• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Tvorac tržišta", sad diže revoluciju: FIFA se bavi trgovinom ljudima!

Autor mondo.ba

Jedan od najpoznatijih svjetskih fudbalskih menadžera Mino Raiola smatra da je tržište transfera pozorišna predstava koju je lično stvorio, ali je sada za podizanje "revolucije" protiv FIFA i ovakvog oblika "trgovine ljudima".

Raiola je predstavnik Pola Pogbe, Zlatana Ibrahimovića, Đanluiđija Donarume, Mathijsa de Lihta i mnogih drugih, ali je i veoma kontroverzna ličnost, čije izjave rijetko kada prođu nezapaženo.

"Prvog januara otvara se pozorište, podiže se zavjesa i predstava može da počne. Ali iza kulisa, glavni glumci već su pola godine zaokupljeni probama. Isti je slučaj i kod nas fudbalskih menadžera", rekao je Raiola za belgijski "Sport/Voetbalmagazine", koje su prenijeli italijanski mediji.

Možda će vas zanimati

"Na primjer, s Erlingom Holandom radio sam na transferu gotovo godinu dana. Njegov otac je bio usko povezan. Razgovarao sam s brojnim klubovima, slušao planove, vidio brojeve i pregovarao o njima. Zbog mojih savjeta Erling je mogao da donese dobru odluku".

Iako mnogi optužuju Raiolu da je uništio fudbalsku igru ​​svojim stilom pregovaranja, odnosno tjerajući igrače da ponavljaju transfere i poteze, Italijan je vrlo ponosan na svoju ulogu.

"Ne želim da zvučim arogantno, ali mislim da sam stvorio ovo tržište. Fudbal je postao šou i zabava. Izmislio sam fudbalsko tržište u 25 godina koliko sam bio aktivan. Do sada je to gigantska industrija, koju sam oblikovao tako da nikad neću da ćutim i uvijek ću braniti svoje igrače".

Na pitanje o tvrdnjama Fudbal Liksa (Football Leaks) da je zaradio 49 miliioa evra od raznih naknada za povratak Pogbe u Mančester junajted 2016. godine, Raiola je odgovorio:

"Nikom u Mančester junajtedu nisam prijetio pištoljem da vrate Pogbu. Uvijek se radi o Pogbinom transferu, jer moje prijatelje iz FIFA nije bilo briga da zaštite podatke, koji bi uticali na javno mnjenje. Vrlo je čudno da se uvijek radi o mojoj zaradi, ali ništa ne čujete od FIFA, kad Ajaks dobije 150 miliona evra za dva dječaka (De Liht u Juventus i Frenki de Jong u Barselonu). Onda je ovo sjajno i Ajaks je dobro prošao".

Raiola je iznio planove odvajanja od FIFA, tako da klubovi i agenti mogu raditi nezavisno o Svjetskoj fudbalskoj federaciji, koju naziva "korumpiranim monopolom s nekompetentnim čelnicima".

"FIFA je završena, stari sistem je gotov. Ovo je početak nove ere, nalazimo se u temeljnim fazama. Vrijeme je za revoluciju".

Čini se da planovi Raiole idu čak i dalje od onih na Forumu fudbalskih menadžera, koji je zajedno osnovao s Žoržeom Mendešom, Džonatanom Barnetom i drugim menadžerima.

"Da je do mene, odmah bismo ukinuli trenutni sistem transfera. Dobićemo udio zarade igrača, a ako ukinemo sistem, klubovi bi imali više novca za igrače. Dosadašnji sistem je oblik trgovine ljudima".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC