je mnogo toga dobrog, i njemu i nama. Savo je taj koji je dva najproduktivnija igrača 'istrpeo', dao im poverenje, uneo im samopouzdanje i oni su mu to vratili. Zajedno imaju 29 golova i 22 asistencije u polusezoni, što je nestvarno i neverovatno", rekao je Iliev.

Baš kao i za Sumu, Sadikovi prvi dani u Partizanu bili su pod lupom svih - navijača, medija, stručne javnosti. I opet nije bilo mnogo blagonaklonih. Iliev se dotakao i srpskog mentaliteta...

"Savo je dao veliku lekciju sportskoj Srbiji da treba imati strpljenja, da dozvolimo igračima privikavanje... Mi smo spremni i skloni da posle prve slabe utakmice uništimo nekoga, a opet, da posle prve dobre partije nekog podignemo u nebesa. I onda nam naša sujeta ne dozvoljava da promenimo stav. Ako taj neko ko prvu odigra dobro, a posle je slab, onda mi, da ne bismo mi bili ti koji smo pogrešili, nastavljamo da tog igrača branimo. A sa druge strane, onog kojeg smo kritikovali posle prve slabije, a on se popravi, igra dobro, mi se i dalje držimo onog prvobitnog stava, jer kako mi da pogrešimo. Ali, to je naš karakter, naša krv... Partizan je godinama pričao o evropskom fudbalu kojem smo težili i došao je Savo i Partizan igra na nivou koji nisam video 25, 26 godina. Ne verujem da je ijedan tim iz Srbije igrao na tom nivou", rekao je Iliev.

Iliev je otkrio i neke malo poznate detalje o Umaru Sadiku.

"Sadik je trebalo da dođe godinu i po dana ranije. Gledao sam utakmicu Rome na američkoj turneji protiv Pari Sen Žermena, kada je Roma pobedila njegovim golom. On je tada demonstrirao sve ono što sada gledamo u Partizanu. Bio je u planu i prošlog leta, ali uvek smo se vodili nekom idejom da strani igrači moraju odmah da prave razliku. Nikada nisam dovodio inostrane igrače mlađe od 23, 24 godine, jer kad dovodiš stranca on treba da pravi razliku. Sadik je tada imao 21 godinu i nisam hteo da preuzmem rizik i odlučio sam se za Rikarda, što jeste bio pogodak. Prošle zime, kada je postojala ponuda za Rikarda, ponovo sam kontaktirao ljude koji vode Sadika i imao sam spremnu ponudu. Međutim, Rikardo je ostao, a Sadik je tada otišao u Peruđu", rekao je Iliev i otkrio detalj, nakon što je Sadik došao u Partizan:

"Jedan klub koji ga letos nije uzeo došao je u Beograd na razgovore sa željom da otkupi Sadika od Partizana posle utakmice protiv Mančester junajteda u Ligi Evrope. Eto, šta je fudbal, imali su šansu dva, tri meseca ranije da ga uzmu po mnogo povoljnijim uslovima, a to nisu uradili. Isto kao Lacio sa Strahinjom Pavlovićem".

Kada je predložio Savi Miloševiću da angažuju Sadika, trener se nije dvoumio.

"Meni i Savi su se mišljenja oko igrača uvek podudarala. Nisam ni sumnjao da će mu se svideti, reagovali smo... Znao sam da je Sadiku bilo potrebno vreme da se prilagodi, ali njegov kvalitet je neverovatan. Rikardo je od samog starta pravio razliku, jer je bio vodeći strelac, došao je oformljen i kao igrač i ličnost, a Sadik je još dete. On je gotovo posle mesec dana ušao u ritam i ima statistiku koja je stvarno sjajna i da je na godišnjem nivou, a kamoli u polusezoni", rekao je Iliev.

Izvor: MN PRESS

Partizan, ističe Iliev, nikada nije želeo da dovodi igrače "na kilo", što bi se reklo žargonski.

"Mi nikada nismo želeli da radimo trenutno, da mažemo oči navijačima, da gomilamo igrače i da na taj način zabavljamo široke narodne mase. To je sve legitimno, ali Partizan tako ne radi, niti će da radi. Možda je to neko u našem klubu nekada radio, jeste sigurno, ali ljudi sada odgovorno razmišljaju o finansijama i o budućnosti kluba i zato stabilno poslujemo. Čitam po medijima, svi su nestrpljivi ko će da dođe i shvatam da je to njihovo pravo, zato su oni navijači, mediji, imaju pravo da kritikuju, pa da hvale... Sve to nema veze sa realnošću. Ja pitam - gde više da dovedemo? Imamo četiri stranca koji su najbolji u ekipi, najbolji u zemlji, među najboljima. Pa, gde da dovedemo? Da nam sedi na tribini, jer ne može, po propisima, ni na klupi da sedi?! Ako se promene neka pravila, onda ćemo da pričamo. A ove jeseni svi igrači su bili gotovo na masimalnom nivou, ima ih 14, 15 16 na top nivou i nema prostora za sve...", kaže Iliev, jasno stavljajući do znanja da će zimski prelazni rok biti "dosadan".

Otkrio je i da je Partizan, zahvaljujući novcu od prodaje Strahinje Pavlovića Monaku, mogao mnogim klubovima da kaže NE.

"Prodaja Pavlovića nam je umnogome olakšala položaj. Došli smo u situaciju, koja bi bila nezamisliva nešto ranije - da ODBIJEMO jedan veliki francuski klub koji je za Sadika nudio 6 miliona evra, kao i klub iz Arabije koji je za Sumu davao četiri miliona evra. Dakle, Partizan je u ovom prelaznom roku ODBIO 10 miliona evra. A da smo prodali Sadika za tih 6 miliona, to bi bio najveći transfer jednog stranca u istoriji srpskog fudbala", rekao je Iliev.

Iliev je rekao i da su svi prehodni treneri, kao i igrači imali podršku sportskog sektora.

"Nikada nisu imali saplitanja... Kada je neki trener želeo da ode to je bilo samoinicijativno, svi iz kluba su se svojski borili da ih zadrže. Međutim, svako bira svoj put. Ovde se sve radi planski sa ozbiljnim stavom, svako razmišlja kao da je ovo njegova kuća", poručio je Iliev.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC